Curtea de Apel a decis pentru a doua oară admiterea recursului formulat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva sentinţei din data de 29 martie 201. Atunci, tot pentru a doua oară, instanţa de fond i-a eliberat pe cei doi tineri, Andrei Hosu si Bogdan Baciu, şi s-a pronunţat în vederea înlocuirii măsurii arestului preventiv cu cea a obligativităţii de a nu părăsi localitatea.
Curtea de Apel a decis astăzi, 7 aprilie, că Andrei Hosu şi Bogdan Baciu vor rămâne în arest, chiar dacă Tribunalul Cluj i-a aliberat prin încheierea de şedinţă din data de 29 martie 2011.  “Este o ruşine pentru justiţia română. Nu este SRI-ul instituţia cea mai în măsură să se pronunţe dacă jefuitorii băncii sunt sau nu Andrei şi Bogdan?”, a declarat la ieşirea din sală Ioan Hosu, tatăl lui Andrei Hosu. Tibi Ban, avocatul celor doi, nu a dorit să facă vreo declaraţie, precizând doar că cei doi tineri sunt, teoretic, liberi, mandatul lor de arestare expirând în data de 2 aprilie.

Ce zice SRI-ul?

Pentru a doua oară, Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul SRI a întocmit un raport favorabil celor doi suspecţi. În urma constatării ştiinţifice efectuate, reiese cu multă claritate faptul că Bogdan Baciu, considerat a fi unul dintre cei care au partipat la jaful de la BT, are cu 6 centimetri mai puţin decât persoana care apare în înregistrare şi despre care anchetatorii susţin că este el. În raport este calculată cu mare precizie înălţimea atacatorilor, calculând că “persoana 1”, care apare în camerele de supraveghere ale băncii şi care este asimilată lui Baciu, ar avea o înălţime de 1,84 metri, cu o marjă de eroare de 1,68 cm. Asta în timp ce Vlad Hosu, avocatul părţilor, a prezentat instanţei o adeverinţă medicală eliberată de Policlinica Studenţească cu puţin timp înainte de jaf, document în care este percizată în mod clar înălţimea acestuia, şi anume aceea de 1,78 metri. Cu alte cuvinte, Bogdan Baciu nu se înscrie nici în marja de eroare. În cazul lui Andrei Hosu, înălţimea calculată de SRI este mult mai apropiată de înălţimea reală. Astfel, “persoana 2” din raportul SRI, care apare ca fugind în casieria băncii şi despre care anchetatorii susţin că ar fi Andrei Hosu, are o înălţime de 1,74 metri, cu o marja de eroare de 2,5 cm. Andrei Hosu are o înălţime de 1,72 cm.
Acelaşi raport venit de la SRI relevă încă o dată posibila lipsă de identitate între atacatorii de la bancă şi inculpaţii din dosar. Conform constatărilor ştiinţifice, “persoana 2”, asimilată lui Bogdan Baciu, are o măsură la picior măsurată de 29,8 centimetri, în timp ce “persoana 1”, asimilată lui Andrei Hosu, are o măsură de 29,35 cm la picior. Adică Baciu ar avea piciorul mai mare decât a lui Hosu, lucru care în realitate este fix invers.

Dovezile de până acum din “Jaf la BT”
Cu câteva luni înainte ca cei doi tineri să fie arestaţi, poliţiştii le-au ascultat telefoanele, dar în convorbiri nu a putut fi depistată nici o referinţă la faptul că Hosu şi Baciu ar fi autorii jafului.
De asemenea, nici în urma percheziţiilor la domiciliile celor doi nu a fost găsit nimic care să-i incrimineze. Chiar dacă organele de cercetare au motivat mandatele de percheziţie pentru a găsi cagulele şi armele de care Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cei doi suspecţi în caz, s-ar fi folosit pentru a jefui filiala BT din Mănăştur, poliţiştii au găsit doar nişte perechi de mănuşi, dintre care una pentru copii, mai multe telefoane uzate moral şi fizic, un spray paralizant expirat de mai bine de 10 ani, două laptop-uri, dintre care unul stricat, diferite acte, cd-uri cu manele, o poşetă, două perechi de adidaşi, două geci închise la culoare şi, piesa de rezistenţă, un pistol artizanal.
„Astea mici sunt mănuşile de la nepoata noastră şi le-am spus poliţistilor să scrie în procesul verbal că sunt mănuşi mici, că ei nu vroiau. Spray-ul paralizat e expirat din 1996. Ne-au mai luat şi poşeta mea cu care mergea fiică-mea la şcoală. Astea sunt nişte telefoane vechi, pe care nu ştiu de ce le-au luat. În rechizitoriu scrie “zeci de telefoane”! Ei, astea sunt zecile de telefoane. Astea sunt cd-urile cu manele. Geaca asta mai rea e de la bunicul lui Andrei. Unul dintre laptop-uri ni l-au dat stricat. Cineva i-a rupt tasta! L-am întrebat unde-s cagulele şi pistoalele pe care le-au căutat şi ne-au zis că nu se mai găsesc după un an”, declara, la acel moment, Dana Hosu, mama unuia dintre suspecţi.
Puţinele probe al acuzării şi vericiditatea lor

Întreaga serie de probe şi argumente ale acuzării ridică semne de întrebare. Andrei Hosu şi Bogdan Baciu au devenit principalii suspecţi în cazul jafului de la Banca Transilvania din Mănăştur după ce o probă ADN obţinută în casieria băncii l-a pus pe Hosu la locul faptei. Deşi anchetatorii susţin că autorii jafului au purtat mănuşi, ei explică prezenţa probelor ADN prin transfer secundar. Dar în acest caz transferul se putea face şi printr-un terţ, în timpul orelor de program ale băncii. Iar probele ADN nu mai există, fiind consumate în timpul analizei.
O altă probă a acuzării o reprezintă datele de la stâlpii de telefonie mobilă, care l-ar pune pe Andrei Hosu în apropierea sediului BT în jurul momentului comiterii infracţiunii. Cu toate acestea, probele îi conferă mai degrabă un alibi celuilalt suspect, de vreme ce Bogdan Baciu se afla în Gilău la o oră după jaf. Iar amândoi locuiesc în apropiere de sediul băncii din Mănăştur.
Poliţiştii au mai argumentat că o parte din banii furaţi au fost investiţi în cele 10 maşini aflate în curtea casei familiei Hosu din Gilău. Cu toate acestea, anchetatorii au omis să specifice că Andrei Hosu şi tatăl său se ocupau de aducerea şi vânzarea de maşini din străinătate, fapt care ar putea explica prezenţa acelor autovehicule pe proprietatea familiei. Tinerii au muncit în perioada următoare jafului, Bogdan Baciu ca taximetrist, iar Andrei Hosu a fost, la muncă, în Spania.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.