Excelența sa Duad Ali, ambasadorul Republicii Populare Bangladesh, a făcut o vizită oficială în Cluj-Napoca în decursul zilei de 3 noiembrie, unde a avut mai multe întâlniri cu diverși oameni de afaceri. Ambasadorul Bangladeshului a vizitat prima dată Prefectura Clujului, unde a fost întâmpinat de către prefectul Irina Munteanu și subprefectul Răzvan Iulian Ciortea. Vizita ambasadorului în Cluj-Napoca a fost posibilă datorită consilierului local PSD, Mătușan Vladimir, care l-a introdus mai multor oameni de afaceri și i-a prezentat potențialul pe care orașul îl are în ceea ce privește investițiile.

Gazeta de Cluj a reușit, în exclusivitate, să vorbească cu ambasadorul Duad Ali despre relațiile pe care România și Bangladesh le are în momentul de față și care vor fi următorii pași în ceea ce privește relațiile politice și economice ale celor două țări. 

Gazeta de Cluj: Cum ați descrie relațiile dintre România și Bangladesh în momentul de față? 

Excelența Sa, Duad Ali: Bangladesh și România au relații foarte bune, în special când vorbim despre cele politice. Pentru o mai bună înțelegere, oamenii trebuie să știe că înainte ca țara mea să-și obțină independența, în timpul revoluției, țările est-europene ne-au acordat sprijin constant, iar printre țările respective s-a  numărat și România. De asemenea, imediat după ce am obținut independența, Guvernul României a recunoscut oficial Bangladesh, prima țară care a făcut acest lucru. Nu o să uităm niciodată ceea ce țara voastră a făcut pentru noi. 

Gazeta de Cluj: Care sunt predicțiile dumneavoastră în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor de afaceri dintre cele două țări? 

Excelența Sa, Duad Ali: Dacă vorbim despre relațiile economice dintre țările noastre, exportul nostru către România a crescut în ultimul an cu aproape 53%. Oamenii de afaceri, dacă vreau, pot importa produse textile din Bangladesh, în condițiile în care țara noastră este cunoscută ca fiind a doua cea mai mare piață de deschidere când vine vorba despre exportul de textile, lână, produse medicinale și IT. 

De asemenea, oamenii de afaceri pot opta și pentru industria constructoare de vapoare. Multe țări europene importă de la noi vapoare. Îi invit, pe această cale, pe oamenii de afaceri care vreau să-și deschidă un culoar de negoț cu Bangladesh, la noi în țară să vadă oportunitățile pe care afacerea lor le-ar avea dacă ar decide să-și deschidă afaceri. 

Gazeta de Cluj: După vizita de astăzi ( 3 octombrie) ce părere aveți despre oportunitățile pe care Cluj, ca centru regional, le oferă? 

Excelența Sa, Duad Ali: Vizita mea în Cluj-Napoca a fost una de succes, încă de la aeroport fiind informat de programul pe care l-am avut în decursul zilei. Referitor la aeroport, chiar am observat modul în care municipalitatea a decis să investească masiv în extinderea acestui loc unde milioane de oameni vin și pleacă anual. Este un semn foarte bun de dezvoltare ce ar trebui preluat de cât mai mulți. De altfel, vizita la Prefectura Cluj și la Primăria Cluj a fost una foarte bună, unde am vorbit despre planurile pe care orașul le are în următorii ani în ceea ce privește dezvoltarea pe bani europeni. Eu știu că România, în special Cluj, este unul dintre orașele care are un hub al IT-iștilor cum doar în Europa de Vest mai găsești. De altfel, știu că țara voastră are multe universități specializate pe domeniul IT unde peste 200.000 de studenți studiază în acesto domeniu. Mai mult, România este o țară prietenoasă cu studenții veniți din țările străine, oferindu-le un program de studiu bine actualizat și modern, pregătit pentru piața muncii. 

Gazeta de Cluj: Spuneți-ne câteva cuvinte despre modul în care relațiile diplomatice și economice dintre România și Bangladesh s-au îmbunătățit după deschiderea Ambasadei țării dumneavoastră în 2020. 

Excelența Sa, Duad Ali: După acest eveniment, relațiile politice dintre țările noastre s-au îmbunătățit substanțial, mai exact din 2020, iar vizita ministrului de Externe al Banghladeshului în 2021 a întărit mai mult aceste relații. De asemenea, s-au semnat mai multe documente privind schimbul de importuri, dar și în ceea ce privește învățământul superior și posibilitatea studenților din Bangladesh de a veni în România și studia la Universitatea Politehnică din București. Pe lângă asta, România și Bangladesh au aceeași viziune în ceea ce privește relațiile internaționale.  Mai mult decât atât, o să-i susțin cu toate resursele necesare pentru ca vizita lor să fie una benefică pentru ambele țări.  Relațiile dintre România și Bangladesh se îmbunătățesc de la an la an și pot spune că sunt foarte fericit că în ceea ce privește partea economică, lucrurile merg tot mai bine. Repet, o să mă dedic total pentru a susține autoritățile române și companiile care vreau să facă investiții în țara noastră. De amintit este faptul că mulți cetățeni din Bangladesh au decis să vină în România să muncească pentru un trai mai decent. 

