Consilierii locali și județeni ar susține achiziția unui angiograf, aparat cu care se măsoară starea vaselor, pentru Spitalul Județean Cluj. Gazeta de Cluj demarează o campanie pentru achiziția unui angiograf la cel mai mare spital din Transilvania din bani locali, având în vedere că Ministerul Sănătății le-a acordat bani pentru cumpărarea unui RMN și a unui computer tomograf. Urmează să vedem dacă aleșii locali se vor ține de cuvânt și vor găsi sursa de finanțare pentru un asemenea aparat.

 

Gazeta de Cluj a obținut majoritatea voturilor în CL și CJ

Sănătatea este cea mai importantă în viața fiecăruia. Mulți dintre noi realizăm adevărul din afirmația aceasta abia când avem nevoie de ea. Doar că uneori trebuie să ne gândim și la prevenție și cum să facem ca sistemul medical să fie unul de o calitate cât mai înaltă. Acesta este motivul pentru care ne-am hotărât să îi sunăm pe consilierii locali și județeni să vedem dacă vor susține achiziția unui angiograf la Spitalul Județean Cluj. Ar fi nevoie de 2,6 milioane de lei pentru un aparat cu 10 ani garanție, la fel cum vor fi achiziționate și aparatele finanțate de la Ministerul Sănătății, un RMN și un computer tomograf de 8,2 milioane de lei.

spitalul judetean cluj

19 consilieri județeni din 34 ar vota pentru achiziția unui angiograf. 16 consilieri locali din 27 ar fi votat pentru achiziție. Am reușit să formăm o majoritate atât în CL, cât și în CJ, dar vom vedea dacă aleșii se vor ține de cuvânt și vor chiar achiziționa acel angiograf. În continuare puteți citi părerile consilierilor locali și județeni, aleșii voștri.

”Bineînțeles, logic că aș fi de acord cu achiziția unui angiograf. Sigur că aș fi de acord, aș vota 100% achiziția unui angiograf”, declară consilierul județean Axente Husar.

”Nu știu de unde se pot aloca fonduri. Da, într-adevăr, dacă se fac economii sunt de acord”, mărturisește consilierul județean Ferencz Ștefan.

”Bineînțeles că aș susține. Dacă vă uitați în anii trecuți s-au alocat bani și pentru spitale. Unde am putut am ajutat. Acuma trebuie văzut bugetul, dacă este o rectificare a bugetului și cum se face legal, dar bineînțeles că îl susținem”, susține Lorinczi Laszlo.

”Eu cred că dacă există posibilitatea vom putea să susținem (n.r. acest proiect), doar de aia ne-au trimis acolo cetățenii județului să facem bine pentru ei. Dacă trebuie și se poate cu mare drag. Eu nu o să mă opun dacă domnul Vakar Istvan este de acord”, ne-a spus Okos Rigo Denes.

”Nu pot să mă pronunț că votăm sau nu votăm. Trebuie să vedem care este realitatea și să vină cu un proiect în fața consiliului județean să decidem. Eu sunt absolut de acord cu tot ce e bun în fond și la urma urmei, dar să fie în conformitate cu legea”, consideră  Nemeti Andrei.

 

Medicul care nu ar vota pentru angiograf

”Nu aș vota. Pentru că Spitalul Județean depinde de Minister. Nu înțeleg de ce să-l doteze Consiliul Județean. CJ are cinci spitale care nu poate să le doteze din lipsă de bani. Dacă este nevoie de angiograf la Spitalul Județean și este, cunosc foarte bine situația, atunci să își facă. Categoric nu sunt de acord cu treaba asta. Nu voi vota, voi cere să își facă dotarea. Să doarmă mai puțin liniștiți. Să își ridice fundul de pe scaune și să se zbată puțin” , arăta doctorul Bogdan Emil.

 

 

Medicul care înțelege nevoia de angiografianchis ghete

”Bineînțeles că sunt și medic și sprijin sănătatea. Este un lucru foarte important ca pacienții noștri, care sunt asigurați, să pot să obțină astfel de beneficii, fiindcă sunt investigații care trebuie făcute mult mai amănunțit la anumiți pacienți. Sunt mulți pacienți care în ultimul timp sunt afectați cu accidente vasculare cerebrale. Eu fac și gărzi și în ultimul timp am avut chiar multe accidente vasculare cerebrale. Multă lume vine și îmi spune că de când sunt stresat mi-a crescut tensiunea și sigur că apar complicațiile unei boli de bază care trebuie controlată și tratată permanent. Sunt de acord și eu cu aceste proiecte, să sprijinim sănătatea, ca să avem ceea ce trebuie pentru a ajuta pacienții noștri”, mărturisește consilierul județean Ianchiș-Ghețe Iulia Ligiana.

