Preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel, vineri, la responsabilitate către Guvern, Parlament şi sindicate şi a subliniat că sistemul bancar românesc este unul solid.
Potrivit şefului statului, deprecierea monedei naţionale a fost generată de trei factori. Unul este competiţia dintre Guvern şi Parlament – ''cine dă mai mult din banii publici, aceste structuri politice confundând bugetul de stat cu bugetul cel de campanie''. Un al doilea motiv, după cum a afirmat preşedintele, a fost legat de declaraţiile contradictorii ale membrilor Guvernului, care au trecut "de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării". Al treilea motiv, a spus Traian Băsescu, este legat de reacţia sindicatelor care au anunţat revendicări în ceea ce priveşte salariile cu cifre ce "nu pot fi apreciate decât ca fiind nerealiste".
Presedintele a menţionat că, pentru ca efectul crizei internaţionale să fie diminuat la maximum, primul comandament al factorilor politici şi sindicali trebuie să se numească "prudenţă şi responsabilitate".
"Oricât de solid ar fi sistemul bancar românesc, el se află într-un mediu internaţional care în momentul de faţă este în dificultate. Efectul eventualei lipse de responsabilitate a Guvernului, Parlamentului şi a sindicatelor poate fi acela de a aduce criza la noi acasă", a avertizat preşedintele. Şeful statului a subliniat că cei care vor fi afectaţi de acest lucru vor fi "exact cei pentru care se clamează acum grija", respectiv oamenii cu venituri mici din sistemul de educaţie, funcţionarii publici, pensionarii, precum şi 530.000 de cetăţeni români care au credite în valută de peste 20.000 de euro totalizând la bănci împrumuturi de aproape 14 miliarde de euro. Băsescu a apreciat că vor fi afectate şi întreprinderile mici şi mijlocii care au credite în valută.
El a făcut şi o observaţie personală, menţionând că problema reală care există în acest moment în relaţia politic-sindicate nu este cea a salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici sau a personalului din sectorul sanitar, ci faptul că nu există o lege a salarizării care să vizeze întregul sector public.
Potrivit sefului statului, este important să se dea prioritate la discuţiile pe bugetul de anul viitor înainte de a fi abordate creşterile salariale.
Băsescu a spus că, în buget, cu siguranţă vor fi prevăzute resursele destinate sectorului bugetar.

Guvern legitim

Potrivit preşedintelui, pentru a se discuta credibil pe marginea creşterilor salariale este nevoie de un guvern legitim din punct de vedere politic, cu o susţinere în Parlament de 50% plus unu.
Preşedintele a îndemnat partidele politice precum şi părţile implicate în negocieri să înceapă o dezbatere publică pe tema unui proiect de lege care să aşeze pe baze raţionale şi echitabile salariile bugetarilor. "Un guvern cu 20% susţinere în Parlament nu se poate angaja pentru guvernul viitor. Ar fi nelegitimă orice angajare de către acest guvern a obligaţiilor pentru viitorul guvern", a precizat Traian Băsescu.Preşedintele a declarat că aşteaptă o stabilizare a relaţiei Guvern-sindicate pe tema creşterilor salariale negociate anterior.

Bursa are drumul ei

Preşedintele a spus că, în România, criza financiară se manifestă la bursă, dar fără a afecta populaţia. ''Bursa este un argument legat de faptul că România are toate şansele să nu fie afectată de această criză internaţională dacă suntem prudenţi şi responsabili. Bursa din România acoperă circa 5% din economia românească, în mod deosebit SIF-urile. Deci, restul economiei nu este afectată de criza internaţională. Criza se manifestă la noi, la bursă, fără să afecteze populaţia, pentru că nu sunt foarte mulţi jucători la bursă în România, nu s-au pus economiile românilor în cumpărare de acţiuni la bursă, ci ele se află în bănci'', a arătat preşedintele.  Potrivit şefului statului, important este ca ''prin gesturile noastre să nu declanşăm o reacţie emoţională a băncilor şi a oamenilor care au depozite în bănci'', pentru că nu există niciun motiv să se întâmple acest lucru.Bursa are drumul ei, este mult legată de ce se întâmplă pe plan internaţional. La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este lipsa de lichiditate, nu sunt cumpărări, lucru care se manifestă pe toate pieţele internaţionale. Ar fi aproape criminal ca, într-o Românie care are un sistem bancar care nu duce lipsă de lichidităţi, prin măsuri şi declaraţii iresponsabile să generăm un galop pe piaţa interbancară sau acţiuni ale celor care au depozite în bănci. Ar fi păcat'', a spus preşedintele Băsescu.
 

(A.P.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.