ANAF a publicat lista cu românii care au datorii mai mari de 1.500 de lei către stat. Pe această listă se regăsesc 187.230 de contribuabili care au datorii care totalizează 3,4 miliarde lei, dintre care 3.440 din Cluj-Napoca. Lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt constructori imobiliari din Cluj-Napoca, Floreşti şi Baciu.

 

Este pentru prima dată când ANAF publică o listă cu persoanele fizice datoare la stat. ANAF a precizat că din totalul datoriilor poate recupera la aceasta dată circa 2,3 miliarde lei:

„Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, a precizat ANAF.

 

Primii 10 datornici la bugetul de stat

Cel mai mare constructor din Floreşti este şi cel mai mare datornic la stat. Pe lista publicată de ANAF, Bogdan Mihai Ciortea se află pe poziţia 3 în topul românilor cu obligaţii fiscale, cu o datorie de 21.685.815 lei. Omul de afaceri Bogdan Mihai Ciortea este patronul firmei MULTISERV S.R.L., care a ridicat ansamblurile de blocuri din Floreşti cu acelaşi nume. Firma îşi desfăşoară activitatea în domeniul dezvoltării de proiecte imobiliare complexe şi este una dintre cele mai active societăţi din judeţul Cluj, în domeniul imobiliar. Asociatul a cumulat datorii imense în nume personal, semn că a tranzacţionat locuinţe şi pe persoană fizică.

Alături de el se află şi Sorin Emil Cibu şi soţia Ana-Maria Loredana Cibu din comuna Floreşti cu o datorie la stat de 20.229.693 lei, respectiv 11.993.343 lei. Emil Cibu este conduce trei firme şi anume  LUXOR IMPEX S.R.L., firmă care se ocupă de comerţul cu amănuntul al ceasurilor si bijuteriilor, în magazine specializate, MONTREX S.R.L., CESE IMOBILIARE S.R.L.  şi EURO BIJU S.R.L., firmă de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Soţia Loredana Cibu este administrator al DIF INVEST S.R.L., societate cu activităţi de consultanţă pentru afaceri si management.

În 2014, Emil Cibu şi Loredana Cibu, alături de Alin Ciungan, care se află şi el pe lista ANAF cu o datorie de 1.273.781 lei, au fost obligaţi de instanţă să achite 1.5 milioane de euro TVA neachitat pe sute de apartamente vândute în mai multe ansambluri imobiliare din Floreşti, în 2009.  Este vorba despre sute de apartamente construite în timpul ”boom-ului imobiliar” din anii 2008 – 2009, în ansamblurile Luxor 1, Luxor 2 şi Luxor 3. Un raport al Direcţiei de Finanţe Cluj din luna octombrie 2011, arăta că Emil Cibu şi asociaţii lui, soţia Loredana Cibu şi Alin Ciungan, au vândut 596 de apartamente, în mai multe ansambluri imobiliare. Cibu a contestat raportul de inspecţie fiscală la Tribunalul Cluj. Judecătorii i-au dat dreptate şi astfel a scăpat de plata TVA-ului de 1,5 milioane de euro. Codul Fiscal în incrimina pe Emil Cibu, dar instanţa a anulat raportul Inspecţiei Fiscale, în baza Codului Comercial Român adoptat pe vremea lui Cuza Vodă, care scoate din sfera faptelor de comerţ vânzarea de imobile. Curtea de Apel Cluj a judecat mai drept şi a anulat sentinţa Tribunalului Cluj. Direcţia de Finanţe avea instituit un sechestru asigurator pe averea lui Emil Cibu, dar acesta a fost ridicat ”din dispoziţia unei instanţe de judecată.

Un alt clujean de pe lista ruşinii este Vasile Dohotar, cu o datorie de 5.924.298. Dohotar este  administratorul firmei ERAGIS S.R.L., având ca obiect de activitate administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract.

Topul continuă cu Andreea Eniko Berari şi cu Iulian Cătălin Berari care au datorii de 5.153.245 lei, respectiv 4.882.537. Eniko Berari este asociat la firma MODUL CONSTRUCT S.R.L. şi administrator la C&A CONSULTING SRL, împreună cu Berari Cătălin Iulian, firmă de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Berari Cătălin Iulian este asociat în numeroase firme precum ELAN LINE SRL, HIPARION INOX SRL, HIPARION COMPONENTI SRL, HEADIA SRL, TOP DESIGN SRL, DOMUS PROIECTARE SRL, INFO SERVICE SRL, HIPARION DESIGN SRL, TRAC CONCEPT SRL, ELAN HOUSE SRL, ultimele cinci fiind în stare de insolvenţă.