”Consiliul Județean a acordat întotdeauna bani spitalelor pentru investiții. Bineînțeles, aceasta presupune achiziționarea oricărui tip de aparat. Ca și beneficiar de servicii, bineînțeles că sunt interesat să existe toate dotările necesare pentru a acorda îngrijirile necesare pentru sănătate. De regulă susțin orice finanțare pentru dotare în zona medicală”, arată Alexandru Coroian.

”Nicio problemă să alocăm o sumă pentru un angiograf. La sănătate întotdeauna s-au alocat sumele exact pe ce au cerut ei. Acuma în măsura sumei alocate pentru Spitalul Județean li s-a spus să își stabilească prioritățile pentru ce le trebuie. Dacă mă întrebi dacă aș susține achiziția unui angiograf nu am nicio problemă”, a mărturisit Călin Tuluc.

”Am vorbit cu directorul de la Spitalul Județean și s-a stabilit o sumă pentru tot ceea ce înseamnă partea de spital regional. Dânsul ne spune prioritățile de care are nevoie. Din punctul meu de vedere cred că ar trebui finanțat un angiograf. Desigur că aș fi de acord”, explică vicepreședintele Ioan Oleleu.

”Sigur că aș susține cu drag achiziția unui angiograf. Era mai bine atunci. Acuma sigur că da, eu susțin cu drag și trebuie găsită o formulă de susținere și de unde să se ia banii”, consideră Mariana Leș.

”Sunt de acord cu proiectul, numai trebuie să vedem ce obiective să nu finanțăm ca să îl finanțăm pe acesta. Să luăm dintr-o parte și să pui într-alta. Acuma se mai poate prinde la rectificare după luna iulie”, ne-a spus Todea Cosmin Alexandru.

”Fără nicio discuție aș susține în funcție de bugetele pe care le putem aloca. Eu asta doresc 100%. Pentru că eu consider că dotarea cu echipamente este cea mai importantă pentru specialiști care nu au echipamente care să îi ajute. Cred că tot PNL are aceeași poziție dacă mă întrebați pe mine”, a declarat vicepreședintele Horațiu Catarig.

 

 

Pesediștii ar susține achiziția aparatuluiRemus Lapusan mai mic

”Da, l-aș susține. Nu aș fi împotrivă. Eu nu mă opun niciodată proiectelor de acest gen”, ne-a spus Remus Lăpușan.

Danut_Dorel_Canta.JPG

”Nu știu acum exact dacă țin de noi și achizițiile de aparatură. Eu știu că îi putem susține pentru modernizare prin lucrări în construcții sau amenajări, dar nu știu dacă noi putem promova achiziții de aparatură, însă daca se poate, și dacă ar exista un proiect, aș vota în favoarea sa fără nici o problemă”, declară Dorel Canta.

 

”Dacă ar exista pe ordinea de zi aș fi pro. Nici nu e nevoie să argumentez, sunt pro. Chiar a fost pusă în discuție starea critică a angiografului și faptul că s-a defectat în ultima perioadă. Din câte știu eu, doar din al doilea trimestru am putea aloca”, arată Istvan Vakar, președintele CJ Cluj.

”Eu știu că s-au împărțit deja banii pentru categorii. Din câte știu, bugetul e împărțit deja pe capitol și subcapitole. Și în caz de co-finanțare tot trebuie alocată o sumă care de fapt ar trebui luată de la altă categorie și mutată. Dacă s-ar găsi modalitatea, aș vota fără probleme acest proiect”, ne-a spus Oprea Laurențiu.

 

 

Mihai Seplecan ar vota cu două mâinimihai seplecan

”În primul și în primul rând, aș fi pro, nici nu m-aș gândi să fiu împotrivă. Mai ales că orașul Cluj-Napoca e centru universitar medicinal și nu ne putem face de rușine că nu avem un aparat sau că nu avem condiții. Aș vota proiectul cu două mâini”, consideră Mihai Seplecan.

