Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) se scaldă de ani de zile în balta corupției. De-a lungul timpului, instituția a fost târâtă în diferite scandaluri legate de angajările în funcții de conducere ale unor persoane care nu aveau nicio competență în domeniu. ANAR a fost a fost implicată în mai multe dosare penale, unele dintre ele încheiate cu condamnări, altele clasate sau retrimise la DNA pentru a fi refăcute. Un alt aspect care tulbură Apele Române este o clauză recent înlocuită în contractul colectiv de muncă (CCM), care prevede că posturile de director pot fi ocupate de persoane fără vechime în gospodărirea apelor.
Până de curând, în contractul colectiv de muncă (CCM) de la nivelul ANAR exista o clauză potrivit căreia persoanele care voiau să ocupe funcția de director al unei administrații bazinale trebuiau să aibă „10 ani vechime în specialitatea studiilor universitare și 5 ani vechime în Apele Române”. Contractul colectiv de muncă a fost modificat recent, iar clauza a fost înlocuită cu una mai blândă. De acum, cei care vor să ocupe funcții de conducere trebuie să aibă numai „8 ani vechime în specialitatea studiilor universitare, din care 3 ani vechime în conducere”. Prin urmare, a fost eliminată condiția de a avea vechime în gospodărirea apelor.
Noua clauză a lovit temelia „clanului” din ANAR și dă posibilitatea și altor persoane din exteriorul instituției să conducă administrațiile bazinale. În „marea familie” de la Apele Române vor putea fi integrate și persoane competente care nu au vechime în gospodărirea apelor. Pe de altă parte, sindicaliștii din ANRP susțin că schimbarea ar putea fi văzută ca o nouă portiță deschisă pentru adepții numirilor politice și s-ar putea ajunge la situații similare cu cele care au provocat valuri de-a lungul timpului.
Avertizorul de integritate cu un trecut mânjit de ilegalitate
Pe lângă angajații din cadrul ANAR care nu reușesc să distingă malul stâng de cel drept, există și o categorie de persoane care au ocupat funcții de conducere și au îmbrăcat haina avertizorului de integritate, cu toate că sub acea haină se ascundeau alte veșminte cu miros de ilegalitate.
Ne referim în acest caz la Ovidiu Ianculescu, cel care a relatat într-un material Recorder că a fost forțat să demisioneze din funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureș, în perioada în care la conducerea Administrației Naționale Apele Române se afla penelistul mureșean Ervin Molnar care, la acea vreme, ocupa și funcția de președinte al PNL Târgu Mureș. În cele din urmă, Ianculescu a fost repus în funcție de Curtea de Apel Târgu Mureș, printr-o decizie definitivă. Însă ceea ce nu se cunoaște despre avertizorul de integritate Ovidiu Ianculescu este că, la rându lui, a călcat pe bec la un moment dat. Acesta a ajuns în funcție folosindu-se de aceleași tertipuri de care s-au folosit și cei pe care îi acuza la momentul în care se plângea celor de la Recorder că a fost forțat să demisioneze. Ba mai mult, la acel moment, Ianculescu nu a sesizat nicio problemă legată de contractul colectiv de muncă (CCM) pentru că îi venea mănușă.
Ovidiu Ianculescu, angajat pe ușa din dos
Ianculescu este finul lui Cristian Bratanovici, fost director general al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș și, din 2019, în perioada guvernării PSD, director adjunct al Apelor Române. Cristian Bratanovici a fost condamnat anul acesta la 3 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Fostul director general al ANAR a ajuns în atenția procurorilor anticorupție după ce a primit „o mică atenție” în valoare de 100.000 de lei de la omul de afaceri Emanoil Ciufudean.
„Banii respectivi ar fi fost primiți de directorul general adjunct în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitoare la asigurarea finanțării astfel încât să fie plătite lucrările efectuate de societatea celor doi oameni de afaceri în cadrul a trei contracte încheiate cu Administrația Bazinală de Ape Mureș”, se arată în comunicatul DNA.
Pe lângă mita de 100.000 de lei, Cristian Bratanovici, l-ar fi angajat pe ușa din dos pe finul său, Ovidiu Ianculescu. Informația a fost lansată tocmai de fostul director al ANAR, Ervin Molnar. Acesta susține că Bratanovici l-a angajat fără concurs pe Ianculescu, în anul 2017, pe funcția de inginer șef al SGA Mureș. Ianculescu ar fi ocupat această funcție cu sprijinul nașului timp de doi ani, până în anul 2019, când a obținut funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea lui Cristian Bratanovici.
„Aleg să vă spun o poveste reală: cea a fostului Director ABA Mureș și a Directorului SGA Mureș – NAȘ și FIN (în cazul în care nu știați). Și, ca într-o relație autentică de cumetrie, nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș. Cum? Simplu: din pix, fără concurs! Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici.”, arăta Ervin Molnar într-o postare pe Facebook.
