Opoziţia din Republica Moldova a câştigat a doua bătălie cu PCRM. Partidele din opoziţie nu s-au lăsat „cumpărate”. PCRM continuă propaganda. Mass-media din România poate contribui la căderea comunismului

Comuniştii din Republica Moldova nu au reuşit să obţină „votul de aur” din partea „Opoziţiei”, astfel încât este o certitudine că se vor organiza alegeri anticipate. Parlamentul de la Chişinău s-a întâlnit de trei ori pentru a-şi alege preşedintele, însă partidele din opoziţie au reuşit să rămână unite şi să boicoteze alegerea unui preşedinte din rândul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). În momentul de faţă, opoziţia are şanse mari să înlăture comuniştii de la conducerea republicii, dar există totodată riscul să se formeze un cerc vicios şi să se ajungă din nou la situaţia din ultimele luni. „Cel mai mare pericol este crearea unui cerc vicios, în acest moment orice posibilitate este deschisă. Oricum, opoziţia a înregistrat o victorie datorită repetării alegerilor şi totul depinde de cât de unită rămâne această opoziţie pentru că au mai fost cazuri în care PPCD a lui Roşca s-a aliat cu comuniştii. Până acum, au părut că lucrează destul de bine împreună şi, evident, contează şi efectul în opinia publică al acestor alegeri repetate, pentru că mai există pericolul ca populaţia să se fi săturat de ceea ce ei numesc circul politic. Să sperăm că absenteismul nu va fi foarte mare, pentru că atunci au avantaj comuniştii deoarece, de obicei, la alegeri se prezintă bătrânii şi susţinătorii PCRM. Data alegerilor este foarte importantă, în mod normal comuniştii ar putea fi interesaţi de absenteism. Rămâne de vazut în ce măsură opoziţia rămâne unită, pentru că ea poate să strângă la vot nucleul dur al alegătorilor săi aşa încât, în acest moment, orice rezultat este posibil. Sunt 41 de voci şi nimeni nu a trecut în tabăra cealaltă, nimeni nu le dădea o asemenea şansă înainte de 5 aprilie. Aş spune că anul acesta a fost destul de bun pentru opoziţia din Republica Moldova” este de părere Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României. Andrei Marga, profesor de filosofie şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, este mai rezervat în exprimarea unui punct de vedere în favoarea opoziţiei. Acesta este de părere că partidele din opoziţie au o problemă in asumarea unor programe îndreptate către problemele trăite de cetăţenii din Moldova. „Din cauza evenimentelor recente nu este exclus repetarea rezultatelor şi formarea unui cerc vicios, dar, în orice variantă, trebuie spus că opoziţia trebuie să îşi asume mai bine problemele curente ale cetăţenilor. Părerea mea este că asta a fost mereu problema opoziţiei în Moldova, dificultatea de a-şi asuma în programele ei problemele trăite de cetăţeni, având în vedere că o mare parte din cetăţeni lipsesc datorită migraţiei populaţiei către locuri de muncă în alte ţări. Aşa cum e situaţia, sunt posibile multe rezultate. Cred, totuşi, că opoziţia va câştiga teren, dar până la câştigul electoral e un drum lung de parcurs şi rezultatul depinde de felul în care ei preiau problemele cetăţenilor” a declarat Andrei Marga.

