Andrei Marga, fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi fost ministru de Externe al României, a pierdut procesul cu profesorul universitar Costel Sârbu, cel care l-a deconspirat ca fiind agent al Securităţii. După ce Andrei Marga a cerut strămutarea procesul de la Cluj, invocând presiunea publică asupra judecătorului Monica Lazăr, Judecătoria Baia Mare a respins cererea lui Andrei Marga prin care îi cerea lui Costel Sârbu daune morale în valoare de 100.000 de lei, deoarece prin afirmaţiile sale publice, Sârbu a “depăşit limitele libertăţii de exprimare şi a adus atingere dreptului la demnitate, onoare şi reputaţie”.
Profesorul Costel Sârbu a declarat, pentru Gazeta de Cluj, că faptul de a fi câștigat în mod oficial bătălia cu profesorul Andrei Marga este pentru el o victorie tristă.” A fost o luptă în care m-am simțit singur printre dușmani”, mărturisește Costel Sârbu. Ca urmare a declarațiilor despre trecutul securist al lui Marga, i-a fost respins de două ori dosarul depus pentru titlul de profesor universitar, votul Senatului fiind manipulat de Andrei Marga, care atunci era rector al UBB. Costel Sârbu vorbește despre lașitatea colegilor săi, niciunul îndrăznind să facă altfel decât le-a fost recomandat în ședința de Senat.
Costel Sârbu spune că vestea că Marga a făcut cerere de strămutare a litigiului a aflat-o în momentul în care s-a prezentat la termenul stabilit al procesului. Avocatul lui Marga l-a anunțat, pe coridorul Tribunalului, că trebuie să meargă la Curtea de Apel, unde se decide strămutarea. A resimțit evenimentul ca pe un șoc, deoarece procesul era foarte aproape de final. Practic, la Judecătoria Baia Mare, unde a fost strămutat procesul, a avut loc o singură ședință de judecată. Costel Sârbu spune că atunci când a văzut că poate fi strămutat un proces care e pe ultima sută de metri, și-a pierdut speranța, deși știa că toate dovezile din dosar erau de partea sa. Într-un final, justiția a dat dreptate profesorului Costel Sârbu, demnitatea, onoarea și reputația lui Andrei Marga rămânând grav atinse nu de declarațiile colegului său, ci de trecutul lui de informator.
Scurt istoric al procesului
În luna septembrie a anului 2012 Andrei Marga a deschis un proces împotriva lui Costel Sârbu, atunci conferenţiar la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai. Marga solicita plata a 100.000 de lei cu titlu de daune morale, deoarece, “prin afirmaţiile sale, aduse la cunoştinţa publicului, Sârbu Costel mi-a adus atingere dreptului la onoare, demnitate şi reputaţie, iar aceste afirmaţii reprezintă o veritabilă calomnie, întrucât dacă ar fi adevărate m-ar expune sancţiunii şi dispreţului public”, scria Marga în plângerea sa.
Declaraţiile la care Marga face referire apar într-un interviu acordat de Costel Sârbu, la 4 septembrie 2012, Evenimentului Zilei. În acest interviu se afirmă că Andrei Marga l-ar fi mituit pe Costel Sârbu cu o funcţie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai pentru ca acesta să nu îi cerceteze trecutul. Sârbu afirma că în dosarele Securităţii apar note informative olografe sub trei nume de cod diferite care sunt atribuite lui Andrei Marga. Profesorul nu doar că dădea informaţii, dar avea o deosebită plăcere să scrie notele informative.
După primul termen al procesului, Cornel Sârbu a formulat o întâmpinare împotriva acţiunii lui Marga, pe motiv că la CNSAS există documente ce dovedesc că Marga a colaborat cu securitatea nu doar pe plan intern, ci şi extern, furnizând informaţii despre cetăţeni străini, variantă plauzibilă dacă ţinem cont de faptul că, începând din anul 1975 regimul comunist i-a permis să plece cu o bursă de studiu în Republica Federală Germană. “Situaţia de atingere a dreptului la demnitate, onoare şi reputaţie nu corespunde realităţii, întrucât faptele săvârşite de reclamant sunt mai grave decât a reieşit din articolul din Evenimentul Zilei”, arată Costel Sârbu în întâmpinarea sa.
CNSAS îl atestă pe Marga ca și colaborator al Securității
La scurt timp după declaraţia publică a lui Costel Sârbu, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis că Andrei Marga nu a avut calitatea de colaborator al Securităţii, deşi a constatat că Andrei Marga a dat note informative la Securitate, sub trei nume de cod diferite, dar nu a fost găsit un angajament de colaborare. În decizia pe care CNSAS a emis-o cu privire la Andrei Marga scrie că el a furnizat informaţii despre istoricul american Katherine Verdery, care a venit în România în anii 1986 şi 1987.
