Andrea Chiș, judecător clujean și membru CSM, susține că disputa creată în jurul nominalizării Danei Gârbovan în funcția de Ministru al Justiției riscă să implice CSM-ul în campania electorală.

Opinia judecătorului clujean este împărtășită și de alți doi colegi din CSM, Bogdan Mateescu şi Mihai Bălan, care se delimitează de comunicatul Secţiei pentru judecători privind refuzul preşedintelui de a o numi pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiţiei.

Magistraţii menţionaţi spun că acest comunicat de presă ar putea încadra Consiliul Superior al Magistraturii într-un context politic, mai ales deoarece modificarea Guvernului este „una eminamente politică”.

Motivele judecătorului Andrea Chiş: „Un fost judecator este cea mai potrivita persoana pentru a fi desemnata ministru al justitiei. Indiferent, insa, de opinia noastra asupra calitatilor personale si profesionale ale unui coleg propus, in circumstantele date, un astfel de comunicat poate plasa institutia noastra in contextul campaniei electorale pentru prezidentiale, in care Presedintele si Primul Ministru, cele doua persoane implicate in numire, sunt candidati. Acesta este motivul principal, pe care il consider suficient, pentru care ma opun unui astfel de comunicat in acest moment.

In masura in care nu sunteti de acord cu opinia mea, va rog sa mentionati ca decizia de a da comunicatul a fost luata cu majoritate”.

Motivele judecătorului Mihai Bălan: „Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece intreaga procedura de modificare a componentei Guvernului Romaniei este una eminamente politica si nu are nicio legatura cu independenta justitiei. Atat propunerea formulata de Primul Ministru cat si decizia Presedintelui Romaniei sunt acte politice si, in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc sa fiu implicat in niciun fel in aceste actiuni. In discursul Presedintelui nu exista nicio referire la independenta sau probitatea profesionala a dnei Girbovan care sa atraga o reactie de acest fel din partea CSM. Dna Girbovan a participat la aceasta procedura nu in calitate de reprezentanta a Autoritatii judecatoresti ci de candidat propus de partidul de guvernamant.
In situatia in care se va emite acest comunicat, va rog sa mentionati ca a fost adoptat cu majoritate”
.

Motivele judecătorului Bogdan Mateescu: „Arhitectura constitutionala nici nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ca ministru. Un judecator nu poate fi ministru, o spune explicit si CCR in decizia 45. Referirile la un judecator-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar in ansamblu, autoritatii judecatoresti. Respect alegerea colegei Girbovan, insa nu pot fi de acord cu acest comunicat”.

Precizările magistraţilor CSM vin după ce Secţia pentru judecători a CSM a condamnat public, joi, printr-un comunicat de presă, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis după respingerea Danei Gîrbovan la ministerul Justiţiei ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei.

Citeste si Prima reacție a Administrației Prezidențiale la propunerea Danei Gârbovan la Ministerul Justiției

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here