Robert Mueller, care a preluat conducerea FBI cu o săptămână înainte de atacurile de la 11 septembrie, se pensionează 12 ani mai târziu, convins că „ameninţarea teroristă este prezentă în continuare”, după ce a revoluţionat rolul „Biroului” în lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

Cu câteva zile înainte să predea ştafeta succesorului său James Comey pe 4 septembrie, Robert Mueller a acordat un interviu mai multor instituţii de presă, inclusiv AFP, transmite MEDIAFAX .

Sub conducerea sa, FBI, poliţie federală şi totodată serviciu de informaţii, a evoluat în mod considerabil, devenind dintr-un serviciu însărcinat cu anchetarea atentatelor după ce au fost comise o agenţie a cărei „prioritate numărul unu” este să împiedice producerea acestora.

„Când am ajuns la bord, eram procuror de un anumit număr de ani, lucrând la cazuri de criminalitate organizată, trafic de droguri, infracţiuni comise de gulere albe şi aveam câteva idei despre Birou”, îşi aminteşte acest bărbat subţire şi flegmatic, în vârstă de 69 de ani.

„O săptămână mai târziu, aveam (atentatele teroriste de la) 11 septembrie (2001)”, continuă el. Totul a fost făcut ţăndări.

În marea răsturnare care a urmat, cu care s-a confruntat aparatul american de securitate, pentru Biroul Federal de Investigaţii (FBI) lupta antiteroristă a devenit prioritatea priorităţilor.

Aproximativ 2.000 dintre cei 11.000 de „agenţi speciali” de la acea vreme au fost transferaţi imediat din cadrul luptei împotriva criminalităţii în cadrul luptei luptei împotriva Al-Qaida, iar numărul analiştilor de informaţii a crescut mai mult de trei ori.

Începând din 2001, pericolul reprezentat de Al-Qaida şi „metastazele” sale a evoluat, dar va rămâne, alături de ameninţarea cibernetică, „prioritatea numărul unu în viitorul previzibil”, apreciază Mueller.

Organizaţia lui Osama ben Laden a fost „grav diminuată, decimată”, dar au apărut noi „sateliţi” imediat după 2001, ca mişcarea shebab în Somalia sau Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) în Yemen.

Atentatul dejucat împotriva unui avion de pasageri cu destinaţia Detroit, de Crăciun în 2009, care va rămâne drept una dintre faptele sale de arme, a fost planificat de AQPA.

– „Lupi solitari” dificil de identificat

Robert Mueller îşi face griji acum cu privire la „peisajul în transformare” în ţări în care a avut loc „primăvara arabă” ca Tunia, Libia, Siria „şi în mod clar de două luni în Egipt”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here