Dacian Cioloș și-a lansat, la sfârșitul acestei săptămâni, cabinetul de europarlamentar din Cluj Napoca. Înconjurat de noua generație a binomului SRI-SIE, emanația USR-PLUS și-a inaugurat cabinetul într-o vilă burgheză din centrul orașului pusă la dispoziție de fostul rector USAMV, Doru Pamfil, unul dintre oamenii lui Emil Boc. Europarlamentarul și-a făcut stagiul la SRI, este rudă cu celebrul sforar Virgil Ardelean, sora lui fiind angajată la Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, este interesant ”saltul” făcut de la PUNR într-un partid de ”tehnocrați”.

Trebuie menționat faptul că unii dintre liderii politici PLUS sunt bine conectați la fostele structuri de informații, reșapate, prin care sforarii ajustează destinul economic și politic al României în funcție de interesele proprii. Astfel că, multe dintre firele trasate de Cioloș în cadrul partidului sunt conectate la Virgil Ardelean.

Dacian Cioloș și Virgil Ardelean

Cioloș a preluat partidul de la o firmă de avocatură controlată de un fost ofițer de securitate. Istoricul Marius Oprea l-a acuzat pe avocatul Adrian Iordache de faptul că este fiul unui securist torționar, implicat în contrabanda cu țigări, pe nume Alexandru Iordache.

În mai 2018 pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 din București era înregistrat dosarul cu numărul 12120/301/2018. Este dosarul în care Societatea Civilă de Avocatură Iordache și Iordache cere plata pentru servicii de la Result 4 You BVBV, obscura firmă belgiană care a obținut controlul celei mai mari rafinării din România, RAFO Onești.

Într-un interviu acordat publicației pressone, Dacian Cioloș recunoaște că familia lui are legături cu fosta Securitate iar sora lui este plătită de DIPI (Departamentul de Informații și Protecție Internă) Sălaj din cadrul MAI.

La PLUS Cluj, locotenentul-colonel Dorel Danciu, care este responsabil de comunicare, a fost și ofițerul de presă al Brigăzii Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu Mureș.

Președintele PLUS Satu Mare este Mircea Ciocan Maior, funcționar public specializat în afaceri europene. Și-a început carieră politică în organizația de tineret a PSD, în timpul guvernării Năstase, după care a cochetat cu PNL și cu PDL, când aceste partide s-au aflat la guvernare. ”Tatăl lui, căruia îi datorează carieră profesională și politică de până acum, este chestor de poliție în rezervă, absolvind în timpul regimului comunist Academia Militară și Academia Politică “ Ștefan Gheorghiu “. După trecerea în rezervă, a fost vicepreședinte al PSD Satu Mare și președinte județean al Partidului România Unită. Tatăl lui Mircea Ciocan Maior este prieten vechi cu chestorul Virgil Ardelean, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne”, explică fostul senator Valer Marian.

Tatăl președintelui PLUS Satu Mare, Vasile Ciocan Maior, a fost ofițer de grăniceri înainte de Revoluție, calitate în care s-a manifestat, potrivit unor foști colegi și subalterni, ca ”un comunist convins și zelos”. A urmărit din tinerețe grade și funcții mari, prin exces de zel comunist și prin mituirea superiorilor cu palincă din zonă să natală ( localitatea Certeze din Țara Oașului ), scop în care a absolvit și Academia Militară și Academia Politică “ Ștefan Gheorghiu “.

”În perioadă în care a fost șeful Direcției Regionale Oradea a Poliției de Frontieră, prin intermediul ministrului Ioan Rus, chestorul Vasile Ciocan s-a cunoscut și a ajuns în relații de amiciție cu chestorul Virgil Ardelean, poreclit Vulpea, șeful serviciului secret al Ministerului de Interne. Cei doi chestori au fost doctoranzi în aceeași perioadă la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și și-au susținut teză de doctorat în aceeași zi, Ardelean în Drept penal, iar Ciocan în Drept internațional public”, mai explică fostul senator.

Vulpea le-a făcut cunoștință și s-au căsătorit

Fostul senator Valer Marian, care a arătat că Cioloș este rudă cu Virgil Ardelean a explicat cum a ajuns la această informație.

