În pragul Postului Crăciunului, care începe pe data de 15 noiembrie, directorul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, atrage atenția Consumatorilor asupra produselor etichetate înșelător ca fiind „de post”.
Paul Anghel recomandă consumatorilor să cumpere doar din locuri autorizate, dar să păstreze bonul bonul de casă, în cazul în care se dorește depunerea unei reclamații cu privire la calitatea unui produs.
„Vă recomand să achiziționați aceste produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.
De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.
Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!
Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.
Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare”, transmite directorul ANPC.
În anii trecuți, inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit numeroase cazuri de alimente prezentate ca fiind de post, care conțineau ingrediente de origine animală.
Printre cele mai frecvente astfel de produse cu etichete înșelătoare se numără cozonaci „de post” care conțineau ouă, „maioneză vegetală” care avea proteine din lapte sau „pizza de post” care conținea caseină, o proteină din lapte.
Astfel, verificarea cu atenție a listei de ingrediente pentru a evita produsele care conțin lapte praf, zer praf sau pudră de ou, este o altă recomandare pentru consumatori, transmisă de Paul Anghel.
„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergătoare sărbătorilor Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.
În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv LAPTE PRAF, ZER PRAF, PUDRA DE OU, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.
Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.
Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmația <poate contine urme de ou, lapte…>. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate”, explică directorul ANPC.