Tribunalul Cluj a decis să trimită dosarul fostului decan al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, Marius Bojiță, și a mai multor profesori de la secția Nutriție și Dietetică din cadrul universității la procuror. De asemenea, instanța a anulat mai multe documente din cadrul anchetei, precum și a unui martor (M.I.) a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Fostul rector UMF Cluj Napoca și președintele preşedinte al Fundaţiei Transilvania Leaders, Marius Bojiță, a fost dus cu cătușele de procurori în fața judecătorilor într-un dosar în care este acuzat că a fraudat mai multe cursuri universitare din cadrul UMF.
Judecătoarele Ramona Mornăilă și Badea Cristina Maria de la Tribunalul Cluj au decis că ancheta în care sunt vizați fostul rector UMF Cluj Napoca, Marius Bojiță, și șefa catedrei Bromatologie, Igienă, Nutriţie din cadrul UMF, Doina Miere, conf. univ. Simona Hegheş, din cadrul Catedrei de Farmacie, conf. Angela Filip şi Roxana Banc, din cadrul Catedrei de Nutriţie să se întoarcă la procuror. Cele două judecătoare au anulat și exclus mai multe probe adunate de procurori, dar și declarația unui martor. Ținând cont de probele ”dizolvate” procurori vor trebui să anunțe instanța dacă își mențin sau nu acuzațiile și dispoziția de trimitere în judecată.
Motivul principal invocat de judecători a constat în faptul că ancheta a fost făcută de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj care nu ar fi avut competența necesară pentru dosarul respectiv.
”Admite în parte contestaţiile formulate de inculpaţii BOJIŢĂ MARIUS TRAIAN, HEGHEŞ SIMONA CODRUŢA, MIERE DOINA, FILIP LORENA ANGELA şi BANC ROXANA, toţi prin avocaţi aleşi, împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca (în dosar nr. 21704/211/2020/a1), doar în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii. Desfiinţează în parte încheierea penală nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii, şi rejudecând cauza în aceste limite:
În temeiul art. 345 alin. 1 C.proc.pen. admite în parte excepţiile formulate de inculpaţii BOJIŢĂ MARIUS TRAIAN, EGHEŞ SIMONA CODRUŢA, MIERE DOINA, FILIP LORENA ANGELA şi BANC ROXANA, toţi prin avocaţi aleşi, privind nelegalitatea probelor administrate în cauză, a actelor de urmărire penală efectuate şi a sesizării instanţei.
(…) constată nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 şi nulitatea absolută a declaraţiei martorei M. I.
Exclude toate actele efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 şi declaraţia martorei M. I.
(…) dispune comunicarea de îndată a dispoziţiilor din prezenta încheiere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii (…). Fără cale de atac separat de încheierea finală din camera preliminară. Pronunţată în camera de consiliu”, arată o parte din soluția pe scurt a Tribunalului Cluj emisă la finele acestei luni.
Interpelat de reporterii Gazeta de Cluj, Marius Bojiță a refuzat să facă vreun comentariu vizavi de această decizie.
Prima instanță nu a văzut nicio problemă la ancheta procurorilor
În aprilie anul acesta magistratul PITEIU Ruxandra de la Judecătoria Cluj Napoca nu a văzut nicio problemă la ancheta făcută de procurori și a dispus trimiterea în judecată a lui Bojiță și celelalte cadre UMF Cluj Napoca.
”Constată competenţa şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 722/P/2019 din data de 29.10.2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților. (…)Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauză”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.
Astfel, Bojiță și celelalte cadre didactice de la UMF Cluj au fost acuzați de aproximativ 30 acte materiale de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată.
Inițial, lotul Bojiță a ajuns în fața magistraților cu propunerea de arestare preventivă, dar judecătorul Mihai Ghica, din cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, a respins propunerea înaintată de procurorul Mihai Birtoc.
Potrivit procurorilor, „În perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat de disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Conform catalogului cursului de perfecţionară postuniversitară, participanţii la acest curs au fost persoanele din tabelul (ANONIMIZARE). Acestea au achitat o taxă de înscriere şi au fost declaraţi admişi la examenul din 06.12.2016(…).
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Cursuri fantomă la UMF Cluj Napoca
Potrivit rechizitoriului, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor. Totodată, rezultă că numai pentru 2 persoane fişa de înscriere completată în parte de către reprezentanţii UMF Cluj-Napoca şi în parte de către participant a fost completată şi semnată la data înscrierii.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate. De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate. Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită fără vinovăţie datorită necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor”, arată procurorii.
Blisterul cu distincții
Fostul rector UMF este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Societăţii de Ştiinţe Farmaceutice, al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Consiliului Naţional al Rectorilor, Comisiei de Onoare a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Comisiei Regionale de Experţi de pe lângă Biroul pentru Europa Centrală și de Est, Consiliului de Administrare a Agenţiei Universitare a Francofoniei, Consiliului European al Rectorilor; expert evaluator şi preşedintele Comisiei Medico Farmaceutice a Consiliului Naţional al Cercetării din Învăţământul Superior, pentru conferirea titlurilor de conferenţiar și profesor universitar în domeniul farmaceutic.
În prezent, Marius Traian Bojiță este președintele Fundației Transilvania Leaders, un grup constituit din “personalități reprezentative ale intelectualității transilvănene, universitari și oameni de afaceri care au decis să se implice activ în promovarea orașului nostru”, potrivit site-ului oficial al fundației.
Acuzații de plagiat
El a mai fost acuzat și că a plagiat dintr-o lucrare americană, într-un volum publicat sub egida UMF Cluj. Marius Bojiţă a spus în 2013, la izbucnirea scandalului de plagiat, că nu se numește copiat dacă a menţionat „lucrarea-mamă” la bibliografie. Marius Bojiță a fost implicat și în scandalul fraudării banilor proveniţi din transferurile a doi jucători de la U Cluj, dar, în final, cercetările nu l-au mai vizat.