”Sursa mea a fost orădeanul Alexandru Tătar, fost lider al PNȚCD Bihor, actualmente pensionar și producător de țuică de gutui, pere și prune de foarte bună calitate, care este originar din aceeași localitate, Pericei din județul Sălaj, cu chestorul Ardelean și cu mama lui Ciolos și este rudenie cu aceștia, respective verișor. Alexandru Tătar mi-a explicat, în cel puțin trei rânduri, de față cu martori oculari, inclusiv din presă centrală, că ”vărul Virgil” și “ mama lui Dacian” au avut două bunici surori, cu numele Maria Tătar, respectiv Ileana Tătar. În consecință, Ardelean și mama lui Ciolos sunt verișori de-al doilea, fostul premier fiind nepot de vară al fostului șef al serviciului secret al Ministerului de Interne. În plus, Ardelean a fost coleg cu tatăl lui Ciolos la Școala de ofițeri de miliție de la Băneasa și le-a făcut cunoștință părinților lui Ciolos, după care aceștia s-au căsătorit. Nea Sandu Tătaru mi-a mai spus că cea mai mare parte a carierei politice a nepotului Dacian, respectiv accederea în funcțiile de consilier, secretar de stat și ministru al Agriculturii, precum și propunerea sa pentru funcția de comisar european pentru Agricultură i se datorează unchiului Virgil. Un fost director al Serviciului Român de Informații a afirmat despre Virgil Ardelean că ”a fost omul nostru”, adică al SRI, fiind moștenit probabil de la fosta Securitate, în care a vrut să între în perioada în care era tânăr ofițer de miliție la Cluj, dar a căzut testul psihologic”, povestește Valer Marian.  

De pază la Doina Cornea

Istoricul Marius Oprea spune că Dacian Cioloş, fost militar în trupele de securitate din Cluj, a fost adus în dispozitivul în care păzea strada Doinei Cornea de şeful miliţiei locale, Virgil Ardelean, ajuns după revoluţie şef al „doi şi-un sfert”, serviciu secret al Ministerului de Interne.

„Şeful miliţiei din Cluj la acel moment era Virgil Ardelean, în momentul în care doamna Doina Cornea a fost maltratată la miliţie (…) Domnul Virgil Ardelean era la vremea respectivă şeful miliţiei din Cluj, iar Alexandru Pereş, colonelul de Securitate care apare în dosarul doamnei Doina Cornea a anchetat-o pe aceasta în februarie 1984 şi a decis microfonarea întregii locuinţe. (…) În dosarul doamnei Doina Cornea sunt 83 de ofiţeri superiori din Securitate între care 12 generali (…) Domnul Ardelean nu figurează în acest dosar, dar dânsul era şeful Miliţiei în municipiul Cluj la vremea respectivă, în anii 80. Probabil că el a fost cel care l-a adus pe Cioloş, pe finul său în dispozitiv, pentru că ştiţi că era totul pe bază de pile şi relaţii şi şi-a protejat nepotul aducându-l în oraş, să nu facă armata cine ştie pe unde”, a spus istoricul Marius Oprea, fost şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

O prăjitură de la Cioloș

Biroul de Europarlamentar al lui Dacian Cioloș, președinte Renew Europe și copreședinte al alianței USR-PLUS, cu adresa pe strada Bisericii Ortodoxe nr. 12, este deschis pentru public din aprilie 2020, însă la data de 29 ianuarie se lansează oficial printr-o serie de evenimente online, printre care și o dezbatere cu primarul Emil Boc pe tema digitalizării administrației publice. Biroul funcționează deocamdată virtual, din cauza pandemiei, și poate fi accesat  la adresa My Matter Port sau pe site-ul dacianciolos.eu, în secțiunea dedicată biroului de la Cluj.

Prin intermediul biroului, clujenii pot adresa emailuri sau întrebări video deputatului și pot afla informații despre cei care coordonează birourile deschise de Cioloș în țară, la Teleorman și la Brașov, în afară de cel din Cluj. De asemenea, cei care găsesc bulina-surpriză din cadrul punctelor interactive, pot primi o prăjitură adevărată din partea consilierilor eurodeputatului Cioloș, livrată unde aleg ei.

„După deschiderea biroului de la Brașov, ne îndreptăm acum privirea către Cluj-Napoca și marcăm prezența noastră cu cel de-al doilea birou de europarlamentar din România, așa cum am promis în campania electorală din mai 2019. Biroul este deschis pentru public din aprilie 2020, am tot amânat lansarea lui din motiv epidemiologic, însă acum am hotărât să marcăm într-o formă virtuală prezența lui, dacă nu se poate altfel. Nu e niciun secret că pentru mine Cluj-Napoca e un oraș de suflet și acest pas pe care-l fac acum sper să fie de ajutor clujenilor, care sunt foarte atașați de valorile Uniunii Europene. Acest birou este locul unde oamenii pot discuta despre comunitatea lor și pot adresa întrebări referitoare la soluțiile pe care Parlamentul European le are pentru problemele zonei în care aceștia trăiesc. De asemenea, va fi locul în care cetățenii din Cluj pot propune proiecte pentru transformarea Uniunii Europene”, și-a motivat Dacian Cioloș demersul de a-și lansa oficial biroul virtual de europarlamentar din Cluj.

