După revenirea lui Alin Tișe la conducerea Consiliului Județean Cluj, în presa locală au apărut mai multe informații transmise de această instituție prin care se semnalau nereguli, ilegalități și un management defectuos efectuat de Claudiu Tămaș la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj. Însă, pentru a se apăra, Tămaș, directorul DGASPC Cluj are și el argumente solide pentru a demonta acuzațiile și susține că cele mai mari ilegalități s-au făcut înainte ca el să preia funcția.
La mijlocul lunii august, Alin Tișe semna două comunicate de presă prin care se explica faptul că sub conducerea directorului Tămaș au fost angajate în total trei persoane ilegal.
Spre exemplu, ultima persoană semnalată ca fiind angajată ilegal, este o bucătăreasă din centrul de la Huedin.
„O a treia persoană a fost angajată ilegal în cadrul Centrului de Plasament nr. 8 Huedin pe post de bucătăreasă. Angajarea s-a efectuat prin dispoziția directorului DGASPC, în urma concursului organizat în data de 07.04.2014, deși această persoană a fost declarată „respinsă” de către comisia de concurs, după cum se constată în raportul final al comisiei de concurs.
Având în vedere numeroasele sesizări și petiții adresate Consiliului Județean Cluj cu privire la angajări de personal și diverse investiții ilegale, precum și constatarea unor nereguli flagrante cu privire la activitatea DGASPC Cluj, Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a dispus o misiune de audit ad-hoc pentru o verificare amănunțită a activității instituției și o comisie de control pentru verificarea aspectelor sesizate prin petiții”, preciza îtr-un comunicat de presă, Consilul Județean Cluj.
Potrivit CJ Cluj aceasta a picat concursul pentru postul respectiv, și cu toate acestea a fost angajată. Lucru nefiresc. Însă, Tămaș susține că înainte de 2013, au fost angajări ilegale mult mai grave pentru funcții de conducere și nu doar o simplă femeie ce ”face de mâncare” pentru un salariu infim.
„Noi suntem în procedură de verificare a tuturor dosarelor de angajare, dar nu numai din 2013 până în prezent, cu toate că domnul Alin Tișe evidențiază doar această perioadă.
E vorba de trei angajări vezi-Doamne ilegale: o doamnă consilier local de la Gherla care acum e șef de centru, o infirmieră de la Huedin și o bucătăreasă tot de acolo. Noi am trimis toate materialele, procedura de lucru, comisiile de concurs, cine are răspunderea pentru aceste angajări, dar am făcut și o verificare a angajărilor dinainte de 2013 și vreau să vă spun că am găsit la primul ”foc” patru angajări ilegale, lucru dovedit. Astfel că, începând de la 1 septembrie vom anula dispozițiile făcute la timpul acela. E vorba de o consilieră locală din PNL de la Cluj-Napoca și alte trei persoane toate cu funcții de administrator, în trei centre ce au dat concurs pentru un post și au fost definitivați pe alte funcții” relatează directorul DGASPC Cluj.
Surse apropiate administrației județene, susțin că cele patru persoane menționate de Claudiu Tămaș sunt Gabriela Moldovan- consilier local, Dana Cătărig- soția fostului vicepreședinte a CJ Cluj(Horațiu Cătărig) și alte două neveste ale doi primari din vechiul PDL ce încă se află la conducerea a două localități din județul Cluj.
Însă doamna Cătărig, în prezent nu își mai poate exercita funcția, ea fiind director economic cu studii juridice. Cu alte cuvinte, după recenta ”pensionare” a contabilei DGASPC Cluj, nu mai există cine să aibă un astfel de drept de semnătură. Mai mult, Dana Cătărig a fost angajată prin procedură specială, organizată de Consiliul Județean Cluj, unde era consilier soțul ei, și nu de DGASPC cum era firesc.
Verificați anual și găsiți în regulă
Același Claudiu Tămaș susține că deși Alin Tișe a comandat un audit Ad-Hoc, în fiecare an la DGASPC Cluj se fac verificări de amploare de către Curtea de Conturi, iar în urma rapoartelor se iau măsuri pentru a perfecționa sistemul de funcționare. Așa explică acesta faptul că au tăiat alocările către culte religioase și au redus numărul de decontări ale biletelor de călătorie obținute fraudulos.