”Nu există argument pentru care să fiu împotrivă. Bine înțeles că aș vota pentru dacă se justifică sursa sumelor pentru alocare. Dacă există colegi care s-au opus, sunt curioasă colegii mei ce argumente au. Așa, la prima vedere, mi se pare o chestie utilă și necesară”, ne-a spus Andreea Morar.

steluta racolta

Consilierul județean Steluța Racolța a spus că și ea ar fi de acord cu acest proiect.

 

”Cu siguranță aș susține acest proiect. Este vorba până la urmă de sănătate și în special de faptul că angiograful este un aparat necesar pentru unii bolnavi de inimă. Aș zice chiar să demarăm proiectul și să nu mai așteptăm. Hai să-l facem!”, consideră Rareș Rusu.

”Dar aș fi de acord să achiziționeze orice aparat pentru tot ce înseamnă spital, dar banii sunt foarte limitați și cu banii ce îi avem trebuie să acoperim mai multe sectoare. Discuția e sensibilă, nu se pune problema că nu aș fi de acord, aș fi de acord, dar e o sumă mare de bani și sunt și alte lucruri ce trebuie făcute. Odată făcut bugetul ar trebui luați din altă parte. Însă o variantă de co-finanțare mi s-ar părea mult mai rezonabilă, având în vedere că este vorba de un singur obiectiv”, arată Murea Porfirie Sebastian.

 

Consilierii locali ar susține votul pentru angiograf

”Trebuie să vedem speța. Vom decide în comisie… Sincer să fiu nu știu dacă este buget pentru astfel de lucrare. Degeaba vă spun că cum să nu susținem pentru că nu văd de unde, dacă este o solicitare făcută conform legii”, consideră Gered Imred.

csomabotond

”În principiu, sigur că da, sunt de acord, cum să nu fiu de acord cu asemenea chestiune. Trebuie să analizăm modalitățile juridice de a aloca fonduri bănești acestui spital. Eu în principiu sigur că sunt de acord”, a declarat Csomo Botond.

 

 

Radu Rațiu ar fi de acord în principiuradu ratiu

”În principiu, sunt de acord cu o astfel de finanțare. Acuma noi știm că avem un spital în subordine, care este prioritar și pe care îl sprijinim financiar – Spitalul Clujana. Probabil va merge la comisia de specialitate și o să discut și o să îi întreb”, ne-a mărturisit Radu Rațiu.

”Din punctul meu de vedere, clar este nevoie și aș fi de acord. Suma aceasta nu a fost prevăzută în buget și atunci trebuie să vedem de unde la următoarea rectificare și să venim cu sursa de finanțare când susținem un astfel de proiect. Colegii de la comisia de buget finanțe și cei de la comisia de sănătate pot identifica o soluție. Și pentru a avea finalitate acest demers trebuie să venim și cu susținerea financiară”, consideră Constantea Radu.

 

Președintele comisiei de sănătate nu știe de Spitalul Județean Cluj

”Eu sunt de acord să dăm toți banii la Spitalul Județean Cluj, dar atunci nu știu ce mai dă Consiliul Județean Cluj. Spitalul Județean Cluj am înțeles că depinde de Consiliul Județean Cluj (n.r. ȘEFUL COMISIEI DE SĂNĂTATE din CONSILIUL LOCAL CLUJ nu știe cui se subordonează cel mai mare spital din România – Spitalul Județean Cluj). Tot ce dăm către spitale care nu ne aparțin strict nouă, toate aceste lucruri sunt captatio benevolentiae. Toate vin din disponibilitatea noastră pentru mai bine”, consideră Ioan Pop.

 

 

Dan Tarcea caută modalitatea de finanțaredan tarcea

”Sigur că da, numai că acuma trebuie găsită și sursa de finanțare pentru că bugetul a fost votat pe capitole. Trebuie găsită sursa de finanțare și cu siguranță dacă există voință se va găsi. Când va fi o suplimentare de buget cred că se vor putea găsi și soluții. Eu unul susțin o asemenea investiție. Desigur, trebuie să vedem ce stă la baza acestei investiții, aș avea nevoie de mai multe date, dar la ce date aș avea nevoie susțin 100% o asemenea alocare bugetară”, arată Dan Tarcea.

”Cred că trebuie ajutați pentru a achiziționa aparatura necesară. Categoric că în momentul în care ești plătitor de asigurări de sănătate, ca pacient trebuie să beneficiezi de toate investițiile. Nimeni nu s-ar opune în măsura în care îi permite dotarea cu aparatură”, ne spune Bocșe Ligia.