Buline virtuale

În cadrul biroul virtual lansat la Cluj sunt puse la dispoziția cetățenilor informații cu privire la activitatea birourilor eurodeputatului din țară, subiecte de actualitate de la nivel european, modalitatea de funcționare a biroului local al eurodeputatului Dacian Cioloș la Cluj-Napoca, în contextul epidemiologic actual. Deocamdată, cetățenii îi pot adresa email-uri sau pot să îi adreseze întrebări în format video, accesând bulinele corespunzătoare din biroul virtual.

La data de 29 ianuarie se va susține o dezbatere online live pe tema digitalizării administrației publice, priorităților și oportunităților europene privind tranziția digitală și despre cum pot fi folosite acestea în plan local. Invitatul lui Cioloș este primarul Emil Boc.

La discuție vor participa și Dragoș Tudorache, europarlamentar Renew Europe și USR-PLUS, președintele „Comitetului special pentru inteligența artificială” din cadrul Parlamentului European sau  Alina Ujupan, membră a cabinetului vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene pentru Europa pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager. Discuția va fi moderată de consilierul lui Dacian Cioloș, responsabil de biroul de la Cluj-Napoca, Alexandra Crăciun.

„Ne-am dorit să începem cu un eveniment care să deschidă discuția despre digitalizare. Vom vorbi despre strategia digitală a UE, care își propune să faciliteze transformări digitale pentru oameni și întreprinderi, contribuind în același timp la atingerea obiectivului său de a face o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Dezbaterea noastră încearcă să explice care sunt beneficiile concrete pentru cetățeni și cum se poate grăbi interacțiunea digitală între administrație și cetățeni / întreprinderi pentru servicii publice de înaltă calitate”, a explicat Cioloș tema aleasă pentru dezbatere.

Consilierul lui Dacian Cioloș a confirmat adresa biroului fizic de la Cluj-Napoca a parlamentarului (Bisericii Ortodoxe nr. 12) și a subliniat că europarlamentarul nu primește oameni în cadrul biroului în perioada de pandemie decât pe bază de înscriere prin intermediul unui link publicat în acest sens pe birou virtual al lui Cioloș sau prin programare printr-un mesaj tot pe site-ul copreședintelui USR-PLUS.

Tot la Boc a ajuns

Există un aspect care atrage atenția, și anume: la adresa strada Bisericii Ortodoxe nr. 12 locuiește fostul rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, Doru Pamfil. La bază, Dacian Cioloș este inginer agronom. Demnitarul a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor, de unde și legăturile europarlamentarului cu Doru Pamfil, fostul rector USAMV.

Fostul rector USAMV, Doru Pamfil, și Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a devenit comisar pentru Agricultură în 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile. În ianuarie 2009, Cioloș a refuzat să facă parte din Guvernul Boc, unde ar fi trebuit să dețină o funcție pe partea de agricultură, afirmând că vrea să-și păstreze independența politică. Anterior, el a fost ministrul Agriculturii, din octombrie 2007 și până în decembrie 2008 (în Guvernul Tăriceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat. Deși nu făcea parte din niciun partid politic, în perioada mai – octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene. Dacian Cioloș a intrat pe scena politică în ianuarie 2005, când a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. Înainte de a avea funcțiile din Ministerul Agriculturii, între anii 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.

Fostul rector Doru Pamfil a fost membru al Partidului Democrat Liberal (PDL) și este prieten cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu Doru Pamfil, însă acesta a solicitat să fie contactat mai târziu. Ulterior, reporterului nu i s-a mai răspuns la telefon.

A vândut suveniruri în SUA și a ajuns la Cioloș

Referitor la cum a ajuns omul de branding Alexandra Crăciun, absolventă UAD Cluj-Napoca, să colaboreze cu Dacian Cioloș, asistentul local Alexandra Crăciun a declarat pentru Gazeta de Cluj că “a aplicat pe baza unui CV, ca orice om, și a fost aleasă.”

