Comisarul de poliţie Cristian Pintea, care a fost demis pentru că s-a legat de un agent de poliţie care l-a sancţionat pentru nereguli în trafic, se întoarce la conducerea IPJ Cluj. Mai mult, prin sentinţa dată de judecătorul Alexandrina Rădulescu IPJ Cluj trebuie să plătească onorariul avocatului angajat de Pintea. precum şi salariul pe care adjunctul poliţiei clujene l-ar fi primit în perioada în care a fost suspendat din funcţie.
“Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor IPJ Cluj şi MAI. Dispune anularea Disp. nr. 5287/2013 emisă de IGPR cu consecinţa obligării pârâtului la radierea menţiunilor privind eliberarea din funcţie prin punerea la dispoziţie conform Disp. nr. 5287/2013 şi la plata drepturilor salariale (diferenţa între salariul acordat şi cel cuvenit aferente funcţiei de adjunct al şefului inspectoratului de poliţie I la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj) de la data de 11.10.2013 până la data pronunţării. Respinge cererea de acordare a daunelor morale. Obligă pârâtul Inspectoratul General al Poliţiei Române la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 1.500 de lei reprezentând onorariu avocat”, arată minuta deciziei dată de Alexandrina Rădulescu, judecător la Tribunalului Cluj.
Reamintim că adjunctul poliţiei clujene, Cristian Pintea, a fost eliberat din funcţie de către Petre Tobă, inspector general IGPR. Cristian Pintea a asigurat interimatul după pensionarea forţată a şefului său, Ioan Păcurar, în urma unor controale care au scos la iveală mai multe nereguli la IPJ Cluj. În locul acestuia, Toba l-a numit pe Tudor Grindean. Pintea a fost pus la dispoziţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj în vederea numirii intr-o altă funcţie, conform gradului profesional deţinut, nivelului de pregătire şi competenţei profesionale, arăta IPJ într-un comunicat de presă.
Cum să şicanezi un subaltern
Cristian Pintea a intrat în vizorul presei clujene după ce a fost sancţionat de un subaltern, Sergiu Todea, pentru nereguli în trafic. Pentru a se răzbuna, “Vina” lui Todea a constat în faptul că l-a oprit în trafic pe comisarul Cristian Pintea care nu a acordat prioritate pietonilor care traversau regulamentar pe trecerea de pietoni. În mod normal pentru această abatere se suspendă permisul de conducere. Însă, comisarului şef din cadrul IPJ Cluj, Cristian Pintea, nu i s-a ridicat permisul, dar i s-a “ridicat” dreptul de port-arma poliţistului Todea. După o serie de şicane la locul de muncă, poliţistul Todea şi-a demisia fiind sătul de problemele pe care Pintea i le făcea la locul de muncă.
Acesta nu este singurul caz din “curtea” poliţiei clujene în care superiorii îşi şicanează subalternii. Spre exemplu, poliţistul Sever Legian a cerut revenirea corpului de control pentru a constata un alt abuz. “Sunt ţinta unor presiuni de peste un an. Am ajuns în situaţia în care măsurile se iau împotriva mea, dorindu-se să se arate că am nevoie de asistenţă psihologică şi a putea fi, astfel, dat afară din Poliţie. Mi s-a ridicat dreptul de port armă şi de a patrula pe străzi fără să cunosc motivele”, spune Legian.
După ce a fost ultragiat de sirianul Khairat Chikhess, a fost abuzat şi de superiorii lui care au refuzat să înregistreze cazul de ultraj. În urma procesului de ultraj, instanţele clujene i-au dat câştig de cauză poliţistului clujean, dar Khairat Chikhess a făcut recurs. Poliţistul Legian spune că, până să ajungă la proces, a trebuit să treacă prin batjocura superiorilor şi a doctorilor care ţin de IPJ Cluj.
Poliţist intrat în greva foamei pentru dreptate
În 2009, poliţistul clujean Sever Legian a fost trimis de dispecerat să aplaneze un conflict care se iscase în urma unei executări silite. Când persoana care era executată silit, arabul Khairat Chikhess, a luat un cuţit în mână, poliţistul clujean l-a imobilizat şi s-a ales cu o tăietură pe mână. Cu siguranţă, poliţiştii se confruntă destul de des cu acest gen de cazuri, însă mai rar sunt puşi în situaţia de a fi agresaţi de prietenii şefilor lor, pentru că Chikhess este prieten cu Liviu Crişan, care în 2009 era şeful Secţiei I Poliţie din Cluj Napoca. Poliţistul clujean îl acuză pe fostul lui şef că ar fi încercat să muşamalizez cazul de ultraj pentru a-şi scăpa cunoştinţa. Pentru a-l convinge să renunţe la plângeri, şefii poliţiei clujene i-au retras lui Legian dreptul de a purta armă l-au pus să facă muncă de birou motivând că ar avea probleme cu sănătatea mintală, “diagnostic” infirmat de mai multe comisii psihiatrice care l-au declarat apt de serviciu Într-un final, poliţistul Legian a făcut greva foamei pentru ca arabul să fie trimis în judecată, iar după doi ani de la comiterea faptei de ultraj, Khairat Chikhess a fost trimis în judecată pentru ultraj.
Care şef e mai tare!
În cadrul scandalului pe care poliţistul Legian încerca să îl aplaneze, pentru că nu l-au putut convinge pe arab să coopereze, cei de la firma de leasing şi-au sunat şeful, pe Sorin Vamoş pentru a-i spune că nu se pot descurca. Când Vamoş a venit la vulcanizare însoţit de circa 6 persoane lucrurile au degenerat pentru că Chikhess a pus mâna pe un cuţit pentru a se apăra de cei care vroiau să execute vulcanizarea şi care l-ar fi agresat. Conform declaraţiilor persoanelor audiate, Vamoş l-ar fi sunat pe fostul şef al poliţiei municipale, Rus Herdea Ioan, care s-a pensionat în toamna lui 2009. Pe de altă parte, arabul l-a sunat pe fostul şef al Secţiei I Poliţie, Liviu Crişan, şi el pensionat în momentul de faţă, să îi spună “îs mulţi pe mine”. Conform declaraţiei date de Liviu Crişan, el i-ar fi spus lui Chikhess, regulamentar şi prieteneşte, să sune la 112. Cert este că, pe fostul sef al secţiei l-a sunat fostul sef al poliţiei municipale să-i spună că “evenimentul a luat amploare” şi că ar face bine să meargă la faţa locului.