PCRM îngreunează activitatea opoziţiei

Sistemul electoral din Moldova poate fi, şi el, considerat vinovat de situaţia actuală a Republicii Moldova. Dacă preşedintele republicii ar fi ales de cetăţeni şi nu de către Parlament s-ar fi putut facilita înlăturarea comuniştilor de la putere. Această afirmaţie este susţinută de către Andrei Marga. „Un sistem de alegere al Preşedintelui de către cetăţeni dezleagă problema. Probabil că un astfel de sistem ar evita o remiză, cum a fost aceasta de săptămâna trecută. E clar că Moldova are nevoie de o înnoire a leadership-ului şi până la urmă vor reuşi, dar trebuie să reuşească cât mai repede şi asta depinde de modul în care vor obţine votul cetăţenilor” a precizat Andrei Marga. La polul opus, Cioroianu consideră că sistemul electoral din Republica Moldova poate funcţiona fără probleme atâta timp cât toate partidele beneficiază de şanse egale de promovare. Prin propagandă şi creşterea pragului electoral, PCRM a reuşit să limiteze şansele partidelor din opoziţie. „Sunt mai multe state în lume care îşi votează preşedintele în acest fel. Problema este că PCRM a luat o serie de măsuri în anii din urmă ca să îngreuneze activitatea opoziţiei. Una dintre acestea a fost creşterea pragului electoral la 6 % în condiţiile în care se ştia că opoziţia este foarte divizată. În al doilea rând, opoziţia nu are voie să alcătuiască blocuri electorale înainte de alegeri şi, în al treilea rând, au băgat aşa numita prevedere privind dubla cetăţenie care îi afectează, evident, pe cei care au cetăţenie română şi care nu pot să ocupe o serie de posturi în administraţia centrală. Evident că e îndreptată împotriva celor care au dublă cetăţenie, cum e cazul lui Chirtoacă, primarul Chişinăului. Şansa lui Chirtoacă este că a fost ales primar înainte ca această lege să fie votată, care, din câte ştiu, a fost atacată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg şi probabil va cădea, dar ea a fost votată acum special pentru alegeri. Acestea au fost măsurile care au îngreunat viaţa politică, nu sistemul electoral. Dacă alegerile ar fi corecte, dacă media nu ar fi controlată de Guvern, atunci sistemul ar putea funcţiona. Din câte ştiu eu, comuniştii au făcut eforturi serioase pentru propagandă, numai că lumea nu mai e atât de credulă şi, în opinia mea, sistemul Voronin oricum va pierde pe termen mediu” a precizat Cioroianu.

„Îi putem ajuta pe moldoveni să facă paşi spre UE”

România trebuie să îi ajute pe moldoveni să depăşească situaţia prezentă şi să le acorde sprijinul necesar pentru a se îndrepta către parteneriatul vestic al UE. „Avem o datorie morală, istorică, în calitate de vecini, de membri UE. Noi trebuie să îi încurajăm pe cei care doresc la Chişinău să se îndrepte către UE. Voronin, în afară de declaraţii, nu a făcut nimic în acest sens. România trebuie totodată să transmită şi la Bruxelles interpretarea noastră despre ce se întâmplă în Republica Moldova. Deci, poate ar fi pentru prima dată în scurta noastră istorie ca membri UE când nu mai trebuie să ascultăm ce zice Bruxelles. Noi ar trebui să ne ducem şi să prezentăm versiunea noastră despre ce se întâmplă în Moldova. Am date foarte sigure că o bună parte din partenerii noştri din UE sau din NATO sunt nelămuriţi de rolul României în tulburările din 7 aprilie şi, cu atât mai mult, trebuie să îi convingem pe partenerii noştri că România nu a jucat niciun rol ilicit în acelele tulburări, nu le-am provocat noi. Este ceea ce spune Voronin, care a fost susţinut de parlamentarii din Duma de la Moscova. Şi s-ar putea ca unii din parlamentarii din UE să plece urechea la declaraţiile lui Voronin. Pe de altă parte, trebuie să îi încurajăm pe prietenii noştri de la Chişinău să se înscrie în acest parteneriat vestic al UE. Noi am susţinut până acum că Republica Moldova trebuie să intre în acelaşi calendar cu ţările din Balcanii de Vest. Din păcate, nu a fost posibil pentru că sistemul Voronin nu a făcut paşi concreţi în ideea de a apropia Republica Moldova de Europa de Vest. Rusia îl susţine pe Voronin pentru că nu vrea să scape Moldova din aria ei de influenţă. “Noi putem să fim o voce a aripii pro-europene de la Chişinău, ar trebui să transmitem mesajele pe care ei nu pot” a declarat Adrian Cioroianu.

