Cristina Prună, deputat USR PLUS, a propus legislația care prescrie angajaților accesul nelimitat la datele lor personale din Revisal, registrul de evidență al salariaților. Potrivit unui comunicat de presă al USR PLUS, accesul va fi furnizat online, prompt și necondiționat, cu acordul angajatorului.

Proiectul de lege urmărește să modifice articolul 34 din Codul Muncii pentru a permite oricărei persoane care este sau a fost angajată să aibă acces la istoricul contractelor lor de muncă. Angajații vor putea vizualiza permanent istoricul contractelor de muncă reziliate sau curente.

Noile prevederi vor elimina cererea scris și vor reduce termenul de eliberare a documentelor

„Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date”, prevede proiectul de lege.

Cristina Prună, inițiatoarea proiectului, afirmă că noile prevederi vor elimina cererea scris și vor reduce termenul de eliberare a documentelor de la 15 zile la câteva minute.

„Există multiple situații în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidență al salariaților sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie pentru un astfel de document. Datele respective se regăsesc deja într-o bază de date online, iar angajații ar trebui să aibă dreptul să o acceseze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute”, a declarat Cristina Prună.

sursa: G4media.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here