Acţiunile de intimidare a românilor din Timoc au continuat şi săptămâna aceasta. Deşi ambasadorul României a cerut explicaţii autorităţilor sârbe, procurorii şi poliţiştii încearcă să îi determine pe românii de pe lista „dr. Pedrag Balasevic" să se retragă de pe aceasta. În România nu a existat nici o reacţie oficială, deşi autorităţile europene şi americane au început monitorizarea evenimentelor.

Represiunea antiromânească continuă în Timoc. Poliţia şi procuratura sârbă au chemat în 29 aprilie să-i ancheteze pe zeci de români/vlahi din localitaăţile Dubocka şi Starcevo de lângă Petrovat, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Cu toate că ambasadorul României la Belgrad Ioan Macovei a avut discuţii la cel mai înalt nivel cu autorităţile sârbe, cerând explicaţii legat de gravele evenimente din Timoc, poliţia şi procuratura continuă campania de intimidare a populaţiei româneşti/vlahe din zonă, chemând în anchetă în special femei în vârstă şi bătrâni, care consideră poliţia sârbă pot fi mai uşor intimidaţi şi făcuţi să semneze ce vrea poliţia. De altfel, corespondentul Romanian Global News a aflat că Primăria din Petrovat a pus la dispoziţie poliţiei şi procuraturii listele originale cu semnăturile pentru lista „dr. Pedrag Balasevic". Listele sunt refăcute de oameni ai poliţiei, iar semnăturile sunt falsificate, astfel ca atunci când sunt arătate celor anchetaţi aceştia să vadă că în dreptul lor este o altă semnatură şi să recunoască înspaimantaţi, că au fost semnaţi în fals. Numai că minciuna poliţiei sârbe are picioare scurte, un bătrân român chemat la anchetă a cerut indignat poliţiei să-i arate adevarata listă unde el a semnat şi unde îşi menţine semnătură şi nu lista unde era semnat în fals.
În tot acest timp ambasadorul sârb nu a fost chemat la Ministerul de Externe din România, MAE român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului nu au avut nici o reacţie, ca şi senatorii şi deputaţii care reprezintă românii de pretutindeni în Parlamentul României. De ce? Pentru că politica struţului este în România la ea acasă. Ca dealtfel şi laşitatea şi lipsa de demnitate.
Noroc cu Consiliul Europei, cu Uniunea Europeana şi cu SUA, care fiind informate de situaţia din Timoc au început să monitorizeze atent evenimentele, cerând insistent numele procurorilor şi poliţiştilor care anchetează. Mecanismele lor odată pornite se vor opri greu.
După conferinţa de presă de la Belgrad ţinută de conducerea centrală, filiala din Petrovat a Consiliului Naţional al Minorităţii Rumâne din Serbia(CNMRS) a ţinut o conferinţă de presă în care a denunţat represiunea autorităţilor sârbe şi a cerut românilor/vlahilor din zonă să nu se lase intimidaţi şi înspăimântaţi de aceste abuzuri şi să continue să-şi apere identitatea.
Dealtfel CNMRS va da în judecată autorităţile sârbe şi în nume personal pe cei care au ordonat şi pe cei care au executat operaţiunile împotriva românilor/vlahilor din Timoc.
După parcurgerea etapelor în tribunalele sârbeşti, unde cu siguranţă nu vor avea câştig de cauză, CNMRS, dar şi alte organizaţii din Timoc se vor adresa CEDO, unde deja un avocat britanic şi unul american s-au oferit să le pledeze cauza.

AIM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here