Deşi are o armată de angajaţi, FISC-ul din România stă extrem de prost la eficiență. Dacă un angajat al FISC-ului din România aduce la bugetul de stat 1,74 milioane de euro, unul de la structura franceză aduce 10,3 milioane, iar unul de la cea britanică aduce 15 milioane de euro.

Agenţia Naţională de Administare Fiscală este unul dintre cei mai mari angajatori din România. Când vine vorba despre eficienţă, însă, lucrurile stau exact invers. Astfel, un angajat al Fiscului român aduce statului DOAR 1,76 milioane euro anul. Suma este asemănătoare cu performanţele angajaţilor Fiscului din Bulgaria.

Sumele colectate de inspectorii ANAF de la noi sunt extrem de mici în comparaţie cu performanţele instituţiilor similare din vestul Europei. De exemplu, un angajat al Fiscului din Austria aduce statului aproape 18 milioane de euro, iar unul din Spania colecteaza peste 15 milioane de euro.

Diferenţe extrem de mari sunt şi faţă de angajaţii Fiscului din Marea Britanie şi Franţa. În Hexagon, inspectorii strâng anual 10.3 milioane de euro, în timp ce în Regatul Unit acestia aduna 15 milioane. Angajatii serviciului fiscal al Statelor Unite al Americii bat însă recordul. Fiecare inspector aduce la bugetul de stat 55,6 de milioane de euro anual. Mai trebuie spus că ANAF-ul din ţara noastră cheltuieşte peste 10 mii de lei pentru fiecare milion de lei colectati la buget.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here