În urma articolelor publicate de Gazeta de Cluj despre investițiile făcute sub girul șefului Administrației Bazinale de Apă Somes-Tisa (ABAST), Ioana Diaconescu, Administraţia Naţională ,,Apele Române” (ANAR) a trimis un corp de control pentru a verifica aspectele sesizate public. În urma verificărilor, făcute de Marius Hofman, condamnat penal pentru infracțiuni de corupție, și de Constantin Mețler, judecat și el pentru infracțiuni similare, nu a fost găsită nicio neregulă. În paralel și IPJ Cluj derulează o anchetă vizavi de neregulile din cadrul ABAST.
În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a publicat o serie de informații despre neregulile din cadrul ABAST, instituție condusă de Ioana Diaconescu. Este vorba despre o serie de investiții făcute în cadrul unui birou care au generat costuri uriașe comparativ cu lucrările executate și de reparațiile făcute la mașina directoarei care ar fi fost decontate din bugetul instituției.
Corpul de control al ANAR a fost condus de Marius Hofman, condamnat penal pentru infracțiuni de corupție, și de Constantin Mețler, judecat pentru luare de mită. Raportul concluzionează că ”nu au fost identificate abateri de la legislația în vigoare în ceea ce privește obiectivul de investiții Reabilitare și modernizare spații birouri PIUI”.
Referitor la sesizările privitoare la faptul că Ioana Diaconescu și-ar fi reparat mașina, care de altfel nu apare în declarația ei de avere, pe banii instituției, IPJ Cluj a deschis un dosar penal. La o zi după publicarea în Gazeta de Cluj a sesizării privitoare la acest aspect, în data de 19.08.2019, la sediul ABAST Cluj, au fost efectuate cercetări în dosarul penal nr. 5795/P/2019, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals. În baza Ordonanței de predare a obiectelor și înscrisurilor din 19.08.2019, emisă de IPJ Cluj și înregistrată la sediu ABAST, inspectorii IPJ Cluj au ridicat mai multe documente privitoare la reparațiile făcute.
Inspector cu ”codițe” penale trimiși să cerceteze afacerile ABAST
Controlul la ABAST a fost făcut de Marius Hofman și Constantin Mețler. Primul s-a angajat la ANAR în 2016, în timp ce era judecat într-un dosar penal făcut de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată (33 de acte materiale) și nouă fapte de trafic de influență. În urmă cu doi ani, Hofman a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul București la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, însă a contestat decizia la instanța superioară. Procesul este în curs de judecare. Potrivit DNA, la solicitarea fostului șef al Autorității Sanitar Veterinare, susținut pe funcție de PDL, Marian Zlotea – condamnat și el, Marius Hofman a cerut și primit de la diverse supermarket-uri produse alimentare folosite pentru pomenile electorale ale PDL cât și pentru protocolul ANSVSA.
Procurorii arată în rechizitoriu că ”în perioada noiembrie – decembrie 2011, Marius Hofman l-a ajutat pe Marian Zlotea să primească suma de 143.000 lei, de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a 2 contracte fictive de prestări servicii. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de Zlotea pentru a favoriza și a proteja magazinele respective de controalele D.S.V.S.A. județene și D.S.V.S.A. București pe linie sanitar – veterinară și siguranța alimentelor”.
Constantin Mețler, șeful Corpului de Control de la ANAR a fost inspector la ITM București. Tatăl lui, Stelian, a fost șeful ITM Botoșani timp de peste 10 ani.
Mețler împreună cu colegul lui, Ion Roşioru, au fost prinși în flagrant în timp ce încasau o mită de 3.000 de lei de la la o firmă pe care o controlaseră. Flagrantul a fost realizat în urma denunțului făcut de patronul firmei. Cei doi inspectori ar fi cerut mită pentru a nu amenda firma verificată cu 20.000 de lei, „pe motiv că a folosit la muncă o persoană căreia nu i-au fost întocmite forme legale de angajare”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Liderul de sindicat așteaptă ”mazilirea”
Potrivit raportului Corpului de control, sesizările au fost făcute de liderul de sindicat de la ABAST, Petrișor Traian.
Sunt mari șanse ca el să fie demis. În urmă cu câteva luni, Ioana Diaconescu a emis o circulară internă prin care le atrăgea atenția subalternilor că dacă fac valuri ei vor fi dați afară.