Gazeta de Cluj: Care sunt motivele pentru care un investitor ar trebui să aleagă Bangladesh pentru a-și deschide o firmă? Ce atuuri are țara? 

Excelența Sa, Duad Ali: Despre investițiile în țara noastră, Bangladesh a devenit o atracție pentru investițiile străine, multe dintre ele fiind deja pe rol. Totodată, printre țările care au decis să investească la noi se numără China, Coreea de Sud, Japonia, India, Rusia. Acestea investesc foarte mult, cumpărând mii de hectare de teren pentru construirea de fabrici în care oamenii să muncească și să aibă un venit stabil. De asemenea, din Europa putem vorbi despre țări care investesc la noi cum ar fi Germania, Suedia, Norvegia. Țara noastră are brațele deschise pentru investiții în toate domeniile, excepție fiind cel al armelor. Poate puțină lume știe, toți cei care se hotărăsc să investească la noi, în primii 10 ani nu vor plăti taxe și impozite statului. Nu doar asta, cei care vreau să-și vândă produsul pe piața locală din Bangladesh vor beneficia de anumite reduceri în ceea ce privește taxele vamale. Cu alte cuvinte, țara noastră este pregătită să-și primească investitorii cu brațele deschise. Ce aș vrea să vă mai spus, politica noastră externă este una prietenoasă cu toate țările care au ca scop aducerea de un pic mai bine și un trai mai decent oamenilor noștri. 

Gazeta de Cluj: Este cunoscut faptul că mulți cetățeni din Bangladesh au decis să lucreze în România pentru un trai mai bun. Care este situația în ceea ce privește învățământul superior? Ar exista o posibilitate în care Universitatea din Cluj Napoca să primească studenți din Bangladesh?

Excelența Sa, Duad Ali: Eu cred că mulți studenți din Bangladesh ar fi încântați să studieze în România, în special în Cluj, motiv pentru care este nevoie de o soluție pentru ca acest lucru să devină realitate. Aceste universități, în special cele din IT și afaceri, ar reprezenta un plus pentru studenții veniți din Bangladesh. După absolvire, evident, ar fi un ajutor masiv pentru țara pe care o reprezint ca unii dintre ei să se întoarcă și să pună în practică ceea ce au învățat și să facă viața mai bună pentru cei din jur. Lucrăm, împreună cu autoritățile române, la o modalitate prin care să aducem mai mulți studenți din Bangladesh în România pentru a studia la aceste universități. Mai mult decât atât, ne gândim la o cooperare între universitățile voastre și cele din Bangladesh, la posibilitatea oferirii unor burse. Universitatea din Cluj ar putea fi piatra de temelie pentru acest program prin care studenții, dar și profesorii, să aibă posibilitatea de a călători în Bangladesh, iar cei de la noi în România. Îmi doresc nespus de mult ca în viitorul apropiat să fie deschis un Consulat onorific al Republicii Populare Bangladesh la Cluj-Napoca.

Reamintim că avocatul și consilierul PSD, Vladimir Mătușan, a făcut posibilă venirea ambasadorului Bangladeshului în Cluj-Napoca și a reușit să organizeze o întâlnire cu oamenii de afaceri din Cluj-Napoca și Excelența Sa, Duad Ali. 

Mă bucură faptul că Excelența Sa, domnul Daud Ali, ambasador al Republicii Populare Bangladesh în România, s-a aflat in vizita la Cluj, dar în special faptul că, ulterior întâlnirilor avute în cursul zilei de ieri, 3.11.2022, de la Aeroportul Internațional” Avram Iancu” Cluj , de la Instituția Prefectului Județului Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca, dar și cu oamenii de afaceri din oraș, interesați în atragerea forței de muncă din Bangladesh, dar și a dezvoltării relațiilor economice dintre cele doua state, domnia Sa și-a exprimat intenția de a deschide în viitor un Consulat onorific al Republicii Populare Bangladesh la Cluj-Napoca.

Pe aceasta cale doresc să mulțumesc tuturor factorilor care au făcut posibile aceste vizite, începând cu oamenii de afaceri care au fost prezenți la evenimentul de la 16:30 de la Grand Hotel Italia și continuând cu domnul Subprefect Ciortea Răzvan, domnul primar Emil Boc, domnul David Ciceo, domnul Massimo Novali, Consul onorific al Italiei la Cluj, domnul Ștefan Gadola, Consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj precum și tuturor celorlalte persoane implicate”, a conchis avocatul Mătușan Vladimir. 

Citește și: Ambasadorul Bangladeshului, în vizită la Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.