Detașări pe linie politică la SGA Cluj
Pentru că microbul corupției s-a împrăștiat extrem de rapid peste tot, de-a lungul timpului, Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa (ABAST) a fost tulburată de nenumărate persoane care au ajuns în funcții cheie prin scheme incompatibile cu legalitatea. Ana-Maria Cosma, soția consilierului județean PMP, Ovidiu Cosma, a fost detaşată, începând cu data de 17.06.2020, până la data de 21.12.2020, în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj și a avut delegate sarcinile și responsabilitățile funcției de director al acestei subunități. Detașarea ei a venit de la cabinetul parlamentar al senatorului Vasile Cristian Lungu (PMP), din Sălaj, unde a fost angajată. Începând cu data de 21.12.2020, Ana Maria Cosma a fost detaşată pe postul de geograf la SGA Cluj, pentru o perioadă de șase luni. Detașarea a fost făcută tocmai de la Primăria comunei Cătina, județul Cluj, instituție condusă de primarul PMP, Florin-Călin Borbely.
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, fostul senator de Sălaj, Vasile Lungu a afirmat că detașarea Anei Maria Cosma de la biroul parlamentar la SGA Cluj a fost făcută ca urmare a profilului profesional „care o recomanda pe deplin pentru respectiva funcție”.
„Doamna Cosma a ocupat funcția de consilier în biroul meu parlamentar în calitate de specialist pe probleme de mediu. In acest sens domnia sa deține, atât o diploma de licență, cât și una de masterat de la Facultatea de Geografie a UBB. Mai mult CV-ul dânsei arată că are și o vastă experiența în problematica activismului de mediu.
Detașarea doamnei Cosma nu s-a făcut la cererea biroului meu parlamentar. Detașarea a fost cerută de către ministrul în funcție la aceea dată, ca urmare a profilului profesional care o recomanda pe deplin pentru respectiva funcție.”, a declarat fostul senator Vasile Lungu pentru Gazeta de Cluj.
Cade barajul și după 2 ani de telenovele si-au dar seama cu toții cine sunt acești avertizori de integritate care se vor Directori si se cred Dottori.
Actorii din Apele Romane care și-au jucat bine rolul in campania electorală unde sunt??
Au urlat ca nu mai dorm șotiile cu ei, ca ei vor sa lucreze doar cu profesioniști dar împreuna cu soțiile, cu rudele si cu nașii lor.
S-au laudat ca sunt dottori in Hidrotehnica si nu pot lucra cu chelnerițe si cu muncitori care vând cafele??
Unde sunt actorii de telenovele ieftine Ianculescu si Nasul sau Bratanovici care a fost director general adjunct si director ABA Mures si lucrează in continuare in ape dupa ce a fost condamnat pentru luare de mita(100.000 de lei).
Cum ne relata Musteața ca șeful lui si-a pus batista in cap înodata in 4 colturi când au murit 9 oameni, dar el era profesionist și pe vremea respectiva nu existau chelnerițe.
Copiii urlau ca tații lor nu mai sunt Directori și femeile nu se culcau cu ei.
Atâta se poate in țara asta? Circ si Facebook!!
De ce nu își dau cu părea lor de mari experți in Hidrologie??
Pentru ca au dat examen cu Nasul Bratanovici?
Nu vor sa lucreze cu cei din privat(chelneri, ospătari, bucatari, agenți de vânzări, angajați in corporații, etc) dar cu șotiile si rudele lor le place(Olga Musteața, Ramona Ianculescu si Nașica Bratanovici).
Nu le place in mediul privat, doar la statul degeaba si la telenovele ieftine.
Sa rămână directori pe viața și sa doarmă șotiile cu ei!
Când au murit 9 oameni așa cum relata Musteața el cu ce se ocupa in calitate de specialist??
Cine are copiii si are viziunea unui manager, știe ca nu poți sa ii expui așa cum a fost prezentată chelnerita.
Instituțiile statului ar trebuie sa verifice cum au fost angajați, dacă Ianculescu îndeplinea condițiile de vechime pentru Sef Serviciu, Inginer Sef sau Director și dacă Musteața Gabi împreuna cu sotioara Olga dacă au dat vreodată examen pentru posturile de director, sau au foat numiți direct.
Trebuie sa cera dosarele de personal.
De ce nu încearcă in mediul privat, sau ei sunt specialiști și se recomanda între ei așa cum relata Musteața in interviul lui Striblea.
Ianculescu a participat singur pentru postul de director la Mures, nu a vrut nimeni sa participe dar Musteața și soția lui Directoare Economică nu au concurs pe post.
https://razvanbb.ro/reportajul-recorder-pare-incomplet-singur-impotriva-partidului/
https://jurnalist.ro/spaga-de-un-milion-de-euro-la-apele-romane/
https://atacul.ro/2022/05/05/fost-adjunct-al-apelor-romane-condamnat/
https://www.puterea.ro/exclusiv-administratia-nationala-apele-romane-si-a-tras-cu-2-000-000-de-euro-hotel-cu-restaurant-la-ploiesti/
Aflu că Hidroelectrica plătește taxă la Apele Române. Desigur acea taxă este pe factura noastră de curent.
Care-i meritul lui Ianculescu (nume neromâesc) că apa-i udă?
Din cei aproape două milioane de bugetari cel puțin trei sferturi sînt despicători de fire de păr în patru. Dacă aceștia n-ar mai merge deloc la servici de-acum încolo nici nu s-ar băga de seamă. De fapt greșesc, multe vor merge mai bine, taxele vor scădea…