Vânzarea Blue Air în perioada când compania era administrată de Casa de Insolvenţă Transilvania în urma intrării în insolvenţă a Romstrade, a fost făcută la limita legii. Ancheta Gazeta de Cluj prinde contur în această privinţă prinde contur.  Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF) au arătat pentru Gazeta de Cluj că vânzarea Blue Air de către Casa de Insolvenţă Transilvania a fost făcută fără aprobarea lor. Ulterior tranzacţiei, cei de la Blue Air au cerut o aprobare, care culmea…au  şi primit-o.

 

Ce spune ANAF

” În ceea ce priveşte societatea Romstrade, în cazul în care vă referiţi la dosarul nr. 92/122/2012 aflat pe rolul Tribunalului Giurgiu, ce are ca obiect procedura prevăzută de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei împotriva debitoarei SC ROMSTRADE SRL, vă comunicăm că la data deschiderii procedurii insolvenţei ANAF a solicitat înscrierea la masa credală pentru suma de 16.639.233 lei. În prezent societatea nu mai este mare contribuabil şi se află în administrarea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti.

În ceea ce priveşte debitoarea SC BATA SKY IMOBILIARE SA, fondul de comerţ poate fi înstrăinat în măsura în care sumele de bani încasate ca preţ vor fi virate în conturile bugetare aferente fiecărei creanţe datorate bugetului general consolidat, în limita obligaţiilor fiscale restante la data efectuării tranzacţiei. Numai că solicitarea societăţii din luna august 2013 de a fi înstrăinat fondul de comerţ în vederea stingerii obligaţiilor a avut un caracter pur formal deoarece SC BATA SKY IMOBILIARE SA încheiase încă din data de 18.07.2013 contractul de vânzare-cumpărare cu AIR LINE MANAGEMENT SOLUTION”, arată reprezentanţii ANAF într-o solicitare remisă ziarului Gazeta de Cluj.

 

Istoricul tranzacţiei Blue Air

Tranzacţia Blue Air este una dintre cele mai mari probleme ale insolvenţei societăţii Romstrade, de care se ocupa Casa de Insolvenţă Transilvania. Din acest motiv oficialii CITR şi Andrei Cionca au un dosar penal la DNA, pe lângă dosarul penal de la DIICOT Cluj. În dosarul aflat pe rolul DNA structura centrală Andrei Cionca este cercetat pentru insolvenţa Romstrade, unde statul român a fost prejudiciat cu cel puţin 39 de milioane de lei, arătam într-un articol anterior. Mai precis, Romstrade avea o datorie la stat de 42 de milioane de lei, iar cei de la ANAF în frunte cu directorul Ionuţ Mişa au aprobat vânzarea din portofoliul Romstrade a companiei Blue Air. Vânzarea s-a făcut printr-o altă firmă a lui Andrei Cionca, Consultanta Andrei&Andrei, deşi el controla insolvenţa prin Casa de Insolvenţă Transilvania. Cionca a primit pentru vânzare 500.000 de euro, iar statul a ”primit” o ţeapă de 39 de milioane de lei. Culmea, firma lui Cionca nu avea în 2013 decât cifră de afaceri de 500.000 de euro. Să fie cumva la mijloc şi evaziune fiscală?

Andrei Cionca este unul dintre cei mai grei ”jucători” de pe piaţa insolvenţelor din România. Iar greutatea lor a fost dată de activităţile penale. Din acest motiv are două dosare penale, unul pe rolul DNA, iar altul pe rolul DIICOT. Colaborarea dintre parchete ar trebui să fie esenţială în acest caz, dar se pare că până în acest moment cam ”scârţâie.” Relaţiile lui Andrei Cionca cu Ionuţ Mişa, director în cadrul ANAF, au fost de aşa natură încât ”finanţistul” i-a aprobat vânzarea companiei Blue Air pentru 6 milioane de lei, deşi datoria care trebuia plătită la stat era de 42 de milioane de lei. Mai ales că din acest prejudiciu Andrei Cionca a câştigat 500.000 de euro din consultanţă, adică peste 2 milioane de lei, cu o firmă fără niciun angajat. Culmea, hotărârea AGA a Blue Air prin care s-a aprobat tranzacţia companiei a fost anulată de instanţă. Dar ce mai contează instanţele de judecată în afacerile lui Andrei Cionca? Culmea este că vânzarea Blue Air este contestată în instanţă, iar Andrei Cionca ar putea fi obligat să plătească înapoi cei 500.000 de euro pe care i-a primit bonus pentru vânzarea Blue Air. Şi rămâne şi cu dosarele penale, atât de la DNA- pentru insolvenţa Romstrade, cât şi de la DIICOT- pentru insolvenţa Leonardo, dar şi a altor companii.