Cătălin Berari  este beneficiar al unuia dintre cele mai mari blocuri post-decembriste din Cluj, de pe strada Govora nr.4 din Mănăştur. De asemenea, este şi patron al casei de distribuţie si editare presă Hyparion.

Andrei Essig este următorul clujean pe listă care o datorie de 4.900.226. Deţine firme ca JOSEFILM SERVICII SRL, CURTEA VECHE SRL, iar SERVO IMPEX SRL şi ARTAMIN SRL, sunt firme aflate în insolvenţă. De asemenea este asociatul firmelor NAPOSEM SRL şi SPIRAL IMPORT EXPORT SRL.

Urmează Marincaş Teodor Ioan şi soţia Marincaş Lenuţa, datornici şi ei cu 3.261.739 lei şi 3.261.661 lei. Împreună deţin firma MARTI COMPROD SRL, firmă care se ocupă de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare

multiserv

Lista ruşinii continuă

Mihaela Szabo este următoarea pe lista publicată de ANAF cu o datorie de 2.981.363. Aceasta administrează RETRODOR SRL şi RADLIV PRESTSERV IMPEX SRL, ambele având ca obiect de activitate fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie.

Ioan Ovidiu Borda-Suciaghi are o datorie de 2.910.904 lei şi este administratorul firmei EXTREMEMOTORSPORT SRL, firmă care se ocupă cu autoturisme şi autovechicule uşoare (sub 3,5 tone). Acesta a preluat în 2009 proiectul imobiliar Luxembourg din Floreşti de la Simion Gorgan, care nu a reuşit să-l termine, deşi primise avansuri de la cumpărători.

Următorul este constructorul şi vânzătorul de locuinţe în Floreşti Nicolae Cosmin Ciortea dator statului cu 2.901.847 . Este administrator la CNC DENT SRL, firmă care se ocupă de fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale stomatologice şi BLU CONSTRUCT SRL, firmă radiată care se ocupa de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Mihai Cătălin Ciortea, datornic cu 2.360.310 lei, din care 2.069.243 lei contestate.

Topul continuă cu Elena Berciu, cu o obligaţie fiscală de 2.141.438, iar Ştefan Berciu, investitor care a ridicat imobilul pe terenul pe care a fost Prodvinalcool, vis-a-vis de SRI şi Poliţia Cluj. SDC Imobiliare şi datorează 2.141.355 lei. În trecut, Berciu a fost acuzat în mass-media că a construit la parterul blocurilor, apartamente în loc de garaje. De asemenea, are şi alte blocuri la activ, cum ar fi unele de pe strada Mircea Eliade din cartierul Bună Ziua, unde a făcut locuinţe şi la demisol, în loc de garaje. Este administrator al SDC IMOBILIARE SRL, VENT CAR TRANS SRL, DDS CONSTRUCT SRL, BURGAU CONSTRUCT SRL, IMOBIL CONCRET SRL şi HODASAROM SRL.

Pe listă o găsim şi pe Liliana Mihaela Chiş, cu o datorie de  2.055.153 lei. Mihaela Chiş, notar public, o găsim şi într-un dosar de evaziune fiscală în care era acuzată că ar fi  „ţepuit” statul cu nu mai puţin de 1,6 milioane de lei.  În sarcina acesteia anchetatorii atribuindu-i faptul ca nu a virat la bugetul de stat sumele încasate în urma unor tranzacţii imobiliare de milioane de lei, şi că sumele respective le-ar fi transferat firmei soţului prin intermediul unor mecanisme financiare

Sorin Paul Benea are o obligaţie fiscală la stat de 1.933.066, iar soţia Aurica-Magdalena Baştea de 1.933.883. Paul Benea împreună cu soţia şi incă alţi doi investitori sunt beneficiarii a patru blocuri de pe strada Muzeul Apei din Floreşti, construite în 2007-2008. De atunci însă apartamentele au rămas intabulate pe cei patru investitori. Aceştia au dat vina pe criza financiară şi au spus că nu mai au bani să intabuleze locatarii, cu care au antecontracte de vânzare-cumpărare, majoritatea achitate. Pe lângă asta, dezvoltatorii imobiliari au luat un credit de 200.000 de euro de la bancă, în timpul construirii, şi au ipotecat terenul şi construcţiile. Ulterior, banca a pornit executarea silită spre disperarea locatarilor. Aceştia s-au adresat Tribunalului Comercial pentru intrarea dezvoltatorilor imobiliari in insolvenţă, fiecare în parte, ca persoane fizice. Paul Bunea administrator al ERISTE CONSTRUCT SRL, EURO DON SRL,NSB LOGISTIC SRL, CELDONATEL SRL, EURO MONDIAL SRL.

