Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000), cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate. În ce condiţii vor putea române în Regatul Unit, după data de 29 martie 2019, a explicat, într-un interviu acordat revistei Capital, Paul Brummel, ambasadorul UK în ţara noastră.

După Brexit, românii care muncesc în Marea Britanie vor mai putea rămâne doar au “settled status”. Acest lucru este valabil atât pentru românii care au locuit permanent și cu forme legale pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, dar și pentru cei care se află în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani.

“Persoanele care, până la data de 29 martie 2019, au locuit permanent şi cu forme legale în Marea Britanie pentru o perioadă de cel puţin cinci ani vor putea aplica pentru a rămâne pe o perioadă nelimitată, prin obţinerea ‘settled status’. Aceasta înseamnă că vor putea rămâne să locuiască în Marea Britanie, să aibă acces la fondurile şi serviciile publice şi să aplice pentru cetăţenie britanică. Persoanele care se află în Marea Britanie la data de 29 martie 2019, dar care nu au locuit acolo cu forme legale pentru o perioadă de cel puţin cinci ani la data ieşirii Marii Britanii din UE, vor trebui să aplice pentru dreptul de a rămâne până când depăşesc perioada minimă de cinci ani. Ulterior, vor putea aplica pentru ‘settled status’. De asemenea, familiile cetăţenilor UE, care trăiesc împreună cu aceştia sau li se alătură până la data de 29 martie 2019, vor putea aplica pentru ‘settled status’, de obicei după o perioadă de cinci ani petrecută în Marea Britanie. Membri apropiaţi ai familiei (soţ/soţie, parteneri, copii, nepoţi, părinţi şi bunici) vor putea să se alăture cetăţenilor UE după Brexit, dacă legătura de familie datează de dinainte de 29 martie 2019. Cetăţenii UE care au obţinut ‘settled status’ sau permis temporar de şedere vor avea ca şi în prezent acces la serviciile publice de sănătate, pensii şi alte beneficii. Costul obţinerii acestui permis de şedere va fi minim, nu mai mare decât taxa obţinerii unui paşaport în UK. Şi aici, ca mesaj pentru români, vreau să îi asigur că acest acord le respectă şi recunoaşte contribuţia în economia britanică”, a explicat Paul Brummel.

Interviul integral cu ambasadorul Marii Britanii poate fi citit AICI.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine. Nu suntem noi spălătorii bătrînilor și ai mașinilor altora.
    Când și românii se vor trezi din vraja neocomunistă numită ue, îi vom primi cu drag doar pe europenii get-beget care vor în bună credință, să părăsească haosul și mizeria pe care au provocat-o aleșii lor.
    Până atunci, vom face față asaltului pregătit de Merkel în strînsă colaborare cu vătaful neamț aflat în fruntea țării noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here