Încă un scandal de plagiat s-a iscat la Radio Cluj. Este vorba de redactorul şef al instituţiei media, Andrei Huţanu, care este acuzat de un grup de angajaţi de la radio că şi-a plagiat lucrarea de licenţă. Huţanu infirmă aceste acuzaţii şi spune că grupul ar fi format din câţiva indivizi care îşi urmăresc interesele personale. Acuzaţiile aduse la adresa redactorului şef vin în completarea celor care îl vizează pe Bogdan Roşca, şeful Radio Cluj, acuzat şi el de plagiat.

 

Societatea Română de Radiodifuziune Română (SRR) este atenţionată, prin intermediul unui memoriu făcut de câţiva angajaţi ai Radio Cluj, că redactorul şef cu delegaţie al postului regional de radio, Andrei Huţanu, şi-ar fi plagiat lucrarea de licenţă susţinută în urmă mai mulţi ani la Facultatea de Jurnalism din Sibiu sub îndrumarea profesorului Lucian Grozea.

Pe de altă partea, Huţanu spune că el este autorul lucrării de licenţă şi că acest memoriu ar fi o răzbunare venită din partea câtorva angajaţi ai instituţiei care îşi urmăresc interesele lor.

”Nu cred că salariaţii de la Radio Cluj sunt în măsură să spună dacă lucrarea mea de licenţă este un plagiat. Nu cred că există un grup mare de salariaţi, ci câţiva angajaţi la Radio Cluj care urmăresc ceva interese personale. Lucrarea mea nu este plagiată, mi-o asum în întregime, ea a fost susţinută acum mai mult timp şi nu este nici o problemă cu ea”, a declarat Andrei Huţanu.

Bogdan Rosca

Text de umplutură

Potrivit memoriului care a fost trimis şi către conducerea Societăţii de Radiodifuziune Române, ”în 48 de pagini de lucrare propriu-zisă sunt 39 de citate, toate acestea cumulate, însumând 23 pagini de lucrare. Alte 15 pagini sunt parafrazări pe texte nespecificate, 4 pagini prezintă grila de programe săptămânală, la Radio Cluj, în limbile romană şi maghiară, fără nici un comentariu, doar pentru a mai umple un minim necesar de pagini. Este prezentat postul “Radio Renaşterea” (paginile 29, 30) fără nici o legătură cu subiectul lucrării şi fără aprobarea Mitropoliei, proprietarul postului şi al site-ului. Spre exemplificare vă amintim  că la pagina 11 din cele 25 de rânduri,  22 sunt citate, care se continuă pe pagina a 12-a, ocupată în totalitate cu citatul continuat pe pagină 13, pană la rândul al 15-lea.

Aparatul bibliografic este greşit prezentat în subsol. Lipsesc diacriticele pe alocuri, dezacorduri gramaticale, citate din cărţi publicate în limbile engleză şi franceză, apărute în subsol cu titlul original, dar în conţinutul lucrării sunt citate, traduse în limba romană. Este un miracol pentru că autorul lucrării de licenţă, citind aceste lucrări în original, a tradus automat, fără acordul autorilor şi editorilor, şi a ştiut – la mare fix – unde să  găsească citatele reprezentative.

Autorul foloseşte un procedeu parafrastic simplist, fără nici o contribuţie contextuală. Urmărind definiţia parafrazei, aceasta este “o explicaţie mai largă şi într-o formulare personală a unui text dat” ( apud DN pg.786). Andrei Huţanu, autorul licenţei, nu acoperă această definiţie pentru că, pur şi simplu, copiază un material existent, ori efectuează asupra acestuia un mod de întoarcere a topicii”, arată angajaţii postului clujean de radio.

”Ocup un post de redactor cu studii superioare la Radio Cluj din 1997, post de pe care pot accede la orice poziție in Radio România, nu aveam nevoie de o nouă diplomă. Am urmat facultatea de Comunicare și Relații Publice de la Sibiu (Nu cea de Jurnalism cum se vehiculează în aceste „memorii”) într-un demers personal.

