Anul acesta, APIA le-a dat taranilor

Soft si biscuiti pe milioane de euro

candalul mocnit de la APIA continua. Daca pana acum, Gazeta de Cluj a prezentat cum sefii APIA Cluj au subventionat o societate aflata in faliment, iar inspectorii Agentiei Nationale de Integritate l-au luat in vizor pe seful APIA Cluj. Gazeta de Cluj va prezenta cateva dintre marile contracte derulate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura. Printre firmele preferate de APIA se numara Siveco, preferata administratiilor locale si a ministerelor, si Rompan Proiect SA, firma presedintelui Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN). Contractele sunt de milioane de euro.

Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) este una dintre institutiile statului prin care se scurg bani publici catre firmele abonate la contractele cu statul. Chiar daca taranii sau intreprinzatorii de talie medie din agricultura nu utilizeaza softurile cumparate de institutie si nu beneficiaza de ajutoare, cei de la APIA scot la bataie contracte pe banda rulanta.
Anul acesta, APIA a facut o “licitatie restransa accelerata“ pentru cumpararea de “servicii de intretinere si reparatii de software”, chiar daca multi dintre angajatii APIA au doar cunostinte de baza in operarea unui calculator. Castigatorul contractului a fost firma Romsys, care a primit 168.000 de euro.
La jumatatea acestui an, tot APIA a acordat, fara licitatie, contractul “Servicii de suport tehnic si servicii de actualizare licente”. Statul a platit, pentru aceste servicii peste 2 milioane de lei firmei Siveco. In septembrie, pentru “ SERVICII DE CONTROLUL CALITATII EXECUTIEI SERVICIILOR DE CONTROL PRIN TELEDETECTIE”, atentie, nu furnizarea unui serviciu de teledetectie, ci controlul acestui serviciu, APIA a platit 1.238.636 de lei societatii ESTEREOFOTO GEOENGENHARIA SA. In mod ciudat, pentru un contract similar organizat cu doar doua luni inainte (Servicii de control prin teledetectie a cererilor de plata pe suprafata), APIA a platit firmei timisorene GAUSS S.R.L nu mai putin de 4.402.725 de lei.
Pentru serviciul de “suport hardware/software”, APIA a organizat la care s-a inscris o singura societate, adica cea care a castigat. Este vorba de sereleul CRESCENDO INTERNATIONAL care a primit de la APIA 142.875 de euro, fara TVA. Pentru un alt serviciu de control, mai exact “Servicii de controlul calitatii serviciilor de aerofotografiere”, APIA a platit celor de la SC BLOM ROMANIA S.R.L nu mai putin de 374.263 de euro, fara TVA. Pentru tiparnita celor de la APIA, cu care agriculturii pot fi la curent cu noile tendinte de sponsorizare din cadrul institutiei, Agentia a platit 203.000 de euro. Modalitatea de atribuire a fost “Licitatie restransa accelerata”, iar castigatorii au fost cei de la SC Xerox Romania.
Tot anul acesta, in cadrul programului “Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din Romania” (program sponsorizat din fonduri europene), APIA a cumparat orez. Nu din China, ci de la Calarasi, de la societatea AGRO CHIRNOGI careia i-a virat pentru acest contract 35.540.987 de lei. Aceeasi firma, in cadrul aceluiasi program, a incheiat un alt contract cu APIA, dar de aceasta data pentru furnizarea de “malai extra”. Pentru acest lucru, statul a platit pretul extra de 46.470.896 de lei.
Cei de la SC ROMPAN PROIECT – SERVICE au reusit performanta sa vanda statului roman, prin APIA, biscuiti in valoare de 9.166.448 de lei. De asemenea, cei de la SC Simultan, din localitatea Faget (judetul Timis), au vandut lapte praf in valoare de 9.574.493 de euro, fara TVA.