Acesta este de părere că putem să îi ajutăm pe cetăţenii Moldovei şi prin campanii de informare în mass-media. „Media din România i-ar putea ajuta foarte mult pe cetăţenii Chişinăului. Înaintea alegerilor din 5 aprilie, un singur interviu am văzut pe un post de televiziune şi era cu Voronin. Liderii opoziţiei de acolo nu sunt cunoscuţi în Moldova, pentru că televiziunea de acolo e controlată şi nu le face publicitate, dar nici noi nu i-am promovat , cu toate că moldovenii sunt foarte atenţi la emisiunile noastre. Trebuie să-i facem cunoscuţi, sunt vecinii noştri. Acei lideri ai opoziţiei care nu erau deloc încurajaţi de televiziunile de acolo, ar trebui să fie măcar promovaţi de România. Dacă întrebi un cetăţean român pe cine cunoaşte din Moldova, va spune Voronin. Acest lucru e valabil şi la Chişinău, sunt categorii de moldoveni care nu îl cunosc decât pe Voronin. Situaţia poate fi remediată şi în prezent. Lucrurile se fac în rest, universităţile au programe interesante pentru tineretul de acolo. Nu e vorba de a ne implica în treburile lor, ci de a-i încuraja să intre în UE. Dacă facem acest lucru, nimeni nu ne va putea acuza în Europa” a mai declarat Cioroianu.

România, exemplu pentru Moldova

Părerea emisă de fostul ministru de externe nu este susţinută însă de Andrei Marga. Acesta consideră că ţara noastră a avut o atitudine absolut normală şi că nu media autohtonă trebuie să îi informeze pe cetăţenii din Republica Moldova. „Nu cred că sunt suspiciuni la această oră în UE la adresa României. Atitudinea ţării noastre a fost absolut normală. E natural să ne interesăm de ce se întâmplă în Moldova. Consider că sprijinul dat formării intelectuale a tinerilor moldoveni e important, la fel ca şi sprijinul financiar, care e unul semnificativ. România trebuie să procedeze ca un stat demn, membru al UE. România trebuie să îşi întărească atractivitatea faţă de Moldova făcând reforme. Trebuie să facem reforme până la capăt, astfel vom fi apreciaţi de toate statele, chit că sunt sau nu membre UE. Măsura fundamentală este ca România să devină un exemplu pentru Moldova, prin reformele pe care trebuie să le ducă la capăt. Mass-media românească şi-a făcut datoria, nu cred că este o problemă în atitudinea media din România. “Mass-media din Moldova ar trebui să îi informeze pe moldoveni” consideră rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga.

Voronin va continua să atace România

Adrian Cioroianu este de părere că, indiferent de măsurile pe care le vom adopta şi de modul în care va evolua situaţia din Moldova, România va fi întotdeauna ţinta atacurilor PCRM. „Atacurile politice din partea lui Voronin vor veni oricum, indiferent de ce facem noi. În schimb, trebuie să nu aibă credibilitate. Din acest motiv, trebuie să lucrăm foarte transparent, să îi informăm pe cei care sunt interesaţi la Bruxelles despre modul în care vedem noi situaţia. Noi putem fi o voce a celor care doresc apropierea de UE a celor de la Chişinău. Cu acuzaţiile din partea comuniştilor ne-am obişnuit, nu e nimic nou. Nu trebuie să dăm impresia că suntem doar sponsori, că ne dorim să-i aducem cu forţa în graniţele României, astea nu sunt bine văzute în Europa. Nu trebuie să arătăm că suntem mânaţi de ideologiile secolului XIX, trebuie să lucrăm cu instrumentele moderne, de la politică şi până la media. Să-i încurajăm, prin vocea noastră din instituţiile europene, pe pro europenii de la Chişinău” a conchis Adrian Cioroianu.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.