La începutul lunii, zeci de dube pline cu jandarmi și polițiști și inspectori de la Garda Forestieră Cluj au descins în comuna clujeană Măguri Răcătău pentru a îi prinde pe cei care taie ilegal lemnul din Munții Apuseni. Concomitent, un desant similar lua cu asalt comuna Horea din județul Alba unde polițiștii clujeni îi vânau pe tăietorii de lemne din zona respectivă. Ambele descinderi în forță s-au fâsâit și în urma anchetei a fost reținută preventiv o singură persoană, un pădurar din Măguri Răcătău care, în opinia anchetatorilor, întruchipează profilul Mafiei Lemnului. Fiul unui fost deputat, din cadrul unui ocol silvic unde sunt dați dispăruți peste 140.000 de mc de lemn, a scăpat de zornăitul cătușelor.

La începutul acestei luni, poliția anunța ample percheziții în județele Alba și Cluj, în zona Munților Apuseni. Concret, zeci de autospeciale pline cu polițiști, jandarmi și angajați ai Gărzii Forestiere Cluj au descins în două comune, Măguri Răcătău (jud Cluj) și Horea (jud Alba), pentru a face percheziții la hoții de lemne.

Plini de adrenalină, anchetatorii au pus sechestru pe drujbe, documente sau telefoane mobile, însă adevărații hoți nu au fost de găsit. Pentru a nu pleca cu mâna goală, anchetatorii au reținut o singură persoană: pădurarul Mariș Ioan din Măguri Răcătău.

Mariș Ioan

”Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin. (…) dispune arestarea preventivă a inculpatului M.I., acuzat în dosar de urmărire penală 885/P/2021 de complicitate la tăiere fără drept de arbori în formă continuată, (…) și delapidare în formă continuată (…) pe o durată de 30 de zile, de la 03 noiembrie 2022 până la data de 2 decembrie 2022, inclusiv. În baza art.230 Cod procedură penală, dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. (…)Pronunţată în camera de consiliu, azi, 03 noiembrie 2022, ora 15.00, în prezenţa procurorului şi a inculpatului”, arată soluția pe scurt a Judecătoriei Huedin care a fost contestată.

În Măguri Răcătău au fost date de pereți ușile la peste 20 de gospodării.

”Oamenii s-au plâns că polițiștii au confiscat drujbe și au pus sechestru pe lemnul de foc, ceea ce mi se pare aberant. Măguri Răcătău este comuna situată la cea mai mare altitudine din România, de 1400 de m, în creierul munților. Nu este gaz, nu este nimic. La intrarea în iarnă să îi întrebi pe oameni de unde au niște butuci de lemn, unii vechi de 2-3 ani și să pui sechestru pe ei, nu este în regulă. Mi se pare că s-a mers prea departe, că s-a intervenit prea în forță. S-a intrat la percheziții la un sătean de peste 80 de ani. Crede cineva că la vârsta lui mai poate merge în pădure să fure lemne? Avea niște butuci și s-a pus sechestru pe ei. Ce să facă atunci bietul om la iarnă, cu ce să se încălzească? Apoi, altora li s-au confiscat drujbele. Păi în zona de munte dacă nu ai drujbă ești legat de mâini și de picioare. Cât o să dureze confiscarea și sechestrul, până se termină ancheta, până la primăvară? Păi cum vor trece oamenii peste iarnă? I-au rupt încuietorile și lacătul de la grajd. La o altă familie, unde au un bebeluș de câteva luni le-au confiscat telefonul mobil, deși tatăl le-a spus polițiștilor că are în agendă numărul de la medic, în caz de nevoie pentru cel mic. Locuiesc în creierul munților, are copilul o problemă de sănătate, ce face familia? Polițiștii au refuzat să îl lase măcar să ia numărul medicului… Atitudinea asta de forță e deranjantă, nu avem măsură, spus pe românește. Eu nu contest ancheta, dar, totuși, s-a mers până la extrem în unele cazuri. S-au comportat cu oamenii ca și cu criminalii dovediți”, a spus pentru infohuedin.ro Alexandru Livescu, primarul comunei Măguri Răcătău.

Cu toate acestea, primarul fardează adevărul pentru că poliția a pus sechestru pe lemn pregătit pentru vânzare: scânduri, bușteni pregătiți pentru transport, etc. Însă, cantitatea de lemn depistată este rușinos de mică!