Costel Sârbu: legea nu e bună
Referitor la decizia CNSAS prin care se atestă că deși Marga a furnizat, cu generozitate și talent, informații despre diferite persoane, el nu este declarat colaborator pentru că nu s-a găsit un angajament, Costel Sârbu precizează că legea este făcută în așa fel încât să îi scoată basma curată tocmai pe colaboratorii Securității. Există persoane, cum a fost Alexandru Paleologu, șicanate de Securitate până când au semnat angajament de colaborare, dar nu s-a găsit niciodată vreo informare scrisă de aceștia. Conform legii, ei sunt colaboratori ai securității, în schimb, cei care, ca și Marga, au dat volume de informații securității, nu sunt colaboratori pentru că nu au angajament. Dar până la urmă, nu contează numele lor, câtă vreme faptele vorbesc despre ceea ce au făcut.
D-na gazetar Crina, ne cunoastem si ne bucuram de stima reciproca, reala. Numai in aceasta calitate, Va rugam sa ne permiteti sa facem cateva observatii, si completari, pe articolul Domniei voastre.
1// “Andrei Marga, fostul rector al Universitatii Babes-Bolyai si fost ministru de Externe al Romaniei, a pierdut procesul cu profesorul universitar Costel Sarbu, cel care l-a deconspirat ca fiind agent al Securitatii”.
Acesta a fost deconspirat:
– de documente oficaile (provenite de la structurile de Securitate, sau de Siguranta, cum doriti, ale Statului roman), via CNSAS. Deci, cu acte in regula;
– ofiteri din fosta Securitate, nu multi, dar grei (“cardinali”), si cu coloana vertebrala, in discutii private;
– de presa;
– de d-l prof. Sarbu; acesta, din urma, a fost printre primii; dar presa nu a vrut sa ii dea cuvantul, mai ales ca numitul Marga avea mare credit la un cotidian central, foarte respectat, dar aici, de rusinea Romaniei; este „Romania libera”, care, si acum tace. Precizez, articolele d-lor Campeanu si Turturica, pe alte teme, dar inrudite cu aceasta, mai putin ale omului cu fes (emanatie UBB Cluj), sunt de inalta calitate. In plus, gazeta clujeana, „de serviciu” i-a facut, mereu, jocul. Pentru altele, barfele si cancanuri, le erau, si este, stindardul.
2// “Dupa ce Andrei Marga a cerut stramutarea procesul de la Cluj, invocand presiunea publica asupra judecatorului Monica Lazar…”.
Presiunile invocate asupra bravei judecatoare clujene, doamna Monica Lazar, demna de admiratia noastra, au fost false. NULE. Domnia sa a avut la indemana un dosar gros, acelasi cu al Instantei din Baia Mare etc.
3// “Sarbu a “depasit limitele libertatii de exprimare si a adus atingere dreptului la demnitate, onoare si reputatie”.”.
Marga a avut mare noroc ca d-l Sarbu NU a depasit limitele libertatii de exprimare si NU a adus atingere dreptului la demnitate, onoare si reputatie (!!!!!!). Nu avea dece. Pentru ca intreaga lume universitare din Romania stie, nu de acum, destul de bine, cine este numitul Marga, iar documentele CNSAS, chiar daca citate foarte sumar in presa, au fost primele, care, public, de ani, l-au deconspirat ca pe un duplicitar oribil, fara niciun crez, necum zis “comunist”.
4// “A fost o lupta in care m-am simțit singur printre dușmani”, marturisește Costel Sarbu. Ca urmare a declarațiilor despre trecutul securist al lui Marga, i-a fost respins de doua ori dosarul depus pentru titlul de profesor universitar, votul Senatului fiind manipulat de Andrei Marga, care atunci era rector al UBB. Costel Sarbu vorbește despre lașitatea colegilor sai, niciunul indraznind sa faca altfel decat le-a fost recomandat in ședința de Senat”.
Da, in sala de judecata, e probabil ca s-a simtit singur. Dar opinia publica romaneasca trebuie sa stie ca, alaturi de domnia sa, au fost mult mai multi decat cativa colegi (colegi-cat jumnatate din degetele unei maini). In privinta colegilor, aproape toti, si sunt peste 100, s au desolidarizat de domnia sa, fie agresandu-l verbal, fie provocandu-l, sabotandu-l, in cel mai bun caz ignorandu-l, sau prin tacere complice cu slugile si slugoii gastii antinationale Marga, complici la periclitarea Sigurantei statului roman. Asa sa stie acesti pigmei, care se hranesc, lejer, din Banul public, si dau cu barda in pragul casei, zidita de inaintasi straluciti, nu de ei. In loc sa il aleaga ca lider, care sa apere, cu adevarat, interesele institutiei publice, in fata gastii antinationale Marga. De “totul e o apa si un pamant”, ce a urmat, Dumnezeu cu mila. O Marie, mai cochet aranjata.
5// “Costel Sarbu spune ca atunci cand a vazut ca poate fi stramutat un proces care e pe ultima suta de metri, și-a pierdut speranța, deși știa ca toate dovezile din dosar erau de partea sa”.
Da, dar a fost un numar restrans de cetateni, din tot orasul, care i-au spus, cu argumente, ca toate datele concorda spre castigarea procesului. Fara nicio legatura cu demersuri penale, de influentare a Justitiei. In caz contrar, s-ar fi ajuns la un scandal urias.
