Schimbările politice din administrația clujeană se petrec în timpi rapizi. Claudia Anastase, unul dintre cei mai experimentați consilieri pe care i-a avut PSD în Primăria Cluj-Napoca este nevoită să iasă din mandat după ce a demisionat din partid. Aceasta a ales să renunțe la statutul de social-democrată, după ce a fost membră a acestui partid mai bine de peste zece ani.
Treptat…demisia și-a dat
Din cauza instabilității politice existentă la nivel de PSD Cluj-Napoca sau din pricina scorului scăzut în sondaje obținut de această formațiune politică, Anastase a renunțat la echipa social democraților.
“Am transmis demisia mea din PSD și din Consiliul Local. Am decis să mă alătur lui Liviu Alexa și echipei sale și sunt convinsă că am luat decizia bună. Cred că bătălia politică trebuie să se ducă cu idei și cu arme frumoase, nu în acest fel. Nu îmi voi ataca foștii colegi din PSD, nici măcar pe cei care m-au adus în această situație. Ei singuri își vor arăta firea, logica și buna credință. Mă alătur lui Liviu Alexa pentru că doboară munții…împreună putem readuce încrederea în oamenii construiți vertical”, a declarat Anastase.
Fără PSD, consilier ea nu mai e
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliul Local, foștii colegi ai Claudiei Anastase, indiferent de culoare politică au fost nevoiți să voteze proiectul prin care aceasta să fie revocată din funcție ca urmare a demisiei ce a depus-o la Primăria Cluj-Napoca.
În data de 10 iunie 2012, Anastase a intrat în ultimul ei mandat de consilieri local. Demisia din funcție și-a depus-o la scurt timp după ce a renunțat la PSD, adică în data de 10 aprilie a acestui an.
Conform procedurii, ceilalți membrii din CL trebuie să valideze demisia printr-un proiect de hotărâre care totodată confirmă că va exista un loc vacant ce trebuie ocupat de următorul candidat propus pe listele electorale ale USL, în urmă cu trei ani.
Următorul n-a putut, dar Sabin Sărmaș a vrut
Conform listelor USL, următorul candidat ce trebuia să intre în locul lui Claudia Anastase era un alt membru PSD, Cristian Mogoș, însă surse din PSD spun că acesta ar fi avut probleme personale și a fost nevoit să refuze.
Odată scos din ecuație, următorul a fost liberalul Sabin Sărmaș, care s-a arătat onoroat de a ocupa funcția pentru următoarele două luni.
Astfel că, timp de aproape două luni de zile, până după alegerile locale, Sabin Sărmaș va deveni consilier local cu drept de vot asupra proiectelor ce influențează viața clujenilor.
„Demnitatea de consilier local al orașului nostru este o onoare și îmi propun ca performanțele mele în această calitate să se ridice la nivelul pe care funcția îl impune. Vreau să menționez că în privința funcției de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca nu a fost luată o decizie și aceasta poate reveni oricăruia dintre colegii care vor deține un mandat în viitorul Consiliu Local”.
De menționat este faptul că Sărmaș apare și pe listele electorale pentru alegerile din iunie, însă nu este confirmată oficial poziția de pe care va candida.
Și președintele executiv pleacă și el, dar doar pe hârtie
Ducu Hoina, președintele executiv al PSD Cluj-Napoca a demisionat și el în 13 aprilie din funcția de conducere.
Printre motivele invocate de acesta, se numără și faptul că electoratul PSD se subțiază.
” Din cauza ultimelor evoluții politice la nivelul organizației PSD Cluj Napoca, am hotărât să demisionez din funcția de Președinte Executiv.
În Septembrie 2015 am hotărât să mă implic într-un proiect politic de reformare, de deschidere și evoluție organică a PSD Cluj-Napoca. O imensă prăpastie s-a căscat între politicieni și cetățeni, o prăpastie a neîncrederii, a deziluziei și frustrării. Singurul răspuns credibil la gravă criză de încredere a partidelor politice din România și a PSD în mod deosebit, constă în întoarcerea politicului către cetățean.
Alegătorii doresc figuri proaspete, care au demonstrat angajament civic, competență, onestitate și rezultate în viață lor profesională. Alegătorii români sunt sătui de jocuri de culise, de intrigă, de artificialitate și jocuri strategice. Vedem cum electoratul PSD se subțiază, tocmai pentru că acest partid s-a îndepărtat de o identitate politică autentică, rămânând în același timp cantonat într-o abordare conservatoare, lipsită de apetență electorală pentru electoratul tânăr și cel din mediul urban. Vedem cum Partidul Social Democrat nu s-a apropiat semnificativ de o abordare modernă a ștăngii europene, un deziderat susținut într-o vreme atât de puternic, chiar de la Cluj.
Noul proiect politic care ni se impune acum, este susținut prin mecanisme netransparente și contrare principiilor democrației interne de partid. El lovește într-un proces de consolidare internă a organizației și pune sub semnul îndoielii, dacă partidele sunt cu adevărat fenomene reale sau doar unelte pentru interese particulare. Cu atât mai mult este naiv să crezi că într-un oraș educat, conectat și informat precum Clujul aceste lucruri nu vor ieși în evidența. Asocierea cu candidaturi independente care au vulnerabilități de imagine semnificative și care în esența sunt nereprezentative pentru crezul de stânga, riscă fie să demobilizeze electoratul propriu, fie să îl îndrepte spre alte alternative politice ”, a menționat acesta în demisie.
Dacă membrii nu mai au… susțin independenții
Strategia social democraților clujeni atât pentru CJ cât și pentru funcția de primar al municicpiului Cluj-Napoca este de a susține candidați independenți.
Dacă membrii de partid nu au notorietate în oraș pentru funcția de primar al orașului, îl vor susține pe Octavian Buzoianu, iar pe Nati Ariton pe lista pentru Consiliul Județean Cluj.
„În urma discuțiilor avute cu reprezentanții sindicatelor, precum și datorită faptului că PSD a avut un dialog constructiv de-a lungul timpului cu sindicatele, îl va susține pe lista de candidați la Consiliul Județean Cluj, pe fostul președinte al Blocului Naţional Sindical Cluj, dl. Nati Ariton.
Dl. Nati Ariton a demisionat din funcție pentru a se putea dedica acestui proiect comun și suntem convinși că va reprezenta cu succes mișcarea sindicală în Consiliul Județean Cluj”, spun cei de la PSD Cluj.