 

Omul lui Cionca din ANAF

Andrei Cionca nu ar fi putut să îşi dezvolte afacerile dacă nu ar avea anumiţi oameni din sistem care să fie ”de partea lui.” Unul dintre oamenii care l-au ajutat pe Cionca este Ionuţ Mişa, director în cadrul ANAF, ne arată o sursă apropiată afaceristului din insolvenţă. Din câte ştim noi, insolvenţa Romstrade a fost făcută ”cu complicitatea” lui Ionuţ Mişa, însă relaţia dintre aceştia este mai veche. Aşa că finanţistul este o verigă importantă din sistemul de insolvenţe la limita legii dezvoltat de Andrei Cionca. Pentru că în insolvenţe toată cheia este să ştii cum să ”jonglezi” cu datoriile la stat. Pentru că acelea ar trebui teoretic plătite primele. Dar după cum ştiţi, în teorie este diferit faţă de practică. Aşa că este foarte important să ştii cum să reuşeşti să eludezi statul şi să ” rămâi” cât mai mulţi bani în propriul jeb.

 

Blue Air vândută unei companii cu capital social de 1.000 de lei

Compania Blue Air, cea mai mare companie low-cost de transport aerian din România, a fost vândută cu 6 milioane de lei unei companii nou înfiinţată cu un capital social de 1.000 de lei. Contestatarii tranzacţiei se întreabă dacă urgenţa motivează o tranzacţie care ridică multe semne de întrebare.

”Ne întrebăm cum şi-au putut asuma o societate nou constituită, cu un capital social de numai 1.000 ron, riscul unei investiţii în valoare de 6.000.000 de lei, în situaţia în care ”urgenţa” desfăşurării evenimentelor aferente acestei tranzacţii a exclus o analiză amănunţită a multitudinii de informaţii puse la dispoziţia persoanelor interesate prin intermediul ”electronic data room”, respectiv date despre companie, istoric, date statistice, financiare şi operaţionale”, arată cei care contestă tranzacţia Blue Air.

 

Hotărârea AGA privind tranzacţia, anulată deja de instanţă

În România sunt multe hotărâri definitive şi irevocabile care nu sunt respectate. Însă nu putem înţelege cum vânzarea unei companii mai poate fi valabilă dacă AGA prin care s-a hotărât tranzacţia a fost vândută prin instanţă.

”În primul rând, astfel cum deja am menţionat, Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor SC Blue AIR-Transport Aerian SA din data 02.08.2013, în cadrul  căreia s-a hotărât aprobarea vânzării activităţii şi aprobarea şi ratificarea contractului de transfer de activitate şi a documentelor aferente a fost anulată de către instanţă de judecată, motiv pentru care se impune şi anularea contractului de transfer de activitate din data de 18.07.2013 având în vedere faptul că nu mai există aprobarea în baza căreia s-a încheiat contractul de transfer de activitate”, arată contestatarii în documentul citat.

 

DIICOT confirmă urmărirea penală in personam

Procurorii DIICOT confirmă la insistenţele reporterilor Gazeta de Cluj că au început urmărirea penală in personam în dosarul în care sunt cercetaţi Andrei Cionca şi alţi asociaţi şi acoliţi de-ai acestuia din Casa de Insolvenţă Transilvania(CITR). Menţionăm că procurorii DIICOT nu au dorit să ofere în primă instanţă nicio informaţie din acest dosar la indicaţiile procurorului de caz Mircea Hrudei. Andrei Cionca şi alţi asociaţi de-ai acestuia sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în dosarul penal cu numărul 17/D/P/2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.