Primarul din Apahida a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe afaceri dubioase. Ionel Farcas minte în pliante. Farcas este poate singurul primar care locuieste în… primarie. Campanie electorala cu “minte bolnava si întunecata”

Apahida, daca ar fi sa privim din prisma investitiilor realizate în ultima perioada, am putea considera ca este una dintre cele mai puternice comune din zona. Totusi, chiar daca în bugetul comunei intra o multime de bani proveniti din impozitele investitorilor, comuna nu arata nicidecum ca una europeana, asa cum primarul Ionel Farcas se lauda. Drumuri si trotuare neasfaltate, afaceri de tip comision cu canalizarea, gazul introdus pe banii oamenilor, cu o mica cota parte în buzunarul primarului, sunt principalele cuvinte de ordine care descriu comuna aflata la mai putin de 10 km de „capitala Ardealului”.

Primarul pisica

Unul dintre primarii „recordmeni” în materie de mandate obtinute în fruntea unei administratii locale, Ionel Farcas, care desi are deja 32 de ani de mandat în fruntea Apahidei, se pregateste vertiginos pentru a intra, din nou, în focurile votarii. Afise, pliante, concerte de muzica populara, toate acestea fac parte din arsenalul de campanie al primarului minune al comunei clujene. Un primar, care desi a fost implicat într-o sumedenie de scandaluri de coruptie, a reusit, prin mijloace numai de el stiute, sa cada mereu în picioare. O performanta greu de egalat chiar si de celebrii baroni locali pe care Alianta D.A. îi invoca în campania electorala din 2004. O parte importanta a campaniei electorale a liberalului Ionel Farcas o constituie o mica brosurica de opt pagini, pe hârtie lucioasa, în care  acesta îsi face „reclama”, amintind o serie din realizarile sale din mandatele precedente si dorintele sale în cazul în care va prelua un nou mandat în fruntea comunei clujene.

NUP pentru primar

Din pliantul cu pricina se poate întelege, la prima vedere, ca Ionel Farcas este unul dintre cei mai buni primari din tara. Atâta tot ca, asemeni spoturilor publicitare înselatoare, „reclama” primarului poate fi considerata ca fiind fara temei. Mare parte a proiectelor pe care primarul liberal Ionel Farcas si le însuseste apartin de drept altor persoane. Mai mult decât atât, unele dintre proiectele care-i apartin cu adevarat primarului Farcas s-au dovedit a fi un fiasco total, fie au trezit suspiciuni legate de modalitatea în care acestea au fost realizate. Cele mai rasunatoare scandaluri în care acesta a fost implicat fac referire la introducerea gazului si a canalizarii în comuna si la diverse proiecte supraevaluate. Chiar daca mass media a tras în repetate rânduri diverse semnale de alarma vizavi de situatia mai mult decât ciudata în care se afla primarul Farcas, nici pâna în momentul de fata organele abilitate nu au luat nicio masura împotriva acestuia. Mai mult decât atât, mai multi parlamentari clujeni au adresat interpelari si întrebari catre ministerul de interne, pentru a se clarifica situatia de la Apahida. Organele abilitate au pornit de mai multe ori anchete împotriva primarului, dar de fiecare data primarul Farcas s-a procopsit cu celebrul NUP (Neînceperea Urmaririi Penale). Gurile rele spun ca primarul Farcas, un apropiat al presedintelui CJ Marius Nicoara, ar fi beneficiat de ajutorul si influenta acestuia pentru a scapa de diversele dosare instrumentate împotriva acestuia.

Teapa cu gaz si canalizare

Afacerea “gazul din Apahida” este una din cele mai rasunatoare “tepe” din Cluj. În 1994, în comuna s-au introdus conducte de gaz din banii locuitorilor. Un an mai târziu, Primaria Apahida a solicitat bani de la bugetul de stat pentru aceeasi lucrare. S-au primit un miliard de lei vechi pentru lucrari care erau deja executate. Mai mult decât atât, conform  spuselor mai multor sateni din Apahida, primarul Farcas s-a perindat din casa în casa, cerând bani pentru realizarea proiectului pentru introducerea gazului. Totusi, singurele cheltuieli justificate au fost cele pentru proiect, acesta costându-i pe sateni 50 RON. În general satenii au dat peste 150 RON, restul banilor ramasi se presupune ca au intrat în buzunarul primarului. În aprilie 1999, inspectorii Curtii de Conturi si Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj au concluzionat ca toata afacerea a fost corecta. O alta teapa marca Farcas este cea referitoare la canalizarea din comuna. Pentru acest proiect, Primaria Apahida a obtinut aproape un million de euro din fonduri europene. S-a concesionat lucrarea, dar modalitatea în care ea a fost realizata este sub orice critica. Chiar daca a fost finalizata de ceva vreme, nici pâna acum nu s-a realizat receptia lucrarii. Cauza este ca respectivul proiect a fost realizat fara a se respecta normele în materie de retelistica. Este curios de observat daca se va gasi un vinovat pentru aceasta “teapa”.  