Soft-uri pentru mainile crapate

Cei de la firma Romsys sunt sprijiniti, indirect, de Gheorghe Stefan (supranumit Pinalti), primarul din Piatra Neamt si de un secretarul de stat Claudiu Stafie. Firma este abonata la o serie de contracte ale Ministerului Comunicatiilor, si a mai castigat un contract pe bani publici, de 38 de milioane de lei pentru un sistem informatic de analiza manageriala.
Compania SC Siveco este una dintre “obisnuite” firme care incheie contracte cu statul roman. De la celebrul contract de care, partial, s-a ales praful, prin care fiecare elev era beneficiarul unui calculator, pana la orice licenta de soft de care institutiile au nevoie, cei de la Siveco sunt furnizorii preferati. Firma este detinuta de SOCOL IRINA,  RADASANU ALEXANDRU MIHAIL, ILIA FLORIAN GABRIEL, BICHIR DANIELA, CRUSTI AURORA ECATERINA, SIVECO NETHERLANDS B.V., PEF V INFORMATION TECHNOLAGY SARL, INTEL CAPITAL CORPORATION si SIVECO ROMANIA SA. In urma cu sase ani, Ministerul educatiei a acordat, fara licitatie, firmei Siveco un contract de aproape 180 de milioane de dolari pentru informatizarea scolilor, program care s-a dovedit a fi un fiasco. La alegerile locale din iunie 2008, programul informatic de centralizare a datelor scrutinelor a costat bugetul de stat 2.130.817 lei, fara TVA, contractul fiind atribuit Siveco Romania, si lista contractelor acordate acestei firme ar putea continua. Insa, statul roman a fost sanctionat de UE cu circa 120 de milioane pentru o serie de subventii pentru agricultura platite “in eter”. Pentru a iesi cu “basma curata”, oficialii din Agricultura ar fi dat vina pe soft-ul furnizat de aceasta societate.
Firma ESTEREOFOTO GEOENGENHARIA este din Portugalia, iar contractul semnat cu APIA parca se suprapune cu un alt contract pe care APIA l-a semnat cu o alta firma cu circa doua luni inainte. Cu alte cuvinte, portughezii au venit sa faca ceea ce trebuia sa faca societatea Gauss din Timisoara.
Timisorenii din cadrul acestei firme sunt Claudiu Taga si Viorica Stoian. Claudiu Taga este un deputat care a cochetat cu liberalii dar si cu “independenta”. Insa, cu certitudine, Taga este implicat in afacerile cu masurarea pamantului. Potrivit reporterilor de la Q Magazin, “pentru campania agricola din anul 2007, firma lui Claudiu Taga si Mircea Stoian a incasat, pentru doua loturi, 5 milioane de lei. Al treilea lot, reprezentand o zona geografica, a fost „suflat" de firma portugheza Estereofoto Geoengenharia S.A. Un an mai tarziu firma lui Claudiu Taga – care avea sa intre in Parlament pe durata acestor contracte, din partea partidului de guvernamant la acel moment, respectiv PNL – participa din nou la licitatie si castiga toate loturile, incasand mai mult de 8 milioane de lei. Nici anul 2009 nu a adus vreo concurenta pentru firma Gauss, de parca toate firmele care fac teledetectie topografica intrasera in pamant! De data aceasta, tarifele au fost sensibil mai mari, in conturile firmei intrand peste 9 milioane de lei pentru aceste servicii”.
Firma Blom Romania a facut afaceri si prin Cluj, la proiectul viitoarei rampe ecologice de deseuri, insa de referinta este scandalul in care a fost implicata printr-o licitatie cu dedicatie organizata la Lunca Ilvei. Administratorul firmei  este Ionut Savoiu, care a detinut si functia de director general adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara ANCPI. Blom Romania a fost acuzata ca si-ar fi asigurat singura o licitatie in comuna bistriteana Magura Ilvei. Conform Hotnews, obiectul licitatiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect in valoare de 1,69 milioane de lei, adica 400.000 euro. Insa cerintele licitatiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente si personal care nu ar fi fost neaparat necesare realizarii acestei lucrari, iar conditiile acestea nu puteau fi indeplinite decat de o firma, SC Blom Romania.
Caietul de sarcini a fost realizat de Blom Romania, iar la licitatia deschisa de primaria comunei Magura Ilvei singura companie inscrisa a fost Blom Romania. Alte doua primarii din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv Ilva Mare si Lunca Ilvei, au scos la licitatie aceleasi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are valoarea estimata tot la 400.000 euro. Caietul de sarcini are aceeasi caracteristica, proprietatile electronice ale documentului aratand ca a fost creat tot de Blom Romania. Ionut Savoiu a explicat reporterilor HotNews coincidenta prin faptul ca documentele licitatiei de la Magura Ilvei poarta insemnele electronice ale companiei pe care o conduce prin faptul ca firma lui are multi specialisti.

Banii adevarati se fac din bani europeni.
Spre exemplu, firma cu care cei de la APIA au incheiat doua contracte de 80 de milioane de euro este a unor libanezi care controleaza majoritatea terenurilor agricole din sudul tarii. SC AGRO CHIRNOGI este controlata de Raji Ibrahim El Khalil si Nassif Elias Jabre, cu cate 0,00005% din capitalul social, iar firma Maria Group SRL, 99, 97%. La randul ei, aceasta firma este detinuta de Charbel Gebran Tohme, Fadi Elias Laoun, Jihad Ibrahim El Khalil, Mazen Gebran Tohme, Raji Ibrahim El Khalil, Sarkis Elias Sarkis si Youssef Tanios Laoun. Administratorii SC Agro Chirnogi sunt fratii Raji si Jihad Ibrahim El Khalil. Cel din urma este sustinut de gruparea PSD, pe care a si sponsorizat-o. acesti oameni de afaceri au venit in tara la inceputul anilor ‘90, cand fostului premier libanez Rafik Hariri, a semnat mai multe acorduri economice cu Romania.
Cealalta societate, Rompan Proiect-Service SA, care a primit bani europeni de la APIA este societatea controlata de Aurel Popescu. el ocupa functia (onorifica) de presedinte al Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN)
Printre actionarii firmei se afla sotia lui, Maria, care are aproape 2% din actiuni, vicepresedintele Rompan, Virgil Pavel, tatal unuia dintre membrii Rompan, Tiberiu Mihailiteanu, care este directorul firmei Germino, producator de biscuiti


Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.