Revigorarea clasei politic ar presupune, printre altele, asumarea responsabilitatii personale în actul de conducere. Astfel s-a propus introducerea votului uninominal. În prima faza acesta ar trebui sa îi impulsioneze pe parlamentari, dar, în principiu sunt vizati si alesii locali, consilierii locali si judeteni. Daca pâna acum se bazau pe “liste”, în cazul în care legea va include si un amendament de acest gen, consilierii ar putea sa fie trasi de mâneca si treziti la realitate, atât de catre electorat, cât si de catre colegii de partid.
Dintre cei 27 de consilieri locali doar o parte au parut a fi, cu adevarat, interesati de soarta municipiului. Unii dintre acestia au absentat de la sedintele de Consiliu Local, iar altii au fost doar aparent acolo. O buna parte dintre ocupantii scaunelor din Sala de Sticla a Primariei nu se remarca în plen, nici prin luari de pozitii, nici prin altceva.
Date fiind elementele letargice din Consiliu, unele partide, precum PNL, au luat deja masuri si au promis schimbari pe lista jucatorilor de la viitoarele alegeri. Liberalii au renuntat, deja, la Adrian Catana, Radu Morariu si Ciprian Paun, prezente sterse în Consiliu si au optat pentru câteva nume noi.
Multe partide, în schimb, nu au ales înca în ce formula vor aparea în fata electoratului la alegerile locale.
Chiar daca, asa cum s-a afirmat deja, Legea uninominalului ar conveni în special democratilor, în cazul în care ea va fi aprobata va afecta toate formatiunile din esicherul politic românesc. Consilierii locali clujeni sunt constienti ca posibila aplicare a legii ar putea sa îi aduca în fata unei “reglari de conturi” cu electoratul lor si cu toti clujenii pe care timp de patru ani i-au reprezentat.
PNL face “ordine preelectorala”
În urma “revolutiei” din PNL, s-a decis eliminarea din competitie a unora dintre actualii consilieri, respectiv a lui Radu Morariu, Ciprian Paun si Adrian Catana. Au ramas pe metereze Ovidiu Turdean si Horea Florea. Acestora li se vor alatura Mihnea Iuoras, Mircea Maniu, Silviu Ghedut, Rodica Diacicov si Sebastian Moga.
Tânarul liberal Ciprian Paun, unul dintre cei trei consilieri locali care nu se vor regasi pe listele candidatilor din acest an, se declara pe blogul sau ca fiind, deja, desi înca mai ocupa functia din CL, “autoexilat la Viena”. De asemenea, el a analizat situatia partidului din care înca face parte ca fiind neclara si nu gaseste resursele necesare în celelate grupari din sfera politica. Potrivit acestuia, “PD este un partid vulnerabil ideologic, iar PNL se va compromite daca, pentru supravietuirea politica, va mai apela la aripa conservatoare a PSD, alungandu-si electoratul radical în bratele altor forte politice”. Paun mai comenteaza, pe acelasi blog, vizavi de situatia PNL la ultimele alegeri ca, de fapt, “campania pe media scrisa nu a functionat absolut de loc, cel putin în Cluj-Napoca, investitiile facute de PNL, de exemplu, nefiind marcate electoral”, adaugând, ca un viitor martor pasiv ca “provocarea sta acum în fata consultantilor. Care sunt solutiile si strategiile de spargere a apatiei tinerilor s
i a persoanelor active? va fi foarte interesant de urmarit…”
De altfel, Ciprian Paun se poate mândri si cu un incontestabil loc I în topul consilierilor cu cele mai multe absente în anul care a trecut reusind sa nu îsi gaseasca timp pentru nu mai putin de 10 sedinte.
Adrian Catana, un alt consilier care va ramâne pe tusa în 2008, era în 2004, la preluarea mandatului cel “mai modest” din punct de vedere economic din CL Cluj. Nu detinea niciun imobil, nu avea masina si locuia într-un apartament în chirie. Desi nu a avut o activitate impresionanta în sedintele de consiliu Catana s-a remarcat doar ca fiind unul dintre semnatarii acordului dintre societatea Impact si Cl pentru construirea cartierului Lomb.