Pinocchio de Apahida

În programul politic a lui Farcas, este mentionat faptul ca a reusit sa rezolve încalzirea gradinitei din Sânnicoara. Totusi, acest proiect este unul care nu îi apartine de drept. În 1997, fundatia World Vision, fara a avea vreun ajutor consistent din partea primarului Farcas, a gasit sponsori care au realizat instalatia de încalzire a respectivei gradinite. Si în acest caz, implicarea primariei si a Consiliului Local Apahida a fost mai mult decât insignifianta. Mai departe, la capitolul “Realizari 1957- 1979”, Ionel Farcas a trecut mai multe proiecte care apartin de drept adminstratiei comuniste. Astfel, acesta a declarat ca a contrubuit decisiv la realizarea de grajduri, a complexului de taurine, a fermelor zootehnice din Apahida, Dezmir, Pata si Corpadea. Asta în conditiile în care, în perioada comunista, ordinele pentru realizarea unor asemenea obiective veneau exclusiv de la cel mai înalt nivel al administratiei ceausiste. Or, toti primarii, mai ales când venea vorba de proiecte agricole, erau simpli executanti ai ordinelor venite de la ministrul agriculturii, prin vocea prim-secretarul partidului. În aceste conditii, este clar ca primarul Farcas a trecut acele proiecte doar pentru a “umple foaia”. Tot din categoria proiectelor care apartin, dar nu apartin de fapt primarului este si realizarea unei sali de sport din comuna. Acel obiectiv face parte din programul guvernului Nastase, nicidecum din programul primarului, banii proveniti pentru realizarea respectivei sali de sport provenind exclusiv din fonduri guvernamentale. Un alt proiect cu care se lauda primarul Farcas, dar care nu îi apartine de drept, este constructia a doua poduri în comuna Apahida. Din nefericire pentru el, acele doua proiecte au fost realizate de catre Apele Române, pe fonduri guvernamentale, primaria Apahida neavând niciun merit în derularea acestora. Din aceeasi categorie face parte si “înfiintarea liniei de transport în comun de la Cluj la Apahida, Dezmir si Pata”. Acel proiect a fost realizat de catre RATUC, în colaborare cu primaria, dar Ionel Farcas a “uitat” sa mentioneze acest lucru.       

Afaceri cu terenuri

Primarul Ionel Farcas a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri care au tinut prima pagina a ziarelor locale si nationale. Printre cele mai cunoscute scandaluri în care acesta este implicat este si cel referitor la alocarea de terenuri. Astfel, conform Legii Nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, si primarul din Apahida a alocat mai multe parcele de teren, cu preponderenta pe malul lacului Câmpenesti. Conform legii, singurele persoane care pot beneficia de suportul acestei legi sunt cele între 18 si 35 de ani. Totusi, în comuna Apahida, conform unort surse bine informate, mai multe persoane cu vârste venerabile, dar care au norocul sa fie prieteni cu primarul, au beneficiat de parcele care erau destinate de drept tinerilor.

Minte bolnava si întunecata

Si ca lucrurile sa capete o nota amuzanta, în pliantul primarului, acesta îi îndeama pe apahideni sa nu-i voteze pe anumiti consilieri “cu mintea bolnava” care se opun reformelor propuse de acesta. Astfel conform pliantului primarul se lauda cu “Atribuirea a aproximativ 400 de loturi la tineri pâna la vârsta de 35 de ani cu mult obstructionari din partea a 3-4 consilieri pe care-i puteti vedea la sedintele de consiliu local împotriva la aproape toate hotarârile si deciziile care se iau si pe care va îndemn sa nu-i votati.  (…) Fac apel la toate aceste categori de cetateni si nu numai, la un vot pozitiv în favoarea mea pentru a-i bloca pe aceia cu mintea bolnava si întunecata care odata ajunsi în posturile râvnite ar putea anula multe din aceste ajutoare justificate si care ar putea afecta negative aceste categori de cetateni”, se precizeaza în respectivul pliant.

Primarul care iubeste primaria

Primarul Ionel Farcas se poate lauda cu performanta de a fi poate singurul primar care locuieste în primarie. Totusi, situatia locativa a primarului este mult mai complicata. El detine o casa de locuit în Someseni, un apartament în Cluj-Napoca, însa nu are niciun imobil în Apahida. Totusi, pentru a putea candida pentru fotoliul de primar, el trebuia sa aiba buletin de Apahida. Pentru a rezolva acest mic inconvenient, a cumparat un teren viran în comuna, declarând ca acela este domiciliul sau. În momentul de fata pe respectivul teren nu este construit nimic, fiind numai bun pentru cultivarea gogosarilor.

Augustin Stanciu  

2 COMENTARII

  1. avind in vedere ca totusi a dat terenurile din campenesti,primaria a pus 2 taxe privind utilitatile de acolo.pt.apa e 1000ron iar pt curent la fel.este legal ceea ce a facut?o multime de familii stau acolo neavind utilitatile si nici drumurile circulabile pe timp de ploaie.

  2. In baza aceleiasi legi 15/2003 s-au dat parcele si la Molitura,acolo, exista drum de acces care este impacticabil cind ploua,ninge sau ingheata.,curentul electric lipseste,iar salubritatea este inexistenta.Oare chiar toti primarii mint asa? Farcas a mintut cit a vrut,acum Fatu ii calca pe urme…ce va face urmatorul primar? De 11 ani de ctnd s=au dat terenurile la Molitura,nu s-a facut nimic acolo. Rusine „tovarase”Farcas,rusine”tovarasa”Fati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here