Firma de transport care operează traseul Cluj-Turda, Autotrust Corporation SRL, este patronată şi administrată de consilierul judeţean Alin Popovici, acesta a votat bugetul şi organigrama Consiliului Judeţean Cluj. CJ Cluj are un compartiment specializat în domeniul transportului, şi anume Autoritatea Judeţeană de Transport Cluj. Aceast departament trebuie să asigure, organizeze, reglementeze, coordoneze şi controleze prestarea serviciului de transport public local de persoane prin servicii regulate, desfăşurat între localităţile judeţului. Pe scurt, firma lui Popovici este controlată de cei pe care îl controlează el, ceea ce poate genera o situație de incompatibilitate.

Despre ilegalităţile Alis Grup din  care face parte Auto Trust s-a tot vorbit în presă, dar ce e cel mai relevant în contextul actual e că societatea comercială e manevrată și deținută de un consilier județean PSD, pe numele lui Alin Popovici, un apropiat al primarului PSD Turda, Cristian Matei (viitor posibil preşedinte PSD Cluj), şi al fostului senator PSD Alexandru Cordoş, implicat în celebrul dosar de corupţie “Cârtiţa din DNA Cluj”, al finului său, Valentin Tătar.

Popovici, într-un posibil caz de conflict de interese

Activitatea direcţiei de transport din Consiliul Judeţean Cluj este indirect controlată de către Alin Popovici prin faptul că acesta a votat pentru aprobarea organigramei aparatului de specialitate al CJ Cluj pentru anul 2018 şi pentru aprobarea bugetului general propriu al Judeţului Cluj pe anul 2017, respectiv 2018.

Direcţia de transport asigură, organizează, reglementează, coordonează şi controlează tot ce ţine de transportul public local de persoane a firmei Autotrust consilierului judeţean Alin Popovici.

Compartimentul specializat de transport din cadrul CJ Cluj este condus de către Octavian David şi Mirela Piciu care controlează şi sancţionează posibilele abateri ale societăţii de transport Auto Trust SRL pe traseele judeţene.

Cei doi consilieri din cadrul autorităţii pentru transport au fost confirmaţi pe funcţiile care le deţin, de către consilierul judeţean Alin Popovici prin votul acestuia pentru aprobarea organigramei al aparatului de specialitate din cadrul CJ Cluj.

Alin Popovici este într-un posibil caz de conflict de interese, deoarece beneficiarul final al transportului judeţean, pe care consilierul Popovici îl face cu societatea sa Auto Trust SRL, este Consiliul Judeţean Cluj.

Conform Legii nr. 161 din 2003 “prin conflict de interese se înțelege situația în care persoană ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care ii revin potrivit Constituției și altor acte normative”.

Alin Popovici aproape incompatibil

Pe lângă cazul de conflict de interese, Alin Popovici se află și la limita stării de incompatibilitate, deoarece fiind consilier județean, deține și administrează în același timp firma de transport Autotrust Corporation SRL care a primit de la CJ Cluj traseul Cluj-Turda. Prin urmare, Popovici se poate afla într-o situație de incompatibilitate. Informația a fost validată și de către Agenția Națională de Integritate.

” (…) Deținerea funcției de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj simultan cu exercitarea calității de asociat și administrator în cadrul unei societăți ce derulează un contract de transport persoane pe raza județului Cluj, contract atribuit prin licitație publică și validat de către direcția de transport a Consiliului Județean Cluj, poate genera o situație de incompatibilitate, din perspectiva prevederilor art. 90 din Legea nr. 161/2003.

Totodată, situația expusă poate genera un conflict de interese de natură administrativă dacă consilierul județean participă la procesul de votare al unei hotărâri de Consiliu, având un interes personal (în sensul legii) în cauza supusă votului, interes pe care nu-l anunță la începutul ședinței și vot la care îi era interzisă participarea.”, precizează ANI.

Autotrust Corporation a  încălcat legea

Nu e prima dată când acțiunile lui Alin Popovici se află la limita legii. În urma atribuirii de trasee care a avut loc în 19 noiembrie 2018, firma Autotrust Corporation SRL a câștigat traseul Turda-Cluj cu un punctaj de 55 puncte, beneficiind de 12 puncte pentru vechimea din 2013. Această atribuire s-a realizat după ce instanţa de judecată a dat o sentinţa prin care  a decis reluarea procedurilor de atribuire cu vechimea operatorilor deținută la nivelul anului 2013. Gazeta de Cluj la momentul acela a semnalat faptul că Popovici şi-a riscat licența de transport pentru societatea pe care o administrează, Autotrust Corporation, care a început să opereze traseul de transport calatorii Cluj-Turda cu data de 1 decembrie 2018, cu o flotă insuficientă de mașini , acesta circula cu autobuze închiriate de la alte firme sau cu autobuze cu numere roșii adica încă neînmatriculate definitiv, ceea ce nu numai că încalcă grav legea, dar și duce la anularea licenței de traseu și organizarea de urgență a unei noi atribuiri.

Interesant este faptul că în speţa ce priveşte reatribuirea straseului Cluj-Turda către Autotrust Corporation SRL aceasta a primit de la CNMSI puncte ”cadou” pentru vechimea raportată în anul 2013. Cu toate că, din punct de vedere legal, societatea deținută de Alin Popovici nu putea primi punctele acordate pentru această vechime, având în vedere că legea se referă despre o perioadă neîntreruptă de operare a traseului Cluj-Turda, lucru ce se pare că nu a fost luat în considerare de către cei de la CNMSI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here