Angajații firmei ABA Someș Tisa îl acuză printr-o scrisoare pe directorul firmei, Ioana Diaconescu de delapidare, abuz în serviciu și fals și uz cerând astfel demiterea acesteia.

Un grup de angajați nemulțumiți în urma unor fapte grave săvârșite de directorul ABA Someș Tisa, Ioana Diaconescu, au trimis o scrisoare către Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, Corpul de control al Primului ministru, Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Denes, Corpul de control al Ministrului Apelor și Pădurior, Directorului General al ANAR, Viorel Sandu, Corpul de control ANAR, prin care cer demiterea acesteia.

“Având în vedere cele care se petrec în ultima perioadă de timp în ABA Someș Tisa, noi, angajații onești ai acestei instituții, de profesie și meserii dintre cele mai diverse, în mod responsabil implicați activ în activitatea de zi cu zi a instituției, supunem atenției dumneavoastră în vederea verificării, o serie de aspecte care, considerăm noi, exced cadrului legal, cu consecințe dintre cele mai grave asupra activității instituției și a resurselor acesteia.

Ne referim aici la fapte grave săvârșite de către directorul ABA Someș Tisa, doamna Ioana Diaconescu, fapte care constau în utilizarea resurselor instituției în interes personal.

Astfel, în fapt, în data de 28.06.2019, platforma cu nr de înmatriculare CJ-21-WAT, tractată de mașina marca Nisan, cu nr de înmatriculare CJ-16-WKB, aduce în curtea instituției mașina marca BMW, seria 5, de culoare albă.

În data de 2.07.2019 se realizează transportul mașinii BMW la service-ul auto cu care instituția noastră are contract de servicii pentru reparare mașini, respectiv SC. Auto Sport System SRL. La acest service se realizează, până în data de 12.07.2019, repararea mașinii deținută de către directorul instituției, doamna Ioana Diaconescu.

În acest timp direcția din subordinea doamnei director din cadrul instituției face un referat pentru repararea unui alt autoturism aflat în proprietatea instituției, respectiv pentru mașina marca Volkswagen Transporter, cu nr de înmatriculare CJ-98-APE, reparații în suma de 6360,6 lei, conform referatului.

De fapt în această suma, decontată pe mașina instituției, se realizează repararea mașinii directorului ABA Someș, marca BMW, care avea turbosuflanta defectă.

Achiziția de servicii reparae a fost publicată pe Sicap având codul DA23528878. Data publicării a fost 18.07.2019.

Mașina BMW a fost dusă la service de către Șeful compartimentului mecanizare din cadrul instituției, domnul Dorin Crainic.

La finalizarea lucrărilor în service mașina BMW a fost luată și adusă în curtea instituției de către Șeful serviciului investiții, domnul Bogdan Perța.

În aceste condiții subliniem faptul că:

  1. Toate lucrurile legale de mașină (inclusiv faptul că nu au fost schimbate piesele și că mașina marca VW Transporter nu a plcat din curte) se pot vedea pe camerele video de la ABA. La fel și faptul că BMW doamnei director a fost în service în acea perioadă se poate vedea pe camerele de la servive-ul auto. În acest moment toate aceste filmări sunt inclusiv în posesia noastră.
  2. În condițiile în care mașina marca BMW la care facem referire în prezentul material nu se află în proprietatea directorului ABS Someș, aceasta nefigurând încă în declarația acesteia de avere, considerăm cele descrise de noi cu atât mai grave, nimeni neputând utiliza resursele publice în interes personal, cu atât mai puțin în inetresul unor terți complet străini de instituția noastră.
  3. Că mașina VWtransporter nu a fost mutată din curtea instituției, deci automat piesele nu au putut fi schimbate în service, acest lucru care se poate vedea atât pe camerele de luat vederi dar și verificând mașina, urmare a acestui fapt putând-se uțor constata că pe aceasta sunt piesele vechi.

Având în vedere celșe de mai sus vă aducem la cunoștință faptul că dacă nu se iau măsuri până cel târziu vineri la ora 16.00 pentru demiterea directorului ABA Someș Tisa, doamna Ioana Diaconescu, ne vedem obligați, pe de o parte, să înaintăm o plângere către DNA și, totodată, să sesizăm mass media cu privire la această stare de fapt și de drept. Menționăm că situație precum cea descrisă mai sus nu este singulară în compotamentului ilegal al directorului ABA Someș Tisa, doamna Ioana Diaconescu, cu referire tot la utilizarea ilegală a resurselor publice. Cu puțină vreme în urmă am asistat la un alt gest similar, respectiv modul ilegal prin care s-a cheltuit colosala suma de 86 de mii de euro pentru amenajarea și modernizarea unui singur spațiu de birou, parte de imobil (biroul) care nici măcar nu are CF. Aceste astecte au fost sesizate atât conducerii ANAR cât și MAP prin intermediul consilierului personal al Ministrului domnul COstica Sofronie. Până la această dată nu s-a desfășurat vreo anchetă în această speță și nu s-a luat vreo măsură.

În mod evident lipsa intervenției în astfel de situații încurajează comportamentul infracțional, lipsa reacției prompte, sancționatorii din partea celor în drept nu doar că ajută la săvârșirea de noi și noi infracțiuni ce prejudiciază instituția și resursele acesteia dar îi transformă în mod evident, sub aspect penal, pe toți cei care nu iau măsuri în complici la săvârșirea acestor infracțiuni.

Fața de cele de mai sus considerăm că în drept sunt întrunite elemente constituite ale infracțiuni.

Față de cele de mai sus considerăm că în drept sunt întrunite elemente constitutive ale infracțiunilor de:

  1. Delapidare, faptă prevăzută și sancționată de art. 295 Cod penal
  2. Abuz în serviciu, faptă prevăzută și sancționată de art. 297 Cod penal
  3. Fals și uz de fals, faptă prevăzută și sancționată de art. 323 Cod penal

De asemenea, vă comunicăm că începând cu data acestei sesizări sunt incidente prevederile art. 262 Cod penal, respectiv în situația în care nu veți interveni vom sesiza organul de cercetare/urmărire penală inclusiv sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Nedenunțarea unor infracțiuni.

Convinși fiind că veți aprecia normalitatea demersului nostru și veți acționa imediat pentru înlăturarea din funcție a persoanei/persoanelor vinovate, vă asigurăm de buna noastră credință în apărarea valorilor sociale, de respectul nostru profund față de oamenii și resursele publice ale instituției în care cu cinste și corectitudine am înțeles să ne desfășurăm de ani de zile activitatea,” se arată în scrisoarea trimisă.

Reporterul Gazeta de Cluj a încercat în nenumărate rânduri să o contacteze pe Ioana Diaconescu dar se pare că aceasta e în concediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here