Andrei Marga, profesorul ministru cu trei nume de cod

La puţin timp dupa apariţia in presa a unor informaţii care-l desemnau ca preşedinte al Institutului Cultural Roman, la sfarşitul saptamanii trecute au aparut date cum ca fostul rector al UBB Andrei Marga ar fi fost colaborator al Securitaţii.  Acuzaţia a fost lansata cu luni in urma de catre consilierul prezindeţial Sebastian Lazaroiu chiar cu puţin timp inainte ca Andrei Marga sa devina Ministru de Externe, iar apoi a fost confirmata de catre sursele din cadrul serviciilor secrete pentru adevarul.ro

Marga, colaborator cu trei pseudonime

Conform unor informaţii lansate de catre reporterii adevarul.ro, surse din cadrul serviciilor secrete confirma ipoteza lansata de catre consilierul prezindeţial Sebastian Lazaroiu care ii atribuia fostului rector al univeritaţii UBB calitatea de colaborator al Securitaţii inainte de Revoluţie. Intr-o postare de pe contul de facebook datata din data de 2 mai 2012, Sebastian Lazaroiu afirma ca „Am auzit ca (Marga – n.r.) a avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Mureşan". Fostul Ministru de Externe a negat imediat acuzaţiile, intr-o conferinţa de presa afirmand ca „Domnul Lazaroiu fabuleaza, şi in acest caz este vorba de o fabulaţie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de «n» ori, nu va ascund, se poate verifica inca o data, nu am nicio teama. Nu m-a chemat nimeni sa cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am conştiinţa absolut curata".
Inainte de numirea ca preşedinte al Institutului Cultural Roman, in presa au aparut din nou informaţii din care rezulta relaţia de colaborare a lui Andrei Marga cu Securitarea comunista. Conform adevarul.ro, surse din cadrul serviciilor secrete au confirmat faptul ca Marga ar avea dosar  la CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitaţii). Ba chiar mai mult, acesta ar fi avut trei nume de cod, nu doar cel de “Andrei Mureşan” dezvaluit de Lazaroiu.  Din aceleaşi informaţii rezulta faptul ca Andrei Marga nu ar fi fost doar colaborator pe plan intern, ci şi extern, relevant in acest sens fiind faptul ca pe vremea regimului comunist a putut parasi ţara pentru studii de specialitate in Republica Federala Germania.

Cum de a scapat pana acum

Potrivit informaţiilor oferite de sursele din serviciile secrete, dosarul de colaborator al profesorului Andrei Marga ar fi fost intr-o perioada distrus, fiind nevoie de materiale de arhiva pentru a fi refacut. Din cate se pare, din acest motiv in anul 2007 Andrei Marga era “achitat” de catre CNSAS. Mai exact, la data de 10 mai 2007, CNSAS-ul anunţa despre Marga ca „nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste", datorita faptului ca nu au avut informaţii pentru ca dosarul era in acea perioada distrus.
O noua cerere de verificare a fost facuta insa anul acesta, inaintea numirii lui Andrei Marga in funcţia de Ministru de Externe. In data de 8 mai 2012, un membru al Colegiului CNSAS propus de PSD cerea reverificarea dosarului profesorului Andrei Marga la CNSAS.  „Am solicitat demararea unei proceduri accelerate pentru verificarea din oficiu a membrilor noului Guvern al Romaniei. (…) Solicitarea a plecat de la speculaţiile cu iz calomnios ale domnului Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidenţial şi ministru al Muncii (…), cu referire la domnul Andrei Marga, ministru al Afacerilor Externe", arata istoricul Florin Abraham intr-un comunicat.


Era prieten cu ruşii

Intr-un material semnat Gazete de Cluj se arata faptul ca prpfesorul Andrei Marga s-ar afla in relaţii apropiate cu un cunoscut ofiţer al serviciilor secrete ruse, Vladimir Filippov. Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei şi actualul premier, şi Vladimir Putin, fostul premier al Rusiei şi actualul preşedinte sunt prieteni la catarama cu Vladimir Filippov, prietenul Extern al lui Andrei Marga. Relaţia dintre ruşi este atat de stransa, incat cei doi şefi de stat l-au dus in numeroase vizite in strainatate pe Filippov, practica cunoscuta in randul serviciilor secrete ruse. Vizite in Italia, dar şi in restul Europei au fost efectuate de catre liderii Rusiei pentru a obţine informaţii externe.
Relaţiile dintre Filippov şi Putin dainuiesc de mult timp. Astfel, chiar din 2003 apare o ştire conform careia fostul ministru de externe ii raporta lui Putin orice acţiune de-a sa. „Seturi de 100 de volume de literatura rusa au fost pregatite pentru livrare in şcoli. Vladimir Filippov, ministrul educaţiei, a raportat aceasta preşedintelui sau, Vladimir Putin”, se arata in ştirea de la acea vreme.

Dezminţirea profesorului Marga

La scurt timp dupa apariţia articolelor de presa in care era portretizat ca fiind colaborator al Securitaţii, profesorul Andrei Marga a trimsi un comunicat redacţiilor ziarelor cu titlul de „dezinţire” in care arata ca intreaga acuzaţie este ireala.
”In legatura cu alegaţiile proferate de “analisti” instrumentati de cercuri obscure, precizez, inca o data, ca nu mi-a cerut nimeni, niciodata, sa colaborez  si nu am colaborat cu Securitatea. Nu exista nici un text semnat de mine, caci nu am semnat vreun text sau angajament in acest sens.“ se arata in comunicatul venit pe adresa redacţiei. In dezminţirea respectiva şi semnata Andrei Marga, acesta arata nu numai ca nu a fost niciodata colaborator al Securitaţii dar şi faptul ca nu este prima data cand se incearca discreditarea sa pe aceasta cale. “Sunt nevoit sa precizez, de asemenea, ca am facut parte din patru guverne ale Romaniei si am fost, de cel putin tot atatea ori, examinat, cu acelasi rezultat: nu am colaborat cu Securitatea. Durata participarii intr-un guvern sau altul nu a avut nici o legatura cu asemenea alegatii. In plus, am exercitat cea mai lunga perioada din istoria Rectoratului Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj (19 ani), timp in care am fost cercetat de  fiecare data cand s-a dorit. Certificatele emise de CNSAS au spus, ca urmare, de fiecare data, ca nu am colaborat.Pentru multi impostori, dosariada este ultimul instrument de atacare a unui intelectual cu opera. Precizez ca nu exista nimic de folosit in acest sens, in ceea ce ma priveste, si ca ma voi adresa, la nevoie, instantelor juridice nationale si internationale.”  a precizat Andrei Marga in comunicat.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.