SC Explo Mining Coal a fost amendată cu 120.000 lei de ABAST pentru că a deversat cu material sterial minier râul Someș.

Sancțiunea a fost aplicată pentru evacuarea apelor de mină neepurate în emisarul Valea Roșie. În 17 februarie, acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș. ABAST a constatat că societatea nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor și efectelor poluării, care sunt prevăzute în planul de prevenire și combatere a poluărilor accidentale.

Acesta este parte integrantă din documentația tehnică care a stat la baza obținerii autorizației de gospodărire a apelor. Amenda a fost aplicată conform principiului ”poluatorul plătește”, în urma controlului la fața locului și pe baza analizelor efectuate, care au evidențiat depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate.

“Poluarea accidentală a fost închisă, însă rămâne deschisă problematica impactului minier istoric asupra cursurilor de apă. Pe aceste râuri se pot înregistra valori crescute ale poluanților specifici acestor zone (cupru, zinc), precum și ale metalelor grele (cadmiu, plumb și nichel) dacă nu se iau măsuri pentru eliminarea poluării istorice, respectiv investiții pentru epurarea apelor de mină”, conform ABAST.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here