La Măguri Răcătău, anchetatorii au pus sechestru pe 218 metri cubi de material lemnos aflat în gospodării.

Cei care reclamă de ani de zile furtul de lemne din zona Măguri Răcătău au postat public pe youtube filmulețe cu gaterele ilegale din zonă. Niciunul dintre ele nu era amenajat în vreo gospodărie, toate fiind amplasate în diferite poieni și spații deschiose.

Din zona Valea Someșului Rece au dispărut peste 100.000 de metri cubi de lemn pe picior.

În pădurile din Alba lumea era plecată la furat, așa că polițiștii nu au avut pe cine să rețină

Ancheta a vizat activitatea desfășurată de două ocoale silvice private: Horea Apuseni și Paltinul 2018. Dacă primul este controlat de liberali, al doilea face parte din ”curtea” celor de la PSD.

Pădurarul arestat era unul dintre angajații ocolului Paltinul 2018 condus de PSD-istul sălăjean Crişan Cristian, vicepreședinte la PSD Sălaj, director la SGA Sălaj (instituție din cadrul Apele Române, n.red.) și director AJVPS Sălaj. Surprins de faptul că a fost contactat de reporterii Gazetei Cluj a declarat că, de fapt, nu știe mare lucru.

”Ce pot sa va spun este că pădurarul a fost reținut pentru tăiere ilegală de arbori. Mai multe nu mi s-a spus! Am fost la o discuție la IPJ Cluj. S-a făcut o imputație de 66.000 lei, fără TVA. Pădurarul nu a avut rapoarte de semnalare că s-au sustras arbori. Din 2000 ha (suprafața de pădure administrată de ocolul privat condus de Crișan Cristian) sunt câteva sute de cioate”, declară șeful ocolului silvic unde lucra pădurarul reținut.

De partea cealaltă a Apusenilor, în localitatea Horea din județul Alba, anchetatorii au avut un ghinion cumplit. Nu au reușit să rețină pe nimeni, chiar dacă prejudiciul din Ocolul silvic Horea Apuseni, tot un ocol privat, este amețitor. Peste 140.000 de mc de lemn sunt dați dispăruți.

Aici, ocolul silvic privat este controlat de familia fostului politican liberal Corneliu Olar, care a decedat în cursul acestui an.

”La noi, la Alba i-au lăsat pe toți liberi! Ar fi putut să facă rețineri, dar cică nu s-a putut. Au găsit arbori marcați dar nu inventariați. Au fost propuși spre arestare fiul fostului deputat și Neag Daniel, pădurarul care este finul fostului deputat. Avocații lor i-au învățat să fugă și să se interneze în spital. Însă după ce a plecat poliția, cei care se ocupă cu furatul de lemne au stat cam o zi să se liniștească lucrurile și s-au apucat din nou de tăiat. Și acum (4 noiembrie 2022, n.red) se mai taie sub coordonarea unor anumite echipaje de politie. Încă mai sunt stive de bușteni ascunse în diferite locuri care așteaptă să fie transportate. Aici, dacă s-ar vrea să se facă ceva, ar trebui o inspecție de fond care să verifice dacă masa lemnoasă din acte corespunde cu cea din realitate! Spre exemplu, la Pietroasa, unde este o cabană care-i a pădurarului Neag, sunt câteva hectare de pădure tânără care a fost declarată bătrână și a fost tăiată”, spune o sursă care dorește să își păstreze anonimatul.

Secretara de la Ocolul Horea Apuseni nu a dorit să comenteze faptul că au loc percheziții iar administratorul ocolului nu a răspuns apelurilor telefonice.

Pădurea drujbelor

Sute de metru cubi de lemn sunt exploatați ilegal din Munții Apuseni. Întreaga afacere este construită pe mai multe filiere: unii taie lemnul în pădure, alți îl transportă si îl vând mai departe secțiilor clandestine sau autorizate care, la rândul lor distribuie lemnul în piețele și depozitele de cherestea din județele Arad, Timiș Hunedoara, Bihor, Alba, Cluj, Dolj, Mehedinți, București, etc.

Pentru ca afacerea să meargă sursele Gazetei de Cluj spun că toată lumea este unsă: garda forestieră, poliția, primarii, astfel încât este greu de găsit o ”supapă” prin care să iasă aceste informații. Însă, există situații în care oamenii deposedați abuziv păduri se revoltă și caută soluții în presă în speranța că cineva se va sesiza în legătură cu pădurile Apusenilor care sunt rase.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.