”Vom vedea analiza care vine de la buget finanțe. Orice investiție în sănătate este utilă”, a declarat Florin Gliga.

Radu-Moisin

”Ca titlu general, orice investiție în sănătate este una benefică pentru clujeni și nu numai pentru că la Cluj vin oamenii din toate colțurile țării să se trateze. Dacă se găsește o sursă de finanțare și este o nevoie stringentă pentru acest lucru poate se găsește o alocare suplimentară. Poate vin și alte instituții să susțină, gen Consiliul Județean sau Ministerul Sănătății parțial. Dacă se găsește o soluție legală o să susțin un asemenea demers pentru că sănătatea este pe primul loc”, explică Radu Moisin.

 

”Eu personal aș susține acest proiect, atâta timp cât banii din bugetul local ar permite acest lucru. Orice pentru sănătate”, declară Loredana Pop.

”Da, de ce nu, bineînțeles că dacă ar exista un proiect de acest gen aș vota în favoarea lui”, arată  Flavius Milășan.

 

 

Viceprimarul se apleacă cu seriozitatea asupra temei

”Ne vom apleca cu seriozitate spre această problemă de la Spianna horvathtalul Județean și mă voi documenta personal. Totuși, prioritatea orașului este Spitalul Municipal. Anul trecut am alocat o sumă mare de bani Spitalului Ortopedic chiar dacă nu era neapărat obligația noastră, deci sunt șanse și pentru Spitalul Județean”, ne-a declarat Anna Horvath, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

”Nu pot să spun nimic despre acest proiect, dar dacă e legal atunci e binevenit. Dacă sunt fonduri și se încadrează în lege, voi vota pentru, dacă nu, nu”, ne-a spus Mirel Țăgorean.

”Eu rețin din obligațiile CL față de Spitale că nu intră în instrumentarul medical și echipamente medicale. Din câte știu, finanțările CL către spitale pot fi calibrate doar pe  cheltuieli de întreținere/administrare. Nu îmi amintesc să putem finanța obținere unui echipament de acest fel. Eu nu o să fiu niciodată împotriva susținerii spitalelor, indiferent de forma cu care putem asigura această susținere, atâta doar că voi vota doar un proiect care are format legal, un astfel de proiect s-ar putea să nu aibă această formă”, a declarat Claudia Anastase.

 

 

Consilierul care nu ar fi împotrivă

”Nu știu dacă din punct de vedere financiar primăria își poate permite să aloce 2,6 milioane de lei doar Spitalului Județean, în ideea în care tot bugetul de 2015 pentru sănătate și spitale a fost de 3,9 milioane de lei. La sport s-au alocat 4,5 milioane pentru sport de performanță. Dar dacă s-ar găsi banii din buget eu nu aș fi împotrivă. Nu m-aș opune la un astfel de proiect, eu doar am enunțat comparativ cu celelalte bugete. Banii au fost foarte puțini la sănătate. 2,6 e mult dar nu m-aș opune dacă s-ar găsi sursa de finanțare din bugetul local”, ne spune Ovidiu Chifor.

”Dacă un astfel de proiect ar trece și de comisii și s-ar găsi și resursa de bani cu siguranță aș fi pentru, mai ales că în ultimele luni s-au tot aruncat bani în stânga și-n dreapta, că vorbim de Share, că vorbim de Termoficare Cluj sau de alte instituții și regii ale Consiliului Local, 2,6 milioane nu e așa mult. Dacă stau bine să mă gândesc și două milioane s-ar putea plăti de primărie. Sunt bani și  ar fi de bun simți să îi acordăm Spitalului Județean și nu să îi risipim”, a mărturisit Dan Morar.

”Desigur că aș susține proiectul. Până la urmă mi se pare și  normal deoarece nu doar județul ar beneficia de aparat, fără municipiul Cluj Napoca așa că am putea participa și noi daca ar fi legal. Eu nu am nimic împotrivă”, ne-a zis Gabriel Oniga.

”Aș fi pro achiziție pentru că mi se pare că… consiliul… nu știu nu am acuma hârtiile la mine… săptămâna trecută a fost ședința și s-au alocat ceva bani… dar bineînțeles că aș susține proiectul”, consideră Marcu Valtăr.

”Sigur că aș vota pentru un asemenea proiect. Dacă se pot aloca bani din buget am să susțin proiectul și voi vota în favoarea sa”, arată Ioan Bîldea.

 Mihaela Trif

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.