”Urmare a informațiilor apărute în presă legat de activitatea unor servicii din cadrul ABAST, informații deținute de către compartimentele de specialitate implicate și de către conducerea instituției, dar comunicate presei fără respectarea reglementărilor interne și pentru asigurarea unui climat de lucru propice desfășurării activității fără atingere la integritatea și reputația salariatului vă reamintim câteva aspecte: Cod de etică și Conduită: pct 4.3 a) angajații ABAST au obligația de apăra cu loialitate prestigiul instituției în care își desfășoară activitatea și de a nu produce, prin faptele lor, prejudicii imaginii sau intereselor egale ale acesteia. Pct. 4.3 a) Angajaților ABAST le este interzis să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea Administrației Naționale Apele Române/ ABA Someș Tisa, cu politicile și strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ”, arată circulara dată de Diaconescu și pe care toți angajații ABAST au fost puși să o semneze.
De asemenea, documentul mai stipulează că angajații nu au voie să ”dezvăluie informațiile la care au acces în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituției/ale unor angajați precum și a ale persoanelor fizice sau juridice”.
Cu alte cuvinte, faptul că cineva din ABAST a atras atenția asupra contractului păgubos pentru instituție, de 70.000 de euro, încheiat de actualul director se face vinovat de ”dezvăluirea informațiilor de serviciu”!
În aceeași circulară se arată că ”personalul ABA Someș – Tisa are obligația de a nu aduce atingere onoarei, reputației și demnității colegilor prin formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase”.
Spre final, circulara emisă de Ioana Diaconescu pune în vedere faptul că ”angajatul ABA Someș Tisa care încalcă, din neglijență sau cu rea credință Codul de etică poate aduce grave prejudicii instituției, tuturor angajaților, precum și reputației ABA Someș Tisa/ AN Apele Române. Astfel, începând cu data prezentei nerespectarea prevederilor Codului de etică și Regulamentului Intern în sensul în care un angajat are o atitudine voită care să afecteze integritatea, reputația, demnitatea altui angajat sau a imaginii instituției va fi imediat sancționat conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă și Legii 53/2003 – Codul Muncii. Pentru a reaminti prevederile menționate mai sus precum și pentru a aduce măsurile care se vor lua în cazul încălcării lor se vor informa în regim de urgență salariații ABA Someș Tisa și sindicatele ABAST prin distribuirea prezentei”, arată circulara semnată de Diaconescu.
Diaconescu a servit corpului de control ANAR ”sifonul” de 70.000 euro
Ioana Diaconescu nu a ajuns director din prima la ABAST. Mai întâi ea a ocupat funcția de Director tehnic dezvoltare investiții, ocazie cu care s-a ocupat și de renovarea biroului, care a costat instituția 319.000 lei (aproape 70.000 euro). Lucrările au fost contractate prin cumpărare directă, adică fără nicio licitație.
Firma care s-a ocupat de lucrări este din Oradea, se numește TRANSOR TRUST SRL și este patronată și administrată de Oroș Ioana Cătălina. Pe ultimul anul fiscal 2017, societatea a declarat 3 angajați, o cifră de afaceri de 551.642 lei și o pierdere de 85.153 lei. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea patronului companiei referitor la prețurile practicate în contractul încheiat cu ABAST, dar Oros nu a putut fi contactată.
În toamna anului trecut, societatea a primit, fără licitație, un contract (Diverse lucrări specializate de construcții) în valoare de 448.865 lei, fără TVA, (peste 90.000 euro) prin aceeași metodă: cumpărare directă. Autoritatea care s-a pricopsit cu un asemenea contract este ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ DE APĂ CRIȘURI, adică fostul loc de muncă al lui Rodica Diaconescu.
Înseamnă că Preşedintele României, Domnul Iohannis, a avut dreptate când a spus că guvernul este corupt.
Din păcate ANAR colcăie de corupție. Personaje precum Sandu,Adam, Hofman, Dume ,Moisa și bineînțeles Denes sunt monumente ale corupției.Diaconescu a fost pusă in ultima reduta la Somes tocmai pentru a le face jocul. Nenorociților nu v-ați saturat cât ați furat? Va detestam din tot sufletul nostru.