În urma unei analize făcute de experții Băncii Mondiale asupra celor mai importante localitați din județul Cluj, în cadrul dezbaterii privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030 (SIDU), s-au tras următoarele concluzii:

– Regândirea tuturor localităților, începând cu inelul I. Există deja o propunere a Ministerului Dezvoltării ca localitățile periurbane să fie identificate ca atare.

– Floreștiul nu e comună. Nu ai cum să vezi o localitate cu 60.000 de locuitori ca o comună.

– „Locuitorii din Gilău, Petreștii de Jos sau Apahida au acces la oportunități pentru o calitate a vieții pe care, probabil, locuitorii din Suceava, Piatra Neamț sau Drobeta Turnu Severin nu o au. Locuitorii din aceste localități au acces la educație de prima clasă, la locuri de muncă bine plătite, la un sistem de sănătate printre cele mai performante din țară, la evenimente sportive și culturale, Untold sau Electric Castle, dar  au o carență majoră la infrastructură urbană, au nevoie de trotuare, drumuri bine dimensionate, creșe, grădinițe, școli, spații verzi, spațiu civic. Unul din beneficiile de a face parte din zona metropolitană este că se pot ”fura” ușor idei de la o localitate la alta. Este importantă dezvoltarea unui centru civic, o atracție pentru ca oamenii să rămână acolo, la un restaurant, la un bar. ”Stați de vorbă cu colegii de la Primăria și de la Consiliul Județean Cluj să vedeți cum să faceți un concurs de soluții pentru a defini centrul civic în fiecare localitate din Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Bogdan Heroiu, expert la Banca Mondială.

– Jucu este pol industrial, precum Baciu și Apahida, iar Floreștiul este considerat un pol de servicii, în timp ce Chinteniul este văzut ca un pol recreativ, iar Gilăul, unul turistic. Toate aceste localități se consideră că au potențial imobiliar.

Discuția a avut loc în cadrul unei noi dezbateri dedicate realizării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, tema acesteia fiind „Clujul metropolitan”. SIDU 2021-2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și cu experții Băncii Mondiale.

Citește și: Campanie de reciclare în comuna Florești

Sursă: ziuadecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.