Horea Florea, ca membru al Comisiei pentru Învatamânt, Cultura, Culte, în decursul anului trecut se poate lauda ca a initiat si sustinut deciziile CL privind alocarea de fonduri pentru continuarea lucrarilor de constructie a imobilelor detinue de cultele din municipiu si a unitatilor de învatamânt în vederea organizarii unor activitati sportive si educationale.
PD trage pentru uninominal
Adrian Gurzau, unul dintre cei mai tineri consilieri locali PD-L, s-a remarcat, în ultima perioada prin rolul pe care l-a avut în negocierea cu firma Mercedes, a carei relocare în parcul Tetarom III era data ca sigura de catre primarul Clujului.
Nicoleta Postolache, membra în comisia pentru administratie publica locala, probleme juridice, servicii publice si comert este una dintre persoanele care s-au remarcat în Consiliu. Ea miza, la sfârsitul anului trecut, pe apropeirea de cetatenii orasului. Dorind sa aplice ideea de apropiere dintre oameni, ea propunea aplicarea unei strategii care se dovedise un succes pentru partidul din care face parte, adica sa organizeze serate pentru cei de vârsta a treia. Astfel, Postolache si-a focalizat atentia catre comunicarea cu cetatenii, în virtutea rolului pe care “femeile ar trebui sa îl aiba în politica”.
Un alt consilier democrat cu o activitate eficienta, în ciuda numeroaselor absente de la sedinte, este Florin Stamatian. Acesta a condus numai în prima jumatate a anului trecut 10 sedinte ale CL, dintre care sase au fost ordinare, una de îndata si trei extraordinare. Stamatian a sustinut sprijinirea finantarii spitalelor si a clinicilor din municipu si a reusit sa obtina suma de 5.000.000 de lei de la bugetul local pentru unitatile spitalicesti Clinica de Pneumoftiziologie “ Leon Danielo”, Institutul Oncologic “ Prof. Ion Chiricuta”, Spitalul de Recuperare, Institutul Inimii, Spitalul de Ambulanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta etc. El a promovat si principalele cluburi sportive din Cluj, Universitatea Cluj, CFR Ecomax si U “Jolidon”.
Vedetele PSD
Dintre cei cinci membri ai PSD în deliberativul municipal trei pot fi considerati adevarate vedete: Stefan Dimitriu, membru în Comisia pentru urbanism, amenajarea teritoriului si protectia mediului, Remus Lapusan, din Comisia pentru buget, finante, ordine publica si protectie civila si Maria Dulca, care se ocupa atât de problemele din domeniul învatamântului si minoritatilor cât si de cele legate de integrarea europeana.
Stefan Dimitriu, cunoscut clujenilor si pentru functiile de conducere de la Camera de Comert este unul dintre cei mai cunoscuti consilieri locali. El s-a implicat în rezolvarea mai multor probleme, precum deciderea soartei echipei fanion de fotbal a municipiului, U Cluj. El a fost unul dintre cei mai înversunati contestatari ai invaziei mall-urilor la Cluj acum doi ani si a propus o reorinetare a economiei clujene prin construirea de fabrici sau unitati productive.
Remus Lapusan a declarat ca nu se teme de votul uninominal fiindca si-a facut treaba bine. El, alaturi de ceilalti reprezentanti ai PSD în legislativul local, a avut mai multe luari de pozitie, cerând, de exemplu, accesarea de catre Primarie de fonduri europene, monitorizarea scolilor pentru a combate violenta si rezolvarea pazei din Cimitirul Central. Lapusan este singurul lider social-democrat care nu a negat o posibila candidatura la Primaria Clujului.
