După ce Poşta Română şi-a bătut joc de tezaurul naţional de timbre, săptămâna trecută, a fost adoptată o lege conform căreia fondul filatelic cu o valoare de aproape 225 de milioane de lei va fi transferat din administrarea CN Posta Română în cea a Muzeului Naţional de Istorie a României. Un raport al inspectorilor Curţii de Conturi a României arată haosul în care s-a aflat fondul filatelic: colecţii pierdute sau dispărute sau constatări de minusuri fără ca cei în măsură să gestioneze acest fond să poată oferi vreo explicaţie.

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial o lege menită să protejeze patrimoniul naţional filatelic, care se ridică la valoare de 224.156.592,38 de lei. Legea stabileşte că Muzeul Naţional Filatelic, sucursală fără personalitate juridică a Companiei Naţionale “Poşta Română” – S.A., se reorganizează ca secţie fără personalitate juridică a Muzeului Naţional de Istorie a României.

În acest scop, patrimoniul muzeului se transferă de la Compania Naţională “Poşta Română” – S.A. la Muzeul Naţional de Istorie a României. Muzeul va funcţiona în imobilul deţinut de către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Cu valoarea contabilă a colecţiei filatelice constituite după anul 1998 prin achiziţii ale Companiei Naţionale “Poşta Română” – S.A., aflată în proprietatea privată a acesteia, se sting, în mod corespunzător, obligaţiile fiscale ale acesteia către bugetul de stat, iar colecţia transferată devine proprietate publică a statului.

De asemenea, în conformitate cu prevederile noii legi, colecţia filatelică a României, proprietate publică a statului, parte a patrimoniului cultural naţional mobil, aflată în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României, se predă în custodia Băncii Naţionale a României.

Colecţia filatelică a României este compusă din mărci poştale şi fiscale româneşti şi străine, întreguri poştale, proiecte şi machete de mărci poştale şi de întreguri poştale, matriţe pentru imprimarea mărcilor poştale, plăci litografice, eseuri, probe de tipar, specimene, modelare şi orice alte obiecte şi înscrisuri având legătură cu aceasta şi deţinute în administrare de Compania Naţională “Poşta Română” – S.A.

Banca Naţională a României va asigura conservarea, gestionarea, protejarea, precum şi punerea în valoare a Colecţiei filatelice a României.

 

Timbre de milioane dispărute

În urma unor controale făcute la Posta Română, s-a dezvăluit că în colecţia de bază sunt cuprinse plusurile în valoare de 74.960,67 RON şi sunt scăzute minusurile (39.432,17 RON şi 10

396.466,42 RON). Timbrele neînregistrate în evidenţă în valoare de 18.199.598,31 RON nu sunt cuprinse în colecţia de bază.

“Faţă de înscrisurile din evidenţele operative, s-au găsit cantităţi mai mici de timbre. Menţionăm că există un grup de 31 de poziţii de inventar, cuprinzând 315 bucăţi timbre, care lipsesc în totalitate. În registrele de evidenţă operative, nu există nici o informaţie care să permită identificarea lor concretă. Nu există nici denumirea seriei, nici valoarea nominală, nici anul emisiunii. Există o singură menţiune  „Eseuri”.  Valoarea acestora s-a estimat la 28.491,6 RON şi are o pondere  mare din totalul de 39.432,17 RON. Cu toate că în listele de mărci poştale „neînregistrate”, se găsesc multe eseuri care ar compensa 11 valoric şi numeric această lipsă, pentru că nu se pot identifica cu certitudine eseurile care lipsesc, nu s-a făcut această operaţie”, se arată în ultimul raport al Curţii de conturi privitor la inventarierea fondului filatelic.

 

Timbre de 14 milioane în cutii

O categorie impresionată de emisiuni filatelice a fost evaluată la circa 14 milioane de lei. Angajaţii Poştei române nu au îndosariat în nici un fel emisiunile respective pentru că mărcile…păreau vechi.

“Un alt grup important de mărci poştale internaţionale care contribuie substanţial la atingerea valorii de 18.199.593,31 Ron, o constituie probele de tipar, mărcile poştale cu defecte de imprimare sau dantelare, care există în coli întregi în perioada anilor 1950-1980. Aceste mărci sunt considerate din punct de vedere tipografic rebuturi de fabricaţie, dar din punct de vedere filatelic sunt considerate eseuri şi erori, foarte rare şi apreciate de colecţionari. Datorită acestui fapt ele au fost evaluate cu un preţ mediu de 25 de Euro/bucata, valoarea lor aproximativă totală fiind de aproximativ 14.000.000 Ron. Este posibil ca neînregistrarea lor iniţială să fi fost determinată de faptul că au fost considerate rebuturi. În cadrul acţiunii de inventariere s-au verificat toate fişetele, rafturile şi celelalte locuri din cadrul spaţiilor de depozitare a timbrelor. În urma acestei acţiuni, s-au găsit unele timbre în diverse locuri, puse în plicuri, pungi şi cutii. Acestor timbre nu li s-a găsit înregistrarea în contabilitate şi, ca urmare, comisia a hotărât înregistrarea lor în program sub forma unor anexe”, mai arată raportul.

 

Timbre “Cap de bour” falsificate

Inspectorii arată cum au găsit într-o încăpere mai multe timbre “cap de bour” false. “Categoria plusuri de inventar este formată din timbre izolate şi coli întregi, găsite în încăperea 103, în diverse locuri (sertare de birou, rafturi, căzute după dulapuri, etc.) lăsând impresia că nu sunt depozitate ordonat, într-un loc precis. Aceste timbre nu erau cuprinse nici cantitativ, nici ca denumire a seriei în registrele de evidenţă operativă. Au fost identificate şi înregistrate 215 mărci poştale din emisiunea 1, „Cap de bour 1858”, care au fost considerate falsuri evidente (datorită hârtiei pe care erau imprimate, în primul rând), din acest motiv, valoarea lor teoretică de 11.533.727 RON, nici nu a fost inclusă în valoarea totală de 18.199.598,31 RON. Timbrele primei emisiuni „Cap de bour 1858” au rămas neevaluate, datorită incertitudinii ce planează asupra autenticităţii lor, influenţa posibilă asupra evaluării finale fiind importantă”, arată raportul.

 

Situaţia mărcilor şi timbrelor:

-colecţia de bază: 8.924.541 mărci poştale, în valoare totală de 198.080.190,49 Ron;

-minusuri fără nici un fel de explicaţie: 1002 timbre în valoare de 39.432,17 Ron;

-minusuri cu diverse justificări: 6.373 timbre, în valoare de 396.466,42 Ron;

-plusuri la inventar: 17.711 timbre, în valoare de 74.960,67 Ron;

-timbre neînregistrate: 882.803 in valoare de 18.199.598,31 Ron.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.