Pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca se află cauza în care Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a Stelei Maria Trif pentru infracţiunea de a fi acţionat împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi pentru instigare la fals în declaraţii în formă continuată. Stela Maria Trifa a achiziţionat, din fonduri europene, echipamente medicale din domeniul hematologiei, din India, falsificând certificatele de origine ca fiind produs din Comunitatea Europeană. În acest fel, în spitale a ajuns aparatură manufacturată într-o mahala din India, în loc de aparatură profesionistă din Italia. Procesul, aflat pe rolul Judecătoriei încă din octombrie 2012, se află la al şaptelea termen, în faza audierii martorilor. După ce a participat la licitaţía organizată de Ministerul Sănătăţii, în cadrul căreia a ofertat echipamente medicale de înaltă performanţă de producţie italiană – ale firmei  KW Apparecchi Scientifici SRL, la un preţ supercompetitiv care i-a asigurat câştigarea licitaţiei, preţul oferit fiind chiar mai mic decât preţul de livrare al produselor originale, Trif Stela şi-a pus angajaţii să identifice un alt producător pentru aparatura respectivă. Aşa a ajuns la firma indiană Raja Enterprises, de la care a cumpărat 65 de aparate medicale de o calitate net inferioară celei ofertate, care nu prezenta nici pe departe specificaţiile tehnice şi nici pe cele care prevedeau ca marfa să provină în mod obligatoriu de pe piaţa comunitară.

 

Aparatura produsă într-o mahala din India

Odată aleasă firma care urma să producă aparatura, Trif Stela şi-a trimis câţiva angajaţi la faţa locului, în India. Ajunşi acolo, aceştia au găsit, ” într-o mahala din India, un garaj insalubru, prin  faţa căruia se plimbau nestingherite, prin, praf, animale sălbatice, maimuţe şi bivoli sălbatici. La interior oameni desculţi, pe jumătate dezbrăcaţi, care lucrează cu mâinile goale sau cu unelte rudimentare”, aşa cum se arată în rechizitoriu.

Trif Stela a aflat despe condiţiile în care este produsă aparatura ce urma să ajungă în spitalele din România, deoarece  ţinea legătura prin e-mail cu angajaţii. Din aceste e-mailuri a reieşit că patroana Redox Lab  a fost informată despre starea proastă a aparaturii. Angajaţii îi scriau că au găsit geamuri sparte, uşi care nu se închideau, şuruburi lipsă, interiorul aparatelor deteriorat, zgâriat, nefinisat. Angajaţii Redox Lab au făcut, de asemenea, teste care au arătat că aparatura nu atinge parametrii tehnici ceruţi. Totodată, aşa cum reiese dintr-un alt e-mail, şefa a cerut în mod expres aplicarea, într-un loc vizibil, a unor plăcuţe de identificare identice cu acela ale firmei italine, KW Apparecchi Scientifici SRL, la vedere.

 

Ajunsă în ţară, aparatura a devenit ”made in Italia”

Odată aparatura ajunsă în ţară, pentru a crea aparenţa unui produs original, Trif Stela  şi-a determinat angajaţii să falsifice documentele de calitate, pentru a putea obţine certificarea de la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Cluj. De asemenea, a dispus întocmirea de acte (declaraţii şi facturi), care să ateste, în fals, achiziţia aparatelor de la firma italiană, precum şi calitatea şi conformitatea acestora. Imediat după livrare, beneficiarii au reclamat, zilnic, defecţiuni ale aparatelor. Pentru remedierea defecţiunilor, echipele de depanare ale societăţii Redox Labse deplasau la unităţile medicale pentru intervenţii tehnice. La scurt timp acestea au fost depăşite de situaţie, deficienţele raportate fiind mult peste capacitatea de întreţinere a societăţii. Astfel, în perioada imediat următoare livrării s-au raportat peste 150 de deficienţe, fapt care a determinat reacţia autorităţilor. La Cluj, unul dintre aceste echipamente a ajuns la Centru de transfuzii Cluj, unul la Blocul operator din cadrul Institutului Inimii ”Nicolae Stăncioiu”.

 

Spera să rămână cu banii în buzunar

Pentru marfă în valoare de 123.900 de euro, patroana firmei Redox Lab a facturat către Ministerul Sănătăţii suma de 355.334 de euro, vizând în acest fel un câştig de peste 150%. Sumele facturate nu au mai ajuns să fie încasate, deoarece la foarte scurtă vreme după livrare, beneficierii aparaturii medicale au sesizat deficienţe majore în funcţionre, apărute încă de la prima utilizare. Aceştia au sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, DLAF, organism abilitat pentru investigarea modului de implementare şi finalizare a proiectelor finaţate din fonduri europene în România, investigaţie din care a rezultat un raport de fraudă şi care a avut drept urmare demarerea anchetei penale de către procurorii DNA Cluj.

 

Ministerul vrea banii înapoi

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă în cauză, pentru valoarea contractului încheiat cu societatea Redox Lab SRL Cluj-Napoca, respectiv pentru suma de 298.600 de euro, arătând că, urmare a fraudei comise, instituţia a pierdut atât finanţarea europeană cât şi cofinanţarea naţională.

Trif Stela nu a recunoscut faptele pentru care este judecată, susţinând că a fost victima neprofesionalismului angajaţilor săi, a greşelilor lor şi a relei lor credinţe. Procurorii arată însă că, din declaraţiile martorilor aflate la dosarul cauzei, rezultă că Trif îşi ameninţa angajaţii cu sancţiuni salariale sau pierderea locului de muncă dacă se împotriveau cererilor ei. De asemenea, ei reclamă numeroase vicii de procedură în firmă, printre care faptul că angajaţii semnau, imitând semnătura olografă a patroanei, diferite acte ale firmei sau documente de calitate. În plus, ei nu aveau practic niciun interes în contrafacerea aparaturii, singura care beneficia de diferenţa de bani care intra în firmă fiind patroana acesteia.

 

Contractul PHARE

În 2008, Ministerul Sănătăţii a fost beneficiarul unor fonduri europene semnificative, alocate prin programul PHARE, pentru utilarea cu aparatură modernă şi performantă a spitalelor din România. Ca urmare, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Economiei şi Finaţelor, a demarat procedura de licitaţie deschisă pentru mai multe programe ce vizau dotarea cu aparatură medicală a unor spitale şi centre medicale din întreaga ţară. Obiectul uneia dintre licitaţii era achiziţionarea de echipament medical, şi anume agitatoare de trombocite în incintă termostatică, necesare procedeului medical de separare a sîngelui în plasmă şi trombocite. SC Redox Lab SRL a fost desemnată cîştigătoare, avînd oferta cea mai avantjoasă. Ca urmare, Ministerul Economiei şi al Finaţelor, în calitate de Autoritate contractantă, şi SC Redox Lab SRL, în calitate de contractant, au încheiat contractul PHARE, care presupunea livrarea către 55 de centre de transfer şi spitale a unor echipamente medicale ce consta în 65 de agitatoare de trombocite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.