Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis contestația anestezistelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de omor. Doctorițele au fost puse in libertate.Medicii acuzați de omor, puși în libertate. Foto: Inquam Photos

Medicii acuzați de omor, puși în libertate. Foto: Inquam Photos

UPDATE 18:32 Cele două doctorițe au fost eliberate. Anestezistele nu au dat declarații la ieșirea din arest.


Știrea inițială

Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuş au contestat măsura arestului preventiv, iar judecătorii de la Curtea de Apel București au decis punerea lor în libertatea.

În baza art. 204 Cpp admite contestațiile formulate de către inculpate împotriva încheierii Tribunalului Bucuresti din 8 august 2024. Desființează încheierea atacata și rejudecand în fond decide: în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate daca nu sunt retinute in alte cauza. Definitiva„, este decizia magistraților. 

Femeile sunt acuzate de procurori că au provocat decesul unui pacient de la Spitalul Sfântul Pantelimon prin reducerea intenționată a dozelor de noradrenalină. Sesizarea venită din partea unui avertizor de integritate, fost angajat al Spitalului Pantelimon, indica mai multe decese, însă procurorii au documentat situația unui singur pacient.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie„, spun anchetatorii.

Procurorii susțin ca, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00„.

Femeile au fost arestate pe 8 august, iar cazul a stârnit ample discuții în societate, fiind medici care au sărit în apărarea celor două, dar și o parte a sistemului medical care a contestat presupusul mod de acțiune.

adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.