„Noi suntem acum verificați de o seamă de comisii. În 24 august a venit o comisie, din care făcea parte un domn de la Managementul Integrat al Deșeurilor, o fosta doamnă secretară a președintelui și colegi din CJ Cluj. În septembrie va veni auditul format din trei persoane. I-am scris domnului Tișe ce înseamnă acel ”management defectuos” de care mă acuză. Am stopat plata ilegală către biserici. Lucru ce nimeni nu a avut curajul să îl facă. Vorbim de câteva miliarde pe an care se alocau ilegal, același lucru în spune și raportul Curții de Conturi. Am stopat finanțarea cultelor religioase ortodoxe, reformate și greco-catolice. Am reziliat contractul cu firma de Pază și Protecție (foștii gardieni publici) anul trecut, făcând o economie de peste opt miliarde de lei vechi. Am făcut acest lucru pentru că plăteam banii ilegal.
Rețea de handicapați declarați
O declarație a lui Claudiu Tămaș care seamănă izbitor cu un denunț la DNA, scoate la iveală cazuri grave de ilegalități ce s-ar fi petrecut în interiorul DGASPC Cluj din cauza partidelor politice aflate la conducerea județului. Aparent, existau cazuri de copii handicapați ce purtau această etichetă în schimbul unor șpăgi la diferiți funcționari sau medici.
Fără a nominaliza concret, directorul DGASPC Cluj susține că această practică a fost ”stârpită”
„De asemenea s-a stârpit mafia cazurilor ”fantomă” de handicap. Toată lumea cunoaște fenomenul. În 31.12.2012 când a plecat domnul Tișe erau 4.200 de copii încadrați în grad de handicap, după o filieră binecunoscută cu medici și funcționari de la noi, care percepeau 10 milioane unii, 15 milioane alții pentru încadrare. Știți câți sunt în 31.12.2015? Vă spun eu: 1.800 de încadrați în grad de handicap. Nu mai ia nimeni nici o șpagă, nici un leu. La fel, Tișe critica imobilul din care s-a mutat comisia pentru handicap. Era un spațiu insalubru cu 170 mp, i-am mutat în curtea principală unde are sediul DGASPC Cluj și mai avem de amenajat încă 300 de mp. Am înființat echipe ce merg la domiciliul celor bolnavi, ca să nu îi mai deplasăm pe ei la sediu pentru proceduri birocratice. S-au schimbat o mulțime de membri din comisia de handicap, conform legii, au rămas doar șefii de serviciu din vechea gardă. Au plecat toți, care cum s-au simțit, după cum lucrau. La noi nu au mai existat contracte păguboase. Toate firmele ce au câștigat contracte cu noi și-au executat atribuțiile. Nu mă mai sună nici un pesedist, nici un pedelist, nici un penelist și nu se mai fac contracte cu oameni politici care să vină pe ușa din dos.” declară pentru Gazeta de Cluj, Claudiu Tămaș.
Ne întrebăm cum de nimeni nu a luat măsuri în acest sens, sau cum de procurorii nu au auzit despre această practică..
Esti mare, metre!!!bravo si ziarului, in sfarsit scrie cineva si adevarul!!!!nu uitati ca totusi ati gresit ceva,a uitat parlamentul sa valideze bucatareasa….e ilegal domle sa angajati bucatareasa fara sa treaca prin plenul parlamentului!!!sa se sesizeze Dna ul……si daca tot se sesizeaza sa caute si banii sindicatului,sa vedem cum si a platit Rusulica creditul de 80.000 de euro dupa care, la bulivar birjar si noapte buna!
cum il rabada Dumnezeu_?
Doamne, duc inapoi banii furati de la Oncos, aduc inapoi bcf urile de benzina la Caminul de copii, pun inapoi banii la sindicat,donez toate comisioanele din vanzarea lemnelor si incarcarea cartuselor, aduc inapoi toate sculele pe care le am sustras si le am dus la Caprioara si la Jibou, numai nu ma pune Doamne sa ma spal, te roooog!!!