6// “…reputația lui Andrei Marga ramanand grav atinse nu de declarațiile colegului sau, ci de trecutul lui de informator”.
Fata de amploarea faradelegilor, reputatia reclamantului este inca practic intacta. Gazetarii, care au obtinut documentatia, pe cale legala, stiu asta, prea bine. In buna traditie, tac.
7// “prin afirmatiile sale, aduse la cunostinta publicului, Sarbu Costel mi-a adus atingere dreptului la onoare, demnitate si reputatie…”.
Dumeata, care n-ai nicio onoare, intarita-beton prin minciunile ordinare, tranca-fleanca, expectorate la scara nationala, in obrazul Opiniei publice, infirmate de cei ce te cunosc, si de documente probatorii, dumneata le vorbesti romanilor despre onoare, demnitate si reputatie ? Proasta parere ai despre ei ! Extrapolarea, de la politicieni care te-au sustinut, la restul cetatenilor si al institutiilor, arata ca nu ii cunosti deloc pe romani. Tocmai ei nu te-au lasat sa iti faci jocul murdar, la infinit. Dece nu ii ceri, public, celui caruia imi este imposibil sa ii scriu numele, sa faca publice, in extenso, toate Rapoartele Corpului de control al Ministerului Educatiei Antinationale, consemnate in urma controalelor la UBB Cluj ? Acestea, in plus, cate documente mai are CNSAS, ar arata Tarii cata onoare, si respect, ai, fata de romani si Romania. Tara care te-a tinut pe palme, de la muncitor in fabrica, la profesor, rector si ministru, unde ai aratat ce poti.
8// “Declaratiile la care Marga face referire apar intr-un interviu acordat de Costel Sarbu, la 4 septembrie 2012, Evenimentului Zilei. In acest interviu se afirma ca Andrei Marga l ar fi mituit pe Costel Sarbu cu o functie in cadrul Universitatii Babes-Bolyai pentru ca acesta sa nu ii cerceteze trecutul”.
Pentru ca sa nu ii analizeze, public, prezentul si trecutul. Al reclamantului, si al unui anume Cordos Emil, un securist abject, care, prin oamenii lui, azi, multi, in activitate, au naruit stralucite colective si straluciti profesori-cercetatori-oameni-umanisti, cetateni leali ai Romaniei, cu care Tara s-a putut mandri, fara sa datoreze nimic structurilor represive interne, oarbe, brutale, fara demnitate, intelegere si respect pentru Interesul national, apropiat si de perspectiva.
9// Asadar, d-l Sarbu “a formulat o intampinare impotriva actiunii lui Marga, pe motiv ca la CNSAS exista documente ce dovedesc ca Marga a colaborat cu securitatea nu doar pe plan intern, ci si extern, furnizand informatii despre cetateni…”.
Furnizand informatii despre cetateni romani, care au reusit sa se refugieze in fata tavalugului dictaturii, dar si despre cetateni romani, din tara, unor structuri straine, orbite de toate structurile URSS (conform stralucitului specialist americam prof. dr. Larry Watts, in prezent colaborator al corporatiei futurlolgice RAND, si al Statului roman, care publica analize si in portalul public al Agentiei, stiti care). Acest lucru, e posibil sa fie cunoscut si de Gazeta de Cluj. De d-l Soica, primul gazetar care s-a ocupat serios de problema, si care a obtinut, pe cale legala, documentele, de la CNSAS, in mod sigur. Arhivele Federale ale RFG, de la Koblenz, ar lamuri, formal, definitiv, problema. Cu, sau fara CNSAS. Excelenta sa, Dl Hans Joachim Gauck, Presedintele RFG, un fost preot (pastor luteran) dizident al regimului comunist est-german (regimul cel mai fidel amic al URSS), foarte respectat, ar avea, mai mult ca sigur, intreaga solicitudine, in aprobarea accesului la acestea. Demers, de mare importanta, pentru ecarisarea societatii romanesti, plina cu sobolani, mari “democrati”. De mentionat, Securitatea est-germana STASI, lacheul KGB URSS, a fost un dusman inrait al Romaniei, numita in acei ani RSR. Suma cartilor, scrise de tandemul autorilor german si roman, aparute la noi, o arata. Rezultatul, peste 1100 morti si 3300 raniti, identificati, nu e, deloc, strain si de aceasta cardasie antiromaneasca.
Drept urmare, d-l Sarbu, nu a vorbit, tranca-fleanca, atunci cand a afirmat “Situatia de atingere a dreptului la demnitate, onoare si reputatie nu corespunde realitatii, intrucat faptele savarsite de reclamant sunt mai grave decat a reiesit din articolul din Evenimentul Zilei”.
D-na gazetar Crina, sunteti o adevarata doamna. Noua, dati-ne voie sa fim mai expliciti. Va multumim, cu intreaga consideratie, pentru eleganta orientare, in aceasta “saga”, extrem de rusinoasa, pentru Romania, tara in care, noi, credem, fara compromisuri.