Știu de demersurile unui coleg, care, prin insistențe și presiuni, prin zeci de telefoane și deplasări personale la secretariatul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a reușit să intre în posesia Lucrării mele de Licență. În urma acestor acțiuni, am formulat, de altfel, o plângere penală la adresa lui, pentru hărțuire. În urmă cu câteva luni, colegul în cauză a adresat un memoriu care conținea idei similare Conducerii Radio România, memoriu care a ajuns la Consilierul de Etică din Societatea Română de Radiodifuziune. Consilierul de Etică a întocmit în cele din urmă un raport prin care recomanda cercetarea disciplinară a autorului memoriului, pentru afirmații calomnioase la adresa mea. În februarie 2018 este programat procesul de evaluare profesională a salariaților din Radio România. La Radio Cluj, personalul redacțional va fi evaluat de mine. Nu pot să nu mă gândesc la o încercare de intimidare, mai ales că acel coleg despre care vorbeam mai sus a obținut cele mai slabe calificative la evaluările trecute, evaluări care au fost făcute de persoane diferite.

Sunt angajat la Radio Cluj din 1995, am fost reporter, redactor, producător și prezentator de emisiuni, am lucrat în Camera Știrilor, am editat programe de Actualități și am avut calificative foarte bune la absolut toate evaluările profesionale de până acum. Am fost in anumite momente și redactor șef la două reviste cu distribuție națională. De mai bine de opt ani ocup poziții de coordonare editorială, la diverse niveluri, în Radio Cluj. Cred că acestea sunt considerentele pentru care ocup în acest moment poziția de Redactor Șef la Radio Cluj”, a mai declarant Andrei Huţanu.

 

Contribuţie personală la introducere şi concluzii

Potrivit memoriului menţionat anterior, ”(Andrei Huţanu, n.red.) face următoarea afirmaţie semnificativă pentru confuzia semantică şi infantilismul enunţului: “postul public de radio renaşte, începând cu anul 1990 (care anume post? subl. n.s.) Din decembrie  1990 sunt reactivate toate studiourile inclusive cele (!) de la  Constanţa,care au avut, timp de peste 30 de ani, statutul de posturi estivale şi care acum vor deveni posturi permanente teritoriale” (pagina a 8-a a lucrării). Despre reala  renaştere a studiourilor  teritoriale , după 22 Decembrie  1989, (Radio Cluj a emis din 22 Decembrie 1989  şi nu din 1990 n.n.)  autorul pseudo-licenţei ignoră în totalitate istoria de 60 de ani a postului teritorial Radio România Cluj, ignorare şi ignoranţă, pentru că autorul trece direct la programele FM, deci 60 de ani de radio public teritorial, la Cluj Napoca, nu există pentru Andrei Huţanu şi nici  un nume  de reţinut  pentru istoria radioului public românesc. Chiar şi numai pentru acest aspect, lucrarea cu pretenţii ştiinţifice a lui Andrei Huţanu, ar fi trebuit respinsă, pentru că la Radio Cluj, în acest interval de timp, au lucrat nume mari ale literaturii naţionale, ale culturii româneşti; Vasile Rebreanu, Miron Scorobete, Horia Bădescu, Ioan Chindriş, Cornel Udrea, Radu Ţuculescu etc.

Contribuţia personală a autorului se află la paginile 3, 4 şi 53, respectiv: “La început a fost radioul sau … în loc de introducere” şi pg. 53 “Concluzii”, singurele contribuţii ale autorului care dau dimensiunea infantilismului, diletantismului, neadecvării la prestigiul unei lucrări ştiinţifice şi necunoaşterea limbii române.

