După protestul tinerilor avocați revoltați de modalitatea în care institutul, care i-a pregătit timp de 2 ani, a înțeles să le testeze cunoștințele acumulate tocmai în cei doi ani de pregătire, cu toții, cred, că ne așteptam ca cineva, oricine, din cadrul acelui institut, să iasă la rampă și să ne comunice ceva, orice legat de protest.
În lipsa oricărei reacții, tind să cred că, subiectele de la examenul de definitivare nu sunt altceva decât modul în care INPPA-ul a înțeles să-i pedepsească pe mai tinerii noștri colegi, pentru îndrăzneala de a le cere socoteală cu privire la acea modificare a regulilor de concurs cu trei săptămâni înainte de susținerea examenului, când conducerea INPPA a luat decizia de a le interzice stagiarilor să folosească codurile adnotate.
Gafa de acum trei săptămâni nu a fost asumată de nimeni, mai mult, la nivel instituțional nimeni nu și-a cerut scuze pentru lipsa proprie de informații și cunoștințe cu privire la regulile de organizare a unui examen și pentru stresul provocat inutil tinerilor avocați. Printr-un comunicat sec, INPPA a dat un pas înapoi și le-a permis stagiarilor să intre la examen cu exemplare ale codurilor existente pe piață, dar n-a uitat!
Așa că, victoria tinerilor avocați, obținută ca urmare a micii revoluții împotriva interzicerii abuzive de se folosi la examen de coduri adnotate, a fost înăbușită în sânge în ziua examenului, când de fapt s-a dorit să li se dea o lecție: ,,Băi, fraierilor, n-ați învățat nimic la institutul nostru, așa că vă mai ținem cel puțin un an stagiari și vă mai luăm și la anul 700 de lei ca să vedeți cine face regulile!”
Într-o țară normală, UNBR și/sau toate barourile, cu centrele teritoriale ale INPPA în frunte, ar fi trebuit să ceară socoteală INPPA-central, ar fi trebuit să analizeze subiectele date la examen și mai ales ar fi trebuit să emită puncte de vedere cu privire la inepția ,, răspunsului corect prin nebifarea niciunei variante de răspuns” la 9 dintre grile.
Cred că e momentul să se reconfigureze acest institut din temelii, să plece cei care nu și-au înțeles menirea și care nu au înțeles că, eșecul tinerilor stagiari de a promova examenul este eșecul institutului care i-a pregătit.
Nimic mai rușinos decât să tinzi să-i umilești pe cei care ți-au plătit timp de 2 ani perfecționarea și care ți-au plătit, din bănuții făcuți în pandemie, 700 de lei ca să le organizezi un examen decent, corect și țintit pe evaluarea cunoștințelor acumulate și nu pe testarea perspicacității de a a da face slalom printre capcane teoretice de prost gust!
E rușinos să concepi subiecte care nu fac altceva decât să pună în încurcătură examinatul. E rușinos să concepi enunțuri încâlcite care te face să-ți pierzi mai mult timp ca să înțelegi ce a vrut să zică autorul, decât să rezolvi speța. E rușinos să menții același număr de grile concomitent cu reducerea timpului de rezolvare cu o oră, față de anii trecuți. Și mai ales, e rușinos să nu comunici reguli clare de desfășurare a unui examen, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de completare a răspunsului corect la grile.
Cât timp toți formatorii INPPA stau pitiți și așteaptă să treacă revolta ca să poată forma în continuare alte victime, toți, se fac complici al abuzului instituțional.
Avocat Adina Lincă
Vezi AICI petiția lansată la Cluj
Sursa: Clujust