Dacian Ciolos (D), comisarul european pentru agricultura, participa o conferinta prilejuita de inaugurarea primului centru de negocieri si medieri internationale/europene din Romania, infiintat la Facultatea de Studii Europene a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, vineri, 5 octombrie 2012. RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

Miliardarul Andrej Babis, premierul ceh, este vizat de Comisia Europenă. Aceasta a estimat într-un raport că permierul ocupă funcția de om de afaceri în timp ce este responsabil politic. Acest fapt constituie conflic de interese, informează AFP.

Babis și partidul său fac parte din Renew Europe al cărui grup din Parlamentul European este condus de Dacian Cioloș.

Renew și USR-PLUS foarte vocali în privința corupției evită însă să vorbească public de afacerile lui Babis.

Premierul populist şi-a construit averea, a cincea ce mai importantă din Cehia, ca proprietar al holdingului ceh Agrofert (domeniile agro-alimentar, chimie, mass-media).

Babis subliniază că el a transferat proprietatea asupra holdingului către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru al finanţelor, pentru a se conforma unei legi anticorupţie elaborată în conformitate cu interesele sale şi denumită „Legea Babis”.

Însă documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert.

Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie într-un raport publicat vineri, versiune actualizată a unui text precedent dat publicităţii în 2019. Potrivit Comisiei, „Babis exercită în prezent o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”. „Exercitarea imparţială şi obiectivă a funcţiilor sale de către Babis (…) a fost compromisă, pentru că el era implicat în decizii ce vizau de asemenea grupul Agrofert”, a subliniat Comisia.

Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii”, adaugă Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit raportului.

Babis a negat într-un tweet orice conflict de interese, estimând că auditul este unul „internaţional şi manipulat”. „M-am conformat întotdeauna legii”, a afirmat el.

Ivan Bartos, liderul Partidului Piraţilor (anti-sistem), principalul partid al opoziţiei, a declarat că Babis ar trebui să-i ceară Agrofert să-i restituie statului şi contribuabililor cehi aceste subvenţii. „Potrivit analiştilor noştri, este vorba de 20 de miliarde de coroane” (774 de milioane de euro), a afirmat într-un tweet Ivan Bartos, al cărui partid îl devansează pe cel al lui Babis şi ar putea, potrivit sondajelor, să-l învingă în alegerile legislative prevăzute în octombrie.

Raportul Comisiei Europene constituie o nouă lovitură pentru Babis, a cărui popularitate este în scădere din cauza gestionării haotice a crizei COVID-19 de către guvernul său.

Citește și: Serviciile franceze preferă să-l aleagă pe Drulă și să-l sacrifice pe Cioloș

Sursă: flux24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here