Într-o lucrare de licenţă, sau orice alte lucrări (studiu) ştiinţifice, care au ca preocupare şi Instituţia  în care  îşi desfăşoară activitatea, autorul trebuie să-şi prezinte CV-ul, pentru a avea legitimitatea profesională a aprecierilor asupra subiectului dat, şi identitate pentru noua contribuţie, adusă în domeniu şi prezentată în licenţă”, arată documentul.


Bogdan Roşca, şeful Radio Cluj, acuzat şi el de plagiat

Anul trecut, pentru conducerea Radio Cluj au concurat două persoane: Augustin Criste şi Bogdan Roşca. A câştigat cel din urmă, iar după o perioadă de timp în media locală au apărut o serie de acuzaţii referitoare la faptul că el şi-a plagiat lucrarea de licenţă. Cazul a ajuns în atenţia Comisiei de Etică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), care a decis că Bogdan Roşca a plagiat în lucrarea de licenţă.

„Analizând sesizarea depusă de domnul Vasile Luca, a probelor depuse la dosar şi studiind comparativ cele două lucrări de licenţă, „Campaniile prezidenţiale televizate”, realizată de domnul Mihai Miclăuş şi susţinută în 1997, respectiv cu lucrarea „Politica prin televiziune”, elaborată de Mihai Bogdan Roşca, susţinută în 1998, Comisia de Etică a UBB a constatat existenţa plagiatului din partea domnului Mihai Bogdan Roşca, prin preluarea, aproape integral, a lucrării domnului Miclăuş. Universitatea „Babeş-Bolyai” respinge ferm orice formă de plagiat”, se arată în răspunsul Comisiei de Etică a UBB.

În pofida acestui verdict, Bogdan Roşca ocupă şi acum postul de manager al Radio Cluj.

11 COMENTARII

 1. Nu-i doar vina loc (Rosca si Hutanu) ci in primul rand a familiilor din care provin. Andrei este fiul moldoveanului Hutanu , fost medic la Spitalul de Copii de pe strada Motilor. Andrei mai are un frate, mama lor, d-na „doctor” Hutanu , fost redactor la social, tot la Radio Cluj, i-a angajat pe amandoi, prin anul 2000, atunci copilasii mamei Ana nu aveau decat un amarat de liceu. Cei doi au luat de fapt locul a doi absolventi de Facultate de Jurnalism, de Comunicare, de Stiinte Economice sau altceva. PCR, doamna Ana, pile, cunostiinte si relatii!!!!!! Celalalt derbedeu, Bogdan Rosca, este nepotul lui Rachita, fost sef de cadre la Regionala PCR, cel de facea , cu pumnul in gura amaratilor de tarani, marea cooperativizare pe la Aiton, Mociu si Cojocna. Rusine comunistilor….Parintii lui Rosca au divortat cand asta micu avea doar 9 ani. Mama lui lucra la Cadre la Comitetul Judetean PCR si muncea toata ziua iar tatal lui Bogdan, domnul ginecolog Rosca de la Medicala 2, i-a abandonat si s-a recasatorit si a avut un copil care acum este medic stomatolog. Bogdan a ajuns golan, iar dupa revolutie, bisnitar cu valuta, apoi cu masini. Cu sprijinul unui homosexual , profesor la Bogdan Voda si a lui Vasile Sebastian Dancu, sociologul , a reusit sa obtina prin plagiat, o amarata de diploma. Cei doi au fost ajutati de un nenorocit care se ocupa de studiourile teritoriale de radio si i-a facut sefi la
  Radio Cluj. Rusine pentru doua familii de oameni cu multi bani (cica medici renumiti) ca nu au fost capabili sa-si educe copii si au ajuns de mare rusine. Oare ce spun colegii si sefii lor? Sunt multumiti ? Cine sta in cocina porcilor, ca porcii sa puta. Rusine.

