În cadrul celei de-a XVII-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca (20-24 aprilie 2016), Editura Școala Ardeleană a fost distinsă cu:

– Locul I pentru cea mai apreciată editură prin votul publicului

– Trofeul pentru cea mai râvnită carte a Târgului: Altfel despre Părintele Arsenie Boca. Convorbiri realizate de Marius Vasileanu cu Petre Guran, George Enache, Adrian Nicolae Petcu, Dragoș Ursu, Teodor Baconschi, Augustin Ioan, Florin Caragiu, Marina Dumitrescu, Pr. Răzvan Petcu, Andrei Dorobanțu și Dumitru Constantin-Dulcan. Cu o Postfață de Sever Voinescu.

Volumul de față pune laolaltă o sumă de analize, expertize, idei, opțiuni, frământări, nelămuriri ale unor intelectuali creștini incitați să abordeze o altfel de perspectivă asupra Părintelui Arsenie Boca – de a cărui sfințenie nu se îndoiește niciunul. Am recurs astfel la experiența câtorva oameni punându-le o serie de întrebări, cât mai aspre, frontale, reluând totodată și acele întrebări incomode care persistă de ani buni în spațiul public, referitoare la personalitatea Pr. Arsenie Boca. Este interesant și tonic să rezum aici specializările participanților la această carte: teologie ortodoxă, filosofie, istoria religiilor, antropologia religiilor, istoria Bisericii, bizantinologie, istorie recentă, fizică (fizică cuantică, fizica laserelor), matematică, medicină (psihiatrie și neurologie), arhitectură, arhitectura spațiului sacru, filologie, literatură, presă, drept, diplomație. Majoritatea dintre aceștia au dobândit cele mai înalte calificări în domeniile lor de specialitate, sunt cercetători, unii sunt profesori în mediul universitar etc. Aleatoriu vor fi (re)amintite aici și câteva mărturii mai puțin cunoscute referitoare la viața și faptele Părintelui. De pildă, un tânăr fizician l-a surprins pe Pr. Arsenie Boca, în anii ’80, că avea pe masa de lectură un volum despre corpurile cerești, rămase și astăzi enigmatice, numite quasari. Era o carte de astrofizică doctă, pentru specialiști, iar nu una de popularizare… Pornind de la această mărturie mă gândesc că, poate, dincolo de pojghița atât de sclipitoare a miracolului al cărui intermediar este Părintele Arsenie, altceva se întrevede, și mai important: o nouă vârstă a antropologiei creștine anunțată nu numai de faptele sale miraculoase, ci și de vectorii căutărilor sale. Iată de ce viața și faptele Părintelui Arsenie Boca trebuie abordate din perspectivă interdisciplinară.”, arată textul de prezentare a volumului.

1 COMENTARIU

  1. Par. Paulin Lecca, 1949: “„Preacuvioase părinte A., aveți milă de Sângele pe care Domnul nostru Iisus ‎Hristos L-a vărsat pentru noi ‎toți, aveți milă de turma pe care o păstoriți și aveți ‎milă de sufletul sfinției voastre”. Poate mai târziu o fi ascultat, dar sigur ‎nu sunt, ‎fiindcă n-am văzut o lepădare publică a sa de toate ‎acele rătăciri spiritiste și erezii ‎steineriene! ; „Despre ședințele de spiritism și ideile eretice steineriene ale acestui ieromonah, ‎aflat în înșelare, mai știau Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, ‎Părintele ‎Benedict Ghiuș, Părintele Adrian Făgețeanu, Părintele Arsenie ‎Papacioc, ‎Părintele Profesor Dumitru Radu ș.a., toți atrăgându-i atenția cu ‎bunăvoință că ‎greșește, dar fără folos” https://sfintiinugresesc.wordpress.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.