Cartierele din Cluj-Napoca sunt împânzite de ambrozie, plantă care provoacă alergii severe și reacții anormale ale sistemului imunitar. „Nu mai putem ieși din casă!”, se plâng cetățenii din Cluj-Napoca. Locuitorii din Cluj sunt terorizați de ambrozie, aceasta regăsindu-se la toate colțurile de stradă, semnalând totodată primăriei numeroase plângeri la adresa proprietarilor care nu acționează conform legii.
„Pe strada Remenyik Sandor este plin de ambrozie pe terenurile neîntreținute. Va rugăm să interveniți cat mai repede” este una dintre sesizările de pe platforma MyCluj.
„Pe terenul de lângă blocul nostru (Str. Soporului nr. 29A) este plin de ambrozie. Copilul deja a dezvoltat o alergie (confirmată de medicul ORL-ist). Vă rog frumos să sesizați proprietarul terenului să își curețe și îngrijească terenul, altfel, să se aplice amenzi, poate așa o să aibă mai mare grijă de teren” mai semnalează un clujean.
Efectele distrugătoare ale ambroziei asupra cetățenilor au fost recunoscute la nivel european. Guvernul României, în cadrul ședinței din 6 iunie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. „Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia” conform legii menționate.
Grijile la adresa ambroziei sunt tot mai pregnante, reacția alergică provocată de aceasta implicând activarea sistemului imunitar, care eliberează substanțe chimice inflamatorii, precum histamina, pentru a lupta împotriva alergenului. Sezonul ambroziei durează 6-10 săptămâni, terminându-se la începutul lunii noiembrie sau când temperaturile scad sub punctul de îngheț timp de câteva săptămâni. Alergia la ambrozie este una dintre cele mai întâlnite alergii sezoniere.
Articol scris de Nistor Andreea.