Contractul pentru placarea pereţilor pasajului de la gara clujeană a fost atribuit pentru 193.165 de lei fără TVA, deşi valoarea estimată în caietul de sarcini este de 177.000 de lei. Ando Construct a fost singurul ofertant, motiv pentru care Primăria Cluj-Napoca a decis să-i ofere realizarea acestor lucrări la preţul solicitat de constructor.

 

Nu este prima dată când această societate primeşte un proiect al administraţiei locale clujene. Potrivit Actual de Cluj, un raport al Curţii de Conturi din 2011 arată că Ando Construct a încasat nelegal ban de la primărie şi anume 90.000 de lei pentru lucrări de restaurarea şi consolidare a fragmentului din Zidul celei de-a doua incinte a Oraşului medieval, pe strada Potaissa. Societatea a realizat, de asemenea, lucrările la cantina primăriei Memo 10.

 

Scări rulante şi supraveghere video

Această lucrare va fi realizată din fondurile bugetului local. Durata de realizare a noului pasaj este de zece luni, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 5.197.746 de lei. Primăria Cluj-Napoca anunţa în luna ianuarie că demarează lucrările, chiar dacă în Consiliul Local costurile acestui proiect au ridicat semne de întrebare. Într-o şedinţă de îndată de la sfârşitul anului trecut au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru acest pasaj de legătură, iar spre sfârşitul verii s-a adjudecat licitaţie.

“Lucrarea prevede unirea pasajului CFR cu cel care aparţine Primăriei, urmând ca, într-o etapă următoare sau în paralel, dacă vor permite avizele şi documentaţiile tehnice, să fie reabilitat şi pasajul existent al Primăriei Cluj-Napoca. Practic, se va face legătura între accesul din vest al pasajului pietonal municipal de pe strada Horea, situat pe trotuarul din faţa gării şi accesul estic al pasajului pietonal al CFR din Piaţa Gării, spre Gara Mare. Amândouă pasajele vor fi modernizate cu scări rulante, supraveghere video şi tot ceea ce este necesar pentru asigurarea unui flux modern al călătorilor prin ele. Cel mai important este faptul că se va asigura accesul la toate mijloacele de transport către centru, aeroport şi restul oraşului”, a explicat Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului

 

Preferaţii pentru modernizări

Primăria Cluj-Napoca a semnat în 2008 un contract de tip acord-cadru cu firma Ando Construct pentru patru ani. Obiectul contractului sunt lucrări de reparaţii-construcţii, lucrări de instalaţii sanitare, instalaţii electrice, instalaţii gaz şi instalaţii încălzire. De atunci, Ando Construct a mai pus mâna pe o serie de contracte bănoase, printre care restaurarea Zidului Cetăţii.

Societatea s-a mai ocupat de reparaţii la sediul primăriei de cartier din Zorilor în 2009, unde investiţia s-a ridicat la 113.000 de lei, dar şi sediul poliţiei locale din cartier, contra sumei de 28.277 lei. Tot aceasta firmă a realizat lucrările la Sala de Haltere de la Grupul Şcolar Aurel Vlaicu, în valoare de 120.000 de lei în 2010, a modernizat sediul Registraturii Primăriei în 2008 şi modernizarea cinematografului Mărăşti. Tot Ando Construct este societatea care a realizat lucrările la restaurantul Memo 10 pentru 400.000 de lei.

În vara acestui an, Primăria a mai inaugurat un obiectiv modernizat de această firmă: Cantina HOIA de pe strada Eremia Grigorescu. Lucrările au fost executate de către SC Ando Construct SRL şi SC Servinstal Import Export SRL – care au aceiaşi acţionari – costurile totale fiind de 607.828, din care lucrările executate au fost în valoare de 250.828 lei, iar dotările în valoare de 357.000 lei.

 

Condiţii stricte de lucru

Cel mai controversat proiect al Primăriei Cluj-Napoca la care au lucrat este însă zidul vechii Cetăţi Medievale a Clujului, vizibil încă pe strada Potaissa şi Fortăreţei, care a început să fie restaurat în mai 2010. Demersurile au început pe vremea primarului Sorin Apostu în anul 2009, însă la prima licitaţie de atribuire a întocmirii proiectului tehnic şi stabilirea masurilor de protecţie în timp nu s-a prezentat nimeni. Caietul de sarcini impunea respectarea formei originale a zidului, materialele cu care se restaura soclul trebuiau să fie aceleaşi cu originalul, şi nici nu era voie să se folosească ciment în cadrul lucrărilor.

Într-o primă fază, Primăria a reuşit să găsească un doritor pentru realizarea acestor lucrări, firma Alsecon din Alba Iulia primind, prin contract, 430.000 de lei pentru a restaura zidul vechii cetăţi clujene. Aceştia însă au abandonat şantierul, deşi doar jumătate din lucrările prevăzute în contract au fost finalizate. Administraţia locală a fost nevoită să atribuie lucrările pentru cealaltă jumătate a zidului unei alte firme, pentru că starea acesteia punea în pericol cetăţenii care treceau prin zonă. Astfel a primit Ando Construct un contract prelungit încă un an peste termenul licitat, lucrările fiind gata în octombrie 2011. Proiectul pentru modernizarea zidului de 255 de metri a fost semnat de Bogart Construct.

 

Societăţile familiei Pintican

Ando Construct are sediul în cartierul Zorilor şi este condusă de Pintican Ioan şi Pintican Elena. În 2013 a avut o cifră de afaceri de 1.540.696 lei şi un profit de 257.477, la un număr mediu de 32 de angajaţi. Cu un an înainte, chiar dacă a avut o cifră de afaceri de trei ori mai mare, firma avea 0 angajaţi. Cei doi mai conduc Servinstal Import Export, societate specializată în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Pasaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.