Luna aceasta, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a încheiat un contract cu firma clujeană UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE S.R.L, implicată, alături de fostul ei patron, Sergiu Mihuț, în mai multe afaceri penale. De altfel, Sergiu Mihuț a fost condamnat penal și în virtutea pedepsei, în acte firma îi aparține acum soției lui, Nicoleta. ANPM a încheiat contractul cu firma familiei Mihuț în situația în care, un studiu făcut de Sergiu Mihuț a adus României o procedură infringement.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a încheiat un contract în valoare de 812.500 de lei, fără TVA, cu firma clujeană UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE S.R.L, pentru ca societatea să elaboreze și să pună la dispoziția agenției șapte ghiduri de mediu.

În momentul de față, firma Unitatea de Suport Pentru Integrare SRL îi aparține Lianei Nicoleta Mihuț (98% din părțile sociale) și Popa Luminița (2% părți sociale). Liana este soția lui Sergiu Mihuț, un ”specialist” în mediu care, a fost condamnat penal și, prin intermediul unui studiu, i-a adus României o procedură de infringement.

Pentru proiectul ”Consolidarea capacității instituționale pentru îmbunătățirea politicilor din domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele schimbărilor climatice ”, finanțat cu fonduri europene (cod SIPOCA 2014+:610/127579 – codul fondului european, n.red.), în afară de firma lui Mihuț nu a fost interesată nicio altă companie pentru a participa la licitație.

Practic, în baza ghidurilor pe care le va face firma clujeană, Agenția Națională pentru Protecția Mediului va elabora Planuri de management pentru a crește calitatea aerului. Adică un fel de ”flatulații” plătite cu bani europeni. Și cine se putea lipi de acest tip de contracte decât niște specialiști pe măsură.

Înainte de a avea actuala structură, firma UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE S.R.L era a lui Sergiu Mihuț. El a fost implicat în dosarul Cuprumin, judecat în instanțele din Alba Iulia, unde a fost condamnat la trei ani cu suspendare, alături de fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean, și de fostul director al societăţii Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Iordache, cei din urmă primind tot pedepse cu suspendare.

Mihuț a fost implicat și în scandalul în care firma pe care acum o patronează soția lui și-a dat acordul în aspecte de mediu pentru realizarea unui întreg ansamblu de locuințe în pădurea Făget de lângă Cluj. Asociaţia Transilvania Verde a contestat proiectul, argumentând că raportul care a stat la baza avizului conţine date false: ”se vorbeşte despre Făget ca despre Roşia Montană, nu este identificată corect zona, dar nici speciile de plante şi animale care trebuie protejate, având în vedere că proiectul include şi o arie protejată prin programul Natura 2000”.

Firma lui Sergiu Mihuț a realizat mai multe documentații pentru amplasarea de microhidrocentrale pe o serie de cursuri de râuri aflate în arii protejate. Printre ele se numără amenajarea râului Capra, din munții Făgăraș, unde a fost realizată o microhidrocentrală. Pentru faptul că a fost aprobată construirea acestui proiect România a intrat în procedură de infringement.

În ianuarie 2010, Sergiu Mihuț și-a pus semnătura pe o scrisoare de susținere a proiectului Roșia Montană adresată președintelui țării și primului-ministru. Scrisoarea a fost semnată de Mihuț în calitate de șef al ”Centrului Zonal pentru Monitorizarea și Conservarea Biodiversității Cluj”.

A fost plătit degeaba

Potrivit DNA, ”în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conţineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.   În acelaşi context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuţii în a efectua consultanţă, iar funcţia deţinută impunea o atitudine imparţială şi obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae.  În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului iniţial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale. Remedierea acestei situaţii s-a făcut însă prin încheierea unui act adiţional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentaţii, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislaţia în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizaţi. La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deţinută de Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă”, arată referatul prin care cei trei au fost trimiși în judecată

În studiile lui Mihuț, în Cluj Napoca industria este principalul poluator

În 2017, la un an după ce a fost condamnat, Primăria Cluj Napoca a cumpărat de la firma familiei Mihuț un studiu despre aerul pe care clujenii îl respiră în oraș. Studiul prezintă numeroase date care sunt din anii 2012 – 2015 și concluziile arată că situația este departe de a ridica probleme de sănătate.

Studiul arată o situație care nu se regăsește în Cluj Napoca: el identifică poluatori industriali în situația în care producția industrială în municipiu este aproape inexistentă.

”Industria metalurgică, rafinăriile de petrol, fabricile de acid sulfuric şi procesele de cocsificare a cărbunilor sunt cele mai importante surse de poluare. Centralele electrice pe cărbune deţin o pondere mare în poluarea locală cu aceste gaze, urmate de sursele mobile, respectiv, transporturi”, arată studiul.

Ghidurile lui Mihuț de un milion de lei

Firma lui Sergiu Mihuț trebuie să facă șapte ghiduri care să prezinte și să detalieze părți/secțiuni importante care vor putea fi, după caz, părți integrate în metodologia revizuită de elaborare a planurilor de calitate a aerului și a planurilor de menținere a calității aerului.

• Ghid privind evaluarea calității aerului – G1;

• Ghid privind identificarea surselor de emisie și repartizarea surselor (informații privind repartizarea surselor) – G2;

• Ghid privind analiza cost-eficiență a măsurilor integrate de reducere a emisiilor poluanților atmosferici și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră – G3;

• Ghid privind elaborarea Planurilor de calitate a aerului care să integreze și măsuri de adaptare la schimbările climatice – G4;

• Ghid privind elaborarea planurilor de menținere a calității aerului care să integreze și măsuri de adaptare la schimbările climatice – G5;

• Ghid privind elaborarea scenariilor de reducere a emisiilor și analizarea/evaluarea acestora – G6;

• Ghid privind utilizarea modelării matematice a dispersiei poluanților în aer și a prognozei calității aerului – G7.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.