 2. Draga domnule George da-mi voie sa te pup pe frunte de Sfintele Sarbatori, mi-ai facut o mare bucurie cerandu-mi sa ma uit pe http://www.audienta-radio.ro. Nici nu am stiut ca exista asa ceva. Dumneata te-ai uitat? Stii sa citesti? Da? Ma bucur! Sa vedem ce scrie.
  Pentru publicul commercial 18- 49 ani
  In paranteza este audienta din vara lui 2013 (in mii ascultatori)
  Radio Cluj 113,9 (109)
  Radio Iasi 421,4 (468)
  Radio Craiova 435,5 (421)
  Radio Resita 117,4 (129)
  Radio Zu 1886,7 (1758,5)
  Radio PRO FM 950,2 (1804)
  KIS FM 2389,9 (2551,3)
  Europa FM 1345,6 (1465,2)
  Antena Satelor 673,6 (828) diferenta este de 155.
  Mai copilasi nesimtiti de la Radio Cluj , ce salarii aveti voi? Cine va conduce pe voi? Toti trebuie sa fiti dati afara incepand nu de maine ci de ieri. Asta numiti voi performante? Radio Cluj este mai slab ca Radio Resita, mai slab decat diferenta dintre cele doua audiente de la Antena Satelor? Mai voi sunteti nesimtiti!. Pentru aceste rezultate voi castigati 4000 de euro pe luna(cazul managerului plagiator Rosca). Voi sunteti bolnavi. Posturile private de radio au o audienta de 23,4 de ori mai mare ca voi, mai nenorocitilor (Radio KIS FM comparative cu Radio Cluj) Mai jegurilor, cei din privat nu primesc nici un ban de la stat sau populatie, voi primiti de toate , si salarii, si investitii, si spatii, si masini… Ma voi uita mai des la audienta asta radio si voi trage un semnal de alarma, pentru cei care ne conduc. ASA CEVA NU SE MAI POATE. DOI PLAGIATORI CONDUC UN POST PUBLIC DE RADIO. RU-SI-NE.

  • auzi, domnule dorin. nu lua asa situatia. gandeste-te ca posturile alea radio care se situeaza pe primele locuri (mediocre din punct de vedere muzical, mai ales) sunt posturi care emit pe eter (in Mhz) in toata tara, in schimb, radio cluj, are acoperire pe MHz (Fm) doar in zona transilvaniei. este logic atunci ca posturi gen Kiss Fm sau radio Zu sa aibe mai mare audienta. dar asta nu numai in cazul posturilor private. Vezi de ex. radio Romania Actualitati care se situeaza la fel, pe primele locuri. asta e avantajul posturilor radio care emit pe intreg teritoriul tarii.

 3. Domnule George nu cumva matale lucrezi la Radio Cluj si pe blana matale scrie Hutanu sau Rosca? Ne-ai demonstrat ca esti nitel analfabet, chiar daca ai scris doar un comentariu infantil. Matale la scoala (Scoala Generala) nu ai invatat ca George, Dorin si Campeni se scrie cu majuscule?

  • nu, nu lucrez la radio. sunt doar un sustinator al posturilor radio de calitate. se pare ca nu asculti radio cluj. are tot ce vrei. de la stiri, la emisiuni interesante de cultura, plus ca muzica audiata la radio cluj, este mult mai buna si mai calitativa fata de alte posturi radio din tara.

 4. Il cunosc pe Hutanu Andrei, a lucrat ca hamal in port, este singura meserie care i se potriveste. Un plagiator-bisnitar, deci un hot, un escroc si un analfabet au ajuns marii intelectuali ai Clujului. Bravo natiune, asta ai votat, asta ai primit. Ce tara de rahat a ajuns Romanica asta? Votati PSD pana veti crapa

 5. Cine e acest titi, care se umfla in pene? Nu ii e frica ca il da hutanu afara daca tot ii e sef la radio? Poate zice si ce stie de nevstasa ca tot e cea mai jucausa subalterna si se joaca dea doctora. Rusine, titi, ca e o cinste pt tine ca sa uita hutanu la ea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here