Alexandra Crăciun se recomandă drept consultant de branding, aceasta oferă strategii de comunicare și dezvoltare a brandurilor. Conform profilului acesteia pe o rețea de socializare, lucrează la Parlamentul European pe poziția de asistentă  și responsabilă de biroul lui Dacian Cioloș din Cluj, aceștia colaborează din 14 martie 2020,

Aceasta susține că are o experiență de peste 12 ani în comunicare și marketing și că a oferit strategii de branding pentru diferiți clienți. Alexandra Crăciun oferă și cursuri de consultanță în aceste domenii, pentru suma de 250 de euro pe platforma Teachable, pot fi accesate 6 ore de înregistrări.

Ea a absolvit facultatea de Economie din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și are un masterat în publicitate. Asistenta europarlamentarului a menționat în CV că în anul 2020 a absolvit în cadrul Universității de Artă și Design, specializarea Istoria și Teoria Artei, dar în urma întrebărilor din partea noastră, a recunoscut că nu și-a luat licența în această specializare.

În anul 2008, a lucrat prin programul Work and Traveler în Statele Unite, la Geddy’s Down Under, în Main, unde s-a ocupat de vânzarea de suveniruri. Aproape 2 ani a ocupat funcția de coordonator și planificator de evenimente pentru Asociația Studenților Secției de Marketing din Cluj.

În februarie 2011, a început o colaborare de un an cu TEDx Cluj, unde s-a ocupat de strategia de comunicare a acestora.

Tot în această perioadă, a creat blogul de gastronomie Urban Gourmet, pe baza pasiunii pentru gătit. Tot în cadrul acestui proiect, oferă consultanță de brandig și comunicare în domeniul ospitalității.

Timp de aproape 3 ani, până în anul 2014, a fost fondator și programator de evenimente în cadrul IAA Young Professionals, asociație care oferă servicii de consultanță tinerilor.

În anul 2015 a încheiat o colaborare de peste 7 ani cu Okian, un magazin de cărți din România.

În anul 2017, a obținut un contract pe 5 ani, în urma unui concurs de proiecte organizat de Primăria Cluj-Napoca, pentru a organiza și coordona târgul de Crăciun din centrul orașului, prin firma Bigtime Audio Production, aici Alexandra ocupă funcția de coordonator de branding și comunicare.

Din 2017 și până în 2019, firma nu are angajați iar cifra de afaceri a fost 31.000 lei în 2019, cu un profit de 685 de lei, administrator și acționar este Marina Uifălean Ioan, membru al orchestrei Transilvaniei.

În prezent, este coordonator al brand-ului Beam, aici organizează podcasturi și alte evenimente media.

În ceea ce privește politica, aceasta este o susținătoare Alianței USR-PLUS, îndemnând urmăritorii de pe facebook să îi voteze la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Declarație Cioloș

”Am fost militar în termen, repartizat la o unitate militară care aparţinea de Ministerul de Interne de atunci. Se numeau trupele de Securitate, cele care au devenit după Revoluţie actuală Jandarmerie. Misiunea noastră de militari în termen era să asigurăm pază la obiective publice. Printre multele obiective la care am fost repartizaţi a fost şi supravegherea unei intersecţii, despre care am aflat mai târziu că era de fapt stradă care ducea spre casă doamnei Cornea”, a declarat Dacian Cioloş.

Timișoreanul Alin Gorșcovoz a dezvăluit că Cioloș a fost membru PUNR

”Dacian Cioloș a fost membru al PUNR..nu știu dacă are semnată sau nu o adeziune ..Nu știu dacă a avut carnet de partid sau a plătit vreun leu cotizație.. dar știu că în iulie 1995 era președintele organizației de tineret al PUNR calitate în care a participat la Conferința Natională de la București la care am participat și eu..în plus , acesta făcea parte din Biroul Executiv Central ( Capitolul B poziția 11)..era practic imposibil să faci parte din structura de conducere națională a unui partid fără a fi membru în acel partid. Nu știu nimica de activitatea sa derulată în fruntea acestei organizații sau de vreo întrunire de partid la care să mai fi participat acesta ..de altfel în toamna lui 1995 a și plecat la studii în Franța..”, își amintește timișoreanul.  

Sabina Popescu, Cristian Chiriță, Răzvan Robu

2 COMENTARII

  1. Daca a facut parte din PUNR Tineret(si a facut), este un MINCINOS, daca nu a fost membru PUNR(cum sustine) e un INFILTRAT AL SERVICIILOR. Oricum o ia, numa’ politician nu-i. Nici vechi, nici nou!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.