Constructorul clujean Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian se regăseşte pe lista ruşinii cu o datorie de
1.874.062 de lei. Acesta a construit un bloc în Floreşti, în 2008, alături de deputatul Steluţa Cătăniciu, soţul acesteia, Marius Cătăniciu, şi Eugen Cecan, director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri. Fekete şi soţia lui sunt implicaţi în afaceri imobiliare, însă s-a confruntat cu numeroase probleme, fiind acuzat şi de evaziune fiscală. Unul dintre clienţii SC Monobloc, societatea aflată în insolvenţă, prin intermediul căreia au fost vândute apartamentele din Floreşti, a obţinut de la magistraţii clujeni ridicarea sechestrului asigurator pus pe locuinţa cumpărată de la Monoboc. Gazeta de Cluj a prezentat şi că lichidatorul firmei Monobloc cere răspunderea patrimonială a lui Fekete pentru situaţia în care a ajuns această societate.

Daniel Florian completează lista cu o obligaţie fiscală de 1.762.393 lei. Administrator al PROPET ROM SRL, având ca obiect de activitatea fabricarea articolelor de ambalaj din material din plastic şi INVCO SRL, SC ECXLUSIV CONSTRUCT SRL, MERIDIANA IMPORT EXPORT SRL, FLORIAN DANIEL PFA, CATUN BUNESTI MOARA SRL.

Elena Tritean figurează cu o datorie la stat de 1.745.697 lei, administrator la FRATA SRL, firmă ce se ocupă de comerţ cu ridicată al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare şi NOVOTEMA IMPEX SRL.

Augustin Petean, un alt constructor imobiliar în Cluj şi Floreşti este dator cu 1.508.604 lei. Firmele care le administrează sunt BUILDING COMPANY SRL, BUILDING CONSULT SRL, BUILDING ASSIST SRL şi BUILDING REAL ESTATE SRL, SOMES TAXI TRANSPORT DESFACERE SI ASISTENTA SRL, firme radiate .

Cornelia Petean administratorul societăţii TERRA HABITAT, firmă de dezvoltare ( promovare) imobiliară, datorează statului 1.508.117  lei.

Un alt clujean care are o datorie de 1.504.379 este Cosmin-Ovidiu Oarga, administrator la TECH GROUP SRL şi DARCAD SRL.

Emil-Mircea Munteanu, se ocupă de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, administrator al PRECON SRL, dator la bugetul de stat cu 1.480.828 lei. La adresa acestuia, Ioan But făcut o sesizare Primăriei, acuzându-l pe Munteanu că blocul situat pe Dorobanţilor nr. 61-63 este ilegal. PUD-ul pentru imobil este D+P+E+M, iar Emil Boc a autorizat construirea unui bloc de locuinţe colective, maxim 6 apartamente, iar în momentul de faţă sunt 7.

”În autorizaţie apare casă familiala D+P+E+M  şi s-a construit bloc de apartamente P+3 E ,ba chiar s-a făcut recepţia de la Primărie aşa. Cine din Primărie a luat şpagă? Căci pe urmă (după recepţie) s-au mai făcut modificări: garajele de la demisol (mă rog, parter) au devenit apartamente, balcoanele au devenit grupuri sociale şi camere”, afirmă Ioan But.

Următoarea este Xenia Chicinaş, datoare cu 1.413.257 lei. Aceasta a avut afaeri cu Mihai Ionuţ Platon, fostul candidat PPDD la alegerile parlamentare când au achiziţionat împreuna în 2012 un teren în municipiul Cluj-Napoca.

luxor

Alţi imobiliari datornici

Mihai Dumitru Chezan, afaceristul din spatele falimentului Tower are o datorie de 680.012 lei. Acesta împreună cu sora lui, Mihaela Bărboş au înşelat aproape 100 de clujeni ”prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea — cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică)”, arată procurorii DNA

Fost consilier local în Floreşti, Ioana Mihaela Dinea, are datorii de 1.348.910 lei, din care doar 8.000 lei nu sunt contestaţi, iar soţul ei, Nicolae Gavril Dinea, fostul şef al Poliţiei Floreşti 1.314.353 lei. Cei doi au fost trimişi în judecată în 2014 pentru fals în declaraţii şi evaziune fiscală.