”Deranjatul” de la PRM
Fata de ceilalti doi colegi de partid si nu numai, Chiorean Liviu si Pântea Petru, prezente destul de sterse în peisajul forului local, Eugen Pop se poate lauda cu o activitate mult mai intensa. Criticat, uneori, pentru afirmatiile sale, Eugen Pop ramâne unul dintre cei mai ”sârguinciosi” membri. Acesta, alaturi de un alt peremist, Liviu Chiorean au adus în discutia consilierilor mai multe probleme, una dintre acestea fiind propunerea de a fi schimbati unii dintre directorii regiilor locale, precum RATUC sau RADP. Pop este cunoscut si din cauza gafelor pe care le face în timpul sedintelor si pentru antipatia fatisa pe care o are pentru tot ceea ce intra în sfera comunicarii, el contestând inclusiv site-ul Primariei, care, în opinia sa, nu face altceva decât sa îi dezinformeze pe cetateni. Contactat telefonic, Eugen Pop s-a declarat ”deranjat” si a refuzat sa ne raspunda întrebarilor.
Legea care îi sperie pe udemeristi
Laszlo Attila, presedintele organizatiei locale a UDMR, în raportul de activitate pentru anul trecut afirma ca a propus si a solicitat “adoptarea unei strategii de dezvoltare a municipiului pe termen mediu si lung, strategie care s-a conturat anul acesta si este una dintre cele mai importante realizari ale administratiei locale (…) Am participat la dezbaterile plenului legislativului local având un numar semnificativ de luari de pozitie pe teme de interes cetatenesc”. El a insistat sa se gaseasca solutii concrete pentru descongestionarea traficului în zona centrala., propunând clujenilor sa aleaga mijloacele de transport în comun si bicicletele.
Csoma Botond, coleg de partid al lui Laszlo, a participat, în cadrul Comisiei pentru administratie publica la dezbaterile pe marginea avizarii consultative a proiectelor de HCL. El afirma ca nu a absentat niciodata de la sedintele deliberativului local si ca se declara multumit de forma în care a fost votat bugetul pentru acest an. În rest….un mare necunoscut al Consiliului.
Adrian Gurzau –PD: “Astept votul uninominal. Sunt absolute de accord cu acesta. Consider ca acesta ar putea stimua activitatea tututor celor din consiliul local si nu numai. Daca fiecare dintre consilierii locali s-ar ocupa cu problemele dintr-un anumit sector, cetatenii ar sti sa îi caute, iar acestia ar trebui ca trebuie sa se implice cu adevarat. Daca partidul va propune, mi-ar placea sa mai candidez o data pentru Consiliu.”
Laszlo Attila- UDMR: “Noua, Uniunii Democrate, ca formatiune politica nu ne prea convine adoptarea unei prevederi care sa extinda aplicatiile legii uninominalului în administratiile locale. Ar trebui facut un compromis. Din pacate, multi nu vor întelege la început cum va functiona sistemul, ceea ce va crea o stare de confuzie. Nu stiu ce sanse ar avea o asemenea lege. Cu siguranta, în acest moment, Partidul Democrat ar fi avantajat de un asemenea act normativ. Eu personal nu ma tem de votul uninominal, dar pentru UDMR va fi mult mai greu.
Nicoleta Postolache-PD: ” Sunt total de acord cu votul uninominal. Astfel, fiecare dintre noi s-ar implica mai mult. Cei care mizeaza pe liste stiu ca, daca exista un “cap de lista” puternic, vor avea cu totii de câstigat. Noi trebuie sa fim propriile noastre locomotive, sa nu asteptam sa ne traga altii dupa ei. Desi as vrea sa mai acced înca o data la aceasta functie, trebuie sa astept o decizie a gruparii din care fac parte. PD nu s-a pronuntat înca asupra unei liste de candidati pentru CL:”
Remus Lapusan – PSD: “ Eu cred ca legea votului uninominal nu ar putea fi introdusa la nivel local. Ar fi prea complicat si, momentan, nu exista posibilitatea ca ea sa fie aplicata. Personal nu ma tem de asumarea raspunderii individuale. Stiu ca mi-am facut bine treaba. Nici gruparea din care fac parte, PSD nu are de ce sa se teama. Noi avem cei mai buni oameni si resursele umane necesare pentru a face fata unui asemenea scrutin”.
Ligia Popa