Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj anunța în primăvara anului 2017 că cel puțin un medic din cadrul Serviciul de Ambulanţă Judeţean Cluj, precum şi un administrator al unei firme de pompe funebre din Cluj-Napoca sunt cercetați pentru fapte de corupție. Practic, reprezentanții firmei primeau informații despre decesele din spital îi plăteau pe ambulanțieri cu câteva sute de lei. Zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a printr-o sentință definitivă un acord de recunoaștere a vinovăției prin care un angajat firmei de pompe funebre a acceptat să primească o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare în schimbul recunoașterii vinovăției. Bărbatul a povestit cum cumpăra de la Ambulanță informații despre morți.
Este vorba de medicul Adriana Speranța Coldea, medic al Serviciului Județean de Ambulanță Cluj este acuzată că ar fi primit mită de la Dan Ionescu, administratorul firmei de pompe funebre Rotcons SRL. Tranzacția dintre medicul clujean și această firmă s-a finalizat cu un tarif de 600 de lei, arată Direcția Generală Anticorupție. În schimbul banilor, Adriana Speranța Coldea trebuia să îi convingă pe aparținătorii unei persoane proaspăt decedate să aleagă serviciile funerare ale firmei Rotcons SRL. Pe fir au intrat ofițerii DGA și au făcut un flagrant. În urma flagrantului, medicul s-a ales cu acuzația de luare de mită, iar patronul firmei și un angajat de dare de mită.
“Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj se află în instrumentare un dosar în care se efectuează cercetări privind săvârşirea de fapte de corupţie de către cel puţin un medic din cadrul Serviciul de Ambulanţă Judeţean Cluj, precum şi de către un administrator al unei societăţi comerciale din municipiul Cluj-Napoca, ce are ca obiect de activitate prestarea de servicii funerare. Există date cu privire la faptul că acest medic ar fi primit suma de 600 lei de la administratorul acestei societăţi comerciale, drept răsplată pentru intermedierea de servicii funerare către aparţinătorii unei persoane decedate, cu ocazia deplasării la constatarea unui deces.
În acest context, la data de 11.04.2017, ulterior realizării flagrantului, au fost efectuate percheziţii la sediul societăţii comerciale, cauza fiind instrumentată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul DGA – SJA Cluj. În urma administrării probatoriului s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de medic, faţă de administratorul societăţii comerciale, precum şi faţă de un angajat al acestei societăţi”, arătau procurorii.
Ancheta a început încă din 2015 și a fost instrumentată, inițial, de către DNA, deoarece exista suspiciunea că ar fi fost implicat chiar șeful Serviciului de Ambulanță. După ce suspiciunea nu s-a dovedit întemeiată, procurorii anticorupție și-au declinat competența.
Dosarul a ajuns la Parchetul Curții de Apel Cluj, unde cinci persoane au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției în acest caz, iar o singură persoană a fost trimisă în judecată, respectiv administratorul firmei de pompe funebre Rotcons, Dan Ionescu.
Angajatul firmei de pompe funebre a recunoscut că a cumpărat de la Ambulanță informații despre morți
Viorel Laurențiu Handrea este angajatul firmei de pompe funebre care a recunoscut că a cumpărat informații de la angajați ai Serviciului de Ambulanță și a acceptat sa primească o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare în schimbul recunoașterii vinovăției.
La începutul lunii februarie al acestui an, Judecătoria Cluj-Napoca a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj și Viorel Laurențiu Handrea pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate în formă continuată (2 acte materiale) respectiv, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de bani.
Instanța l-a condamnat pe Handrea pedeapsa de 10 luni închisoare și i-a interzis acestuia dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani. Având în vedere că Handrea a mai fost condamnat de către Judecătoria Huedin la 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Judecătoria Cluj-Napoca a contopit pedeapsa de 10 luni închisoare cu pedeapsa de 1 an închisoare și aplicat pedeapsa mai grea, aceea de 1 an închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din pedeapsa de 10 luni închisoare, rezultând pedeapsa finală de 1 an, 3 luni și 10 zile închisoare.
Procurorii au făcut apel, iar Curtea de Apel Cluj a pronunțat în 23 iunie o nouă sentință.
”Admite apelul formulat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinţei penale nr. 77/4 februarie 2020 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca, pe care o desfiinţează cu privire la greşita aplicare a pedepselor complementare şi accesorii inculpatului H.L.V. şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite, înlătură dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare a interzicerii pe o durată de 2 ani a drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și b din C.pen. şi a pedepsei accesorii prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și b din C.pen. inculpatului H.L.V. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. În baza art. 275 al. 3 din C.p.p. cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă”, arată Curtea de Apel Cluj.
Fiecare pont a fost răsplătit
Mărturiile bărbatului ne arată cum functiona relația dintre firma de pompe funebre și „sursele” de la Ambulanță. În acordul de recunoaștere a vinovăției, angajatul de la pompe funebre a arătat că într-o singură noapte un echipaj de la Ambulanță format dintr-un medic și un șofer i-au furnizat două cazuri de persoane decedate pentru care a plătit 1.200 de lei, fiecaruia dintre cei doi angajați revenindu-i suma de 600 de lei.
„Totodată inculpatul a arătat că ar mai fi procedat și cu alte ocazii în acest sens, având în vedere că administratorul societății, inculpatul I.D. (n.r. Ionescu Dan), avea o înțelegere cu personalul din cadrul SAJ Cluj în sensul că, dacă funcționarii publici îl pun în legătură cu aparținătorii persoanei despre al cărei deces află cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu pentru ca să încheie contracte de prestări servicii funerare, atunci I.D. obișnuia să-i remunereze financiar cu o sumă de bani, cel mai des suma de 600 lei, pe acel funcționar public care îi furniza datele ce permiteau intrarea în contact cu acei aparținători”, se arată în sentința care validează acordul de recunoaștere.
Magistrații mai arată că informațiile firmei de pompe funebre erau furnizate cu acordul aparținătorilor.
„Aparținătorii persoanei decedate au apreciat sprijinul oferit de funcționarii publici din cadrul SAJ Cluj prin punerea în legătură cu firma de pompe funebre în momentele imediat ulterioare decesului unei persoane apropiate și nu s-au considerat prejudiciați în vreun fel. Valoarea sumei de bani remisă cu titlu necuvenit funcționarii publici din cadrul SAJ Cluj a fost una relativ mică, iar funcționarii publici au fost remunerați în mod necuvenit fără ca inculpatul să le solicite încălcarea vreunei atribuții profesionale, neexistand date ca prin acțiunea infracțională ce face obiectul cauzei s-a adus atingere altor relații sociale ce ocrotesc buna desfășurare a relațiilor profesionale de muncă”, se mai arată în sentință.
Angajatul spune că a fost constrâns
Judecătorii au mai reținut că angajatul de la pompe funebre a acționat în numele firmei fiind exercitată asupra sa o „stare de constrângere care îl obliga într-un fel să procedeze astfel”.
”Cu toate acestea, starea de constrângere morală în care se afla nu întrunește toate prevederile legale pentru a fi reținută ca și cauză de neimputabilitate, inculpatul știind totuși că procedând astfel are și el de câștigat ca urmare a faptului că firma prospera financiar în urma obținerii acestor informații care duceau la încheierea de contracte de prestări servicii, iar inculpatul a săvârșit două acte materiale în decurs de câteva ore”, se mai arată în sentința Curții de Apel Cluj.