Problemele se ţin lanţ de afaceriştii bistriţeni Petru Rus şi Radu Chifa. Inspectorii fiscali au controlat în luna mai societatea Metropolis Grup în sarcina căreia s-au stabilit obligaţii de plată suplimentare de peste 100 miliarde de lei vechi. Vorbim de o sumă enormă, obligaţii fiscale pe care societatea nu le poate achita, în consecinţă, pentru Metropolis Grup răsună goarnele cu ”Winter Is Coming”, ca în celebrul serial ”Game of Thrones”.

 

ANAF a prins lozul cel mare

În 2013 societatea Metropolis Grup SA (în calitate de titulari a mărcii ”Metropolis Grup”) a încheiat un contract cu Antena TV Grup SA ce avea ca obiect organizarea jocului de tip bingo prin intermediul reţelelor de televiziune. Concret, Antena 1 difuza show-ul ”Super Bingo Metropolis, iar de pe urma acestui contract, inspectorii fiscali spun că societatea Metropolis Grup are obligaţii fiscale de plată suplimentare de aproximativ 10.500.000 lei, reprezentând TVA.

„În perioada 08.05.2017 – 31.05.2017 Administraţia pentru Contribuabilii Mijlocii constituită la Nivelul Regiunii Cluj, a desfăşurat o inspecţie fiscală aferentă activităţii desfăşurate în perioada 01.02.2012 – 31.02.2017. Urmare acestei inspecţii fiscale, în 16.06.2017 a fost întocmit Raportul de inspecţie fiscală în baza căruia s-a emis Decizia de impunere prin care au fost stabilite în sarcina societăţii obligaţii de plată suplimentare în cuantum de 10.591.895 lei, reprezentând TVA.

În perioada verificată, deducerea TVA-ului nu s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, respectiv societatea a întocmit incorect şi incomplet evidenţele distincte pentru achiziţiile efectuate în vederea operaţiunilor care dau drept de deducere, pentru cele aferente operaţiunilor fără drept de deducere a taxei.

S-a constatat faptul că în perioada aprilie 2013 – martie 2016 societatea a dedus TVA în sumă totală de 10.429.494 lei, aferent achiziţiilor de servicii de producţie a unor emisiuni de televiziune având ca subiect jocul de noroc „Super Bingo Metropolis”, precum şi servicii de promovare şi mediatizare a jocului de noroc mai sus menţionat – conform contractului încheiat în 27.03.2013 cu Antena TV Grup SA, în condiţiile în care aceste operaţiuni sunt destinate exclusiv realizării de operaţiuni care nu dau drept de deducere.

În conformitate cu prevederile legale, TVA deductibil va fi ajutat în favoarea statului ca urmare a aplicării pro-ratei de 162.400 lei”, se arată în Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale ale societăţii.

 

Scamatoria Bingo

Organele fiscale spun că societatea ar fi avut dreptul de deducere dacă s-ar fi promovat brandul Metropolis Grup şi nu Super Bingo Metropolis, iar raportul de inspecţie fiscală arată că nu există o legătură directă între activitatea Metropolis Grup şi promovarea jocului de noroc Super Bingo Metropolis.

„Analizând obiectul contractului rezultă în mod evident că atât serviciile de producţie, cât şi cele de promovare se referă la jocul de noroc Super Bingo Metropolis. De altfel, în tot cuprinsul contractului se foloseşte sintagma jocului de noroc Super Bingo Metropolis, cu menţiunea Super Bingo Metropolis – marca înregistrată Metropolis Grup SRL.

Contractele de cesiune marcă prezentate de societate fac referire la cesionarea de către Metropolis Grup SRL în calitate de cedent către cesionarii Riviera Residence SRL, Monte Calm Imob SRL şi Metropolis Bets SRL a tuturor drepturilor ce decurg din certificatul de înregistrare a mărcii Metropolis Grup şi în niciun caz nu fac referire la producţia Super Bingo Metropolis marca înregistrată a Metropolis Grup.

Nu există o legătură directă între activitatea de cesiune marca Metropolis Grup şi achiziţiile ce sunt prezentate ca fiind în legătură cu acestea (producţie şi promovare a jocului de noroc Super Bingo Metropolis). Mijloacele de probă prezentate demonstrează promovarea brandului Super Bingo Metropolis şi nu a brandului Metropolis Grup.

Ţinând cont de aspectele mai sus prezentate, echipa de inspecţie fiscală a stabilit că achiziţiile de servicii de la Antena TV Grup SA sunt destinate exclusiv utilizării în folosul operaţiunilor scutite fără drept de deducere.

În conformitate cu prevederile legale, nu s-a acordat drept de deducere pentru TVA în suma de 10.429.495 lei, aferentă achiziţiilor de servicii destinate exclusiv realizării de operaţiuni care nu dau drept de deducere, facturate în perioada aprilie 2013 – martie 2016 de către Antena TV Grup SA”, se arată în raportul de inspecţie fiscală.

romica totiu si cornel palade super bingo metropolis

Decizia ANAF, fatală pentru Metropolis Grup

Metropolis Grup SRL consideră că refuzul dreptului de deducere a TVA-ului aferent facturilor emise de către Antena TV Grup este nelegal, societatea a contestat aceste obligaţii fiscale afirmând că „suma stabilită în sarcina noastră este una ce tinde către fantastic”. În cererea de suspendare a executării actului administrativ fiscal, Metropolis Grup susţine că „nu există branduri ci un singur brand deţinut de Metropolis Grup, indiferent că este vorba de marca Metropolis Grup ori de marca Super Bingo Metropolis şi acesta constă în denumirea «Metropolis», denumire sub care se regăseşte inclusiv hotelul prin intermediul căruia se derulează principala activitate a societăţii”.