Adrian Ilie Buiga, datoria cu care apare pe listă este de 1.046.160  lei. Acesta a construit blocuri de locuinţe în loc de birouri pe strada Viorelelor nr.9 din Cluj-Napoca, unde singura autorizaţie de construcţie eliberată se referă la un imobil de birouri cu demisol, parter şi trei etaje. Cumpărătorii apartamentelor s-au plâns că nu pot să-şi facă buletine din cauza încurcăturii create de dezvoltatorul imobiliar.

Dorin Felician Marchiş are datorie de 225.000 lei. Deţine societatea Prima Rom, care a construit cel mai mare bloc nou din cartierul Zorilor şi care a intrat în insolvenţă, ceea ce a afectat cumpărătorii de locuinţe.

Radu Constantin Căciulă cu o obligaţie fiscală de peste 210.000 lei şi Nicolae Iulian Badiu – 224.000 lei din care 90.000 lei contestaţi. Cei doi au construit un ansamblu de blocuri cu probleme pe Calea Baciului.

Un alt datornic este Cosmin Flaviu Tuluc  ce figurează cu datorii de circa 130.000 lei. A construit în 2008 un bloc pe strada Ceahlău din cartierul Zorilor, cu mici probleme la etaje.

 

Candidaţi la Primărie, loviţi de ANAF

Pe lista publicată de ANAF cu datoriile la stat, se regăseşte şi Liviu Alexa, candidatul Mişcării Liberale la Primăria Cluj-Napoca care figurează cu o datorie de 20.751 lei, însă Liviu Alexa afirmă că şi-a plătit integral datoriile la Stat:  “Datoriile publicate pe site-ul MF sunt de la 31.03.2016. Adică MARTIE. Azi suntem in 16 mai”, spune Liviu Alexa. Acesta a prezentat şi un certificat de atestare fiscală care vin în sprijinul afirmaţiilor.

Pe listă se regăsesc şi doi dintre cei care vor să gestioneze bugetul Floreştiului şi anume, Dinu Criste, candidat din partea Partidului Social-Democrarţi (PSD) cu o datorie la stat de 789.729 lei, respectiv Julien Muntean, candidat la Primăria Floreşti, din partea Pardidului Social Românesc (PSRO). Acesta apare pe lista datornicilor publicată de ANAF cu datorii totale la bugetul de stat de aproximativ 330,000 lei. 

Dinu Criste spune că există un proces pe rol cu privire la obligaţiile fiscale cu care figurează: ”În legătură cu ANAF, am un proces pe rol. Mi se impută un tva pe care eu nu l-am încasat. Prin urmare, aştept o sentinţa judecătorească definitivă în acest sens care sa stabilească cine are dreptate. În cazuri similare statul român a mai pierdut procese”, afirmă Dinu Criste.

Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

1 COMENTARIU

  1. Sunteti foarte, foarte gresiti informati despre „afacerile ” pe care le sustineti ca le-ar fi facut Mihai Platon. El personal nu are si nu a avut niciodata nici o afacere nici cu d-na Chicinas Xenia si nici cu alte persoane. Mihai Platon nu are absolut nici o datorie catre bugetul de stat si nu este absolut deloc pe lista Anaf. Mihai Platon nu a cumparat niciodata nici un teren , iar terenul pe care d-na Chicinas a construit impreuna cu sora dansei este o mostenire de la parintii lor, bunicul d-lui Platon Mihai. Cele doua surori au fost inselate de catre cei doi constructori cu care s-au asociat si care au ridicat imobilele , Stelea si Vintila, care au ramas cu conturile pline si fara datorii la Anaf, intreaga datorie fiind pusa in carca celor doua surori care nu au facut altceva decat sa puna la dispozitie terenul mostenit, urmand ca prin vanzarea imobilelor sa-si recupereze costul terenului.
    Legatura si referirea pe care o faceti la adresa d-lui Mihai Platon este o mare greseala, o mare minciuna si nu stiu daca se datoreaza proastei informari sau unei mari rautati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.