Decizia de impunere constituie titlu executoriu în baza căreia organele fiscale procedează la executarea silită a societăţii. În aceste condiţii, Metropolis Grup spune că executarea silită ar fi fatală pentru societate, motiv pentru care cere Curţii de Apel Cluj suspendarea Deciziei de impunere privind obligaţiile fiscale aferente diferenţelor bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecţiei fiscale.

„Începerea executării silite este de natură a genera prin consecinţele acesteia un prejudiciu care nu poate fi ulterior reparat întrucât, activitatea principală a societăţii constă în activitatea de servicii care se derulează în baza unor contracte de turism încheiate cu mari agenţii din domeniu, încasările şi plăţile derulându-se în acest caz prin decontare bancară. În această modalitate se face şi plata furnizorilor.

Faţă de această situaţie, poprirea conturilor societăţii echivalează cu blocarea totală a activităţii, societatea fiind în imposibilitate de a mai desfăşura activitate, un număr de 445 de angajaţi nemaiputând primi salariile şi urmând a-şi pierde locurile de muncă.

Datorită cuantumului deosebit de mare al obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar în sarcina noastră prin actul de control nu suntem în măsură să achităm acest debit, nedatorat în opinia noastră, fără a fi nevoiţi să vindem activele societăţii, situaţie în care societatea ar rămâne fără obiectul de activitate.

Executarea deciziei de impunere ne-ar pune în imposibilitate de a ne mai onora obligaţiile contractuale asumate faţă de instituţii bancare, faţă de alţi profesionişti şi clienţi, dar şi faţă de angajaţii societăţii, ceea ce evident ar duce la o perturbare previzibilă gravă a activităţii societăţii”, arată Metropolis Grup, prin avocat Ghiţu Oltean.

Judecătorul Delia Marusciuc de la Curtea de Apel Cluj a respins în urmă cu aproximativ două săptămâni cererea înaintată de către Metropolis Grup, împotriva Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca (DGRFP) prin care au cerut suspendarea deciziei de impunere, act emis de organele fiscale.


hotel metropolis 

Hotelul Metropolis, scos la licitaţie

Societatea condusă de cei doi artizani ai ţepei „SuperBingo Metropolis”- Radu Chifa şi Petru Rus – este încolţită din toate părţile. Singurul Hotel de cinci stele din Bistriţa, aflat în proprietatea Metropolis Grup SRL a fost scos la licitaţie de AJFP Bistriţa-Năsăd pentru acoperirea datoriilor. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 30 de milioane de lei, adică aproximativ 6,5 milioane de euro. Licitaţia a fost programată pentru data de 26 septembrie, însă a fost anulată cu câteva zile înainte de desfăşurarea licitaţiei.

Ironic este faptul că hotelul nu a fost scos la licitaţie pentru datoriile Metropolis Grup SRL (peste 10 milioane lei la 30 iunie 2017, conform site anaf.ro), ci ale debitorului Metropolis Bets, organizatorul celei de a doua ediţii „Super Bingo Metropolis”, care s-a închis pur şi simplu, fără plângeri din partea câştigătorilor sau a foştilor angajaţi. Mai mult, Metropolis Bets SRL este una din puţinele firme ale grupului care nu a intrat în insolvenţă (din acest motiv poate fi executată) şi nici nu apare cu datorii pe site-ul ANAF.

Chiar dacă era vorba de prima licitaţie, Radu Chifa şi Petru Rus s-au gândit că e mai bine să nu rişte nimic şi, pe 13 septembrie 2017, au solicitat intrarea în insolvenţă a societăţii Metropolis Grup SRL, iar Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis cererea pe 22 septembrie 2017. Mai mult, cu trei zile înainte de pronunţarea sentinţei, instanţa a dispus suspendarea provizorie a procedurilor de executare silită iniţiate de AJFP Bistriţa-Năsăud, decizie contestată de Fisc.

Societatea care deţine Hotel Metropolis a înregistrat o scădere dramatică a cifrei de afaceri în ultimii doi ani, iar în 2016 “a reuşit” să înregistreze pierderi de 2,37 milioane lei. Datoriile la 31 decembrie 2017 erau de 69.896.406 lei, sumă teoretic acoperită de activele imobilizate – 64.040.406 lei şi de creanţe – 13.479.667 lei, dar rămâne de văzut dacă nu cumva creanţele sunt intra-grup, iar activele supraevaluate – Fiscul a evaluat hotelul la 30 milioane lei.

Dincolo de toate aceste cifre, interesant este următorul aspect din cronologia afacerilor lui Radu Chifa şi Petru Rus: În 2009 a debutat prima ediţie a jocului televizat “Super Bingo Metropolis” – organizat de o altă firmă a celor doi; în februarie 2011 a fost inaugurat Hotel Metropolis; în februarie 2012, organizatorul “Super Bingo Metropolis” a rămas fără licenţă (din cauza datoriilor la stat) şi a intrat în insolvenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.