Serviciul Român de Informații a făcut în această primăvară două campanii de recrutare de personal. În presa centrală și locală au fost date anunțuri pentru angajări la Brigada Antiteroristă și pentru zona de Protecție Corespondență Clasificată și Obiective din cadrul SRI. Chiar dacă posturile nu vizează o muncă operativă de obținere de informații, condițiile de angajare specificau că aplicanții trebuie să depună o listă care să cuprindă o ”rețea” formată din cinci persoane.
Una dintre condițiile impuse celor care aplică la posturile scoase la concurs de SRI pentru curieri sau în cadrul echipelor care asigură securitatea și controlul bagajelor în aeroporturile din țară este să pună la dispoziția instituției o listă în care să fie enumerate 5 persoane, cu datele personale.
„DATELE DE IDENTIFICARE A MINIM 5 PERSOANE DIN ANTURAJUL DVS. (NUME/ PRENUME, DATA NAȘTERII, OCUPAȚIA, LOCUL DE MUNCĂ, DOMICILIUL COMPLET, TELEFON, NATURA RELAȚIEI)”, arată cerința.
De asemenea, pentru fiecare perioadă de studii, începând cu liceul, aplicantul trebuie să menționeze minim un cadru didactic (identificabil prin telefon, loc de muncă actual, adresă) care poate da detalii despre persoana care aplică. Cerința vizează și locurile de muncă anterioare, indiferent dacă ele au fost ocupate cu sau fără forme legale. Și aici trebuie menționată o persoană care să poată da informații. În aceeași categorie de informații, cei de la SRI mai cer date amănunțite despre rude, care să cuprindă locul de muncă, informații financiare sau despre studiile absolvite.
Un alt capitol care îi interesează pe cei de la SRI sunt… excursiile în străinătate.
”Scrie deplasările tale în străinătate. Pentru fiecare deplasare, menționează țara, perioada, scopul, persoanele care te-au însoțit și, dacă este cazul, experiențe deosebite din timpul acestor deplasări, fie că sunt pozitive sau negative. Menționează dacă tu, rudele apropiate enumerate mai sus, unchii sau mătușile tale aveți sau ați avut domiciliul în străinătate. Dacă da, când a plecat fiecare, din ce motiv, unde ați fost/sunteți fiecare stabiliți și cu ce v-ați ocupat/vă ocupați? Tu, rudele apropiate, unchii sau mătușile aveți legături stabile în rândul străinilor sau vizitați sediile unor entități străine (ambasade, consulate, centre culturale etc.)? Scrie despre contextul vizitelor, precum și despre persoanele cu care interacționați.”, se arată în cerințe.
Nu în ultimul rând este cerută și apartenența politică a membrilor familiei.
”Scrie dacă tu, rudele apropiate, unchii sau mătușile tale ați fost urmăriți sau condamnați penal. Dacă da, menționează motivul și pedeapsa. Menționează dacă tu, rudele apropiate, unchii sau mătușile tale faceți parte din partide, formațiuni sau organizații politice.”
Pe lângă această solicitare mai există una în care aplicantul trebuie să semneze o declarație că nu este consumator de droguri și o adeverință medicală prin care să se ateste că persoana este sănătoasă.
Pe pagina instituției este postat Ghidul Candidatului, care cuprinde informații despre ce presupune angajarea într-un post al acestei instituții. Însă în acest document nu sunt menționate condițiile și condiționările cerute, de fapt, candidaților.
SRI recrutează personal prin facultăți
În urmă cu doi ani, în presă au apărut mai multe articole despre faptul că SRI-ul derula o campanie de recrutare prin facultăți. Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susține decizia Facultății de Filosofie a Universității din București de a-și anunța propriii studenți că SRI recrutează „ofițeri operativi și analiști”. „Într-o societate democratică, serviciile trebuie văzute ca instituții democratice, ele au funcția să ne protejeze și avem de lucrat împreună să protejăm democrația”, a declarat rectorul UBB Daniel David, la Digi 24.
„Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a continuat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.
Acesta a precizat că se bucură când vede că Serviciul Român de Informații folosește mijloacele transparente. „Sigur că asta șochează populația”, învățată cu altă modalitate de lucru a serviciilor secrete, spune rectorul UBB, care continuă: „dar nu noi criticam serviciile că ar trebui să apeleze la universități când vor să caute expertiză avansată” și să realizeze doctorate? „Uite că o fac. Sigur că ne șochează, dar cred că e un gest de normalitate într-o societate democratică”, susține Daniel David.
Rectorul UBB a mai spus duminică seara, la Digi 24, că un absolvent de filosofie are o serie de competențe care îl fac căutat, „nu văd de ce nu ar fi eligibil; sigur că probabil ar intra și într-o pregătire specifică”.
„Dar eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a afirmat Daniel David.
Rectorul UBB a precizat că aceste mesaje „nu s-au adresat doar celor de la filosofie”, ci și studenților de la filologie în general, din aria tehnică „și este o oportunitate pe piață, ținută la vedere. Doamne ferește să ajungem în vechea logică, în care totul se face prin mijloace specifice”.
52 de instituții aveau semnat un acord cu SRI
Este de notorietate faptul că 52 de instituții aveau semnate cu SRI un protocol de colaborare. Ce prevedea fiecare protocol în parte, doar semnatarii o știu. Motivul oficial pentru care au fost încheiate aceste protocoale este paza unor baze de date gestionate de aceste instituții însă, din punct de vedere legal, în niciun text legislativ nu este stipulat faptul că SRI are obligația de a ”păzi” bazele de date ale vreunei instituții, SRI fiind abilitat să strângă și să valorifice informațiile care pot fi legate de afectarea stării de siguranță națională.
Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevedea încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale.
”Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi obligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile”, a explicat SRI.
De asemenea, într-un document al CSM se arată că „potrivit documentelor publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii www.csm1909.ro, în anul 2014, la nivelul acestei instituţii, s-au desfăşurat activităţi în vederea implementării unor măsuri de protecţie crescută împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic asupra sistemelor sale informatice şi de comunicaţii, în scopul prevenirii, stopării sau limitării consecinţelor unor agresiuni asupra acestora. (…) În şedinţa din data de 11.12.2014, Plenul Consiliului a hotărât că este oportună încheierea unui protocol cu Centrul Naţional Cyberint, în forma însuşită în cadrul Comisiei nr. 1 din data de 08.12.2014”.
Ulterior, majoritatea protocoalelor au fost denunțate.
SRI încă din liceuAnul trecut SRI a avut o activitate de recrutare de personal din licee și facultăți. Potrivit edupedu.ro, SRI a transmis către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj oferta educațională din 2024 pentru elevii care termină clasa a XII-a și vor să participe la examenele de admitere în instituțiile de învățământ civile și militare pe locurile alocate Serviciul Român de Informații. Printre liceeni, serviciul secret caută ofițeri operativi și analiști, ofițeri și subofițerilor în domenii tehnice. „Elevii care practică sau au practicat un sport de performanță pot opta pentru un job în cadrul Brigăzii Antiteroriste”, conform documentului transmis la ISJ Dolj. Edupedu.ro a semnalat de mai multe ori că SRI face recrutări la vedere în toate marile centre universitare din țară și este pentru prima dată când astfel de operațiuni apar și direcționate pentru licee.
Frumos, păcat ca e o cerință pentru cei fără pile. Tot cei angajați la final fiind racolati pe criterii de nepotism. Pana la urma cine ar vrea sa existe ordine…. Ordinea încurcă
https://www.edupedu.ro/mircea-miclea-cultura-pupatului-inelului-a-oportunismului-nu-va-produce-un-viitor-mai-bun-in-universitati-sa-trecem-la-o-cultura-a-curajului-universitatile-tehnice-sa-faca-presiune-pe-sri-sie-m/#amp_tf=De%20la%20%251%24s&aoh=17208890917328&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.edupedu.ro%2Fmircea-miclea-cultura-pupatului-inelului-a-oportunismului-nu-va-produce-un-viitor-mai-bun-in-universitati-sa-trecem-la-o-cultura-a-curajului-universitatile-tehnice-sa-faca-presiune-pe-sri-sie-m%2F
Daca asta nu miroase a început de sistem dictatorial atunci nu știu ce
Vrajeala ieftina. Oricum recrutarea ofiterilor se face la recomandarea „familiei” sau a unei pile din sistem. Restul e doar unilinta de tip securist pentru fraierii din sistem. Securisti de la SRI cauta idioti vulnerabili pe care ii școlarizeaza la propriile srluri academice si apoi ii pune in functii. Pe restul sifonarilor care isi doresc cariera politica ii trec sub aripa lor fara alte recomandari.
Fiecare înțelege ce vrea, după puterea lui, nu neapărat după dorința de a se informa.
Serviciile folosesc dintotdeauna aceste tehnici de recrutare. Pur și simplu vor să știe dacă se pot baza pe tine sau nu. Și pentru asta îți cer rude, prieteni, să-și formeze o părere despre tine.
Auzi la ei, rețea de informatori… Cum spuneam, cam asta e nivelul de înțelegere. Bine că vă dați datele pe tot felul de platforme sau când va suna un telefon necunoscut… Atunci apare și cvasi-cunoscuta replica „și așa nu am nimic de ascuns.. ce să-mi ia ?”
Iar acele protocoale încheiate în trecut erau ceva benefic. Dar e bine că nu mai e așa și cineva s-a folosit de CCR că să-și urmărească alte scopuri. Baaaa, oriunde in lume, anumite instituții au ceva de păzit. In tehnologie, in medicina (și nu e vorba doar de vaccinuri), in agricultura sunt invenții, inovații, patente pentru care au muncit niște creiere. Și aceste creiere au făcut școală undeva, cândva. Cine dracu vreți să vi le păzească ? In ce altă instituție ați avea voi încredere ???
Prof.David vorbește despre actualul director SRI absolvent UBB. Oare despre cine o fi vorba ? Sau David este pe lângă problemă ?
Sistemul de recrutare și informatori(informatii) nu difera fata de cel al fostei securități!Alta Marie cu aceiași pălărie!
@Cristi bine bine dar de ce avem senzatia ca suntem sclavii pe plantatia sri? si ce naiba pazeste sri?!! sifonarea bugetului national cu propriile firme?!!! ce era benefic in protocoale securistule(banuiesc ca esti securist dupa ce prostii postezi)?! ce e benefic ca sri in loc sa pazeasca granitele si siguranta generala a tarii face politie politica la ordinulele lui dincu, coldea sau ponta?!!! protocoalele au ramas practic in functie fiindca au dat alte hotarari de guvern si au modificat legi care permit sri sa faca munca procuraturii; apropo ce e benefic ca aproape toti judecatorii sunt deja sau ar putea sa fie oricand controlati de sri ?
Daca l i se cere sa dea informatii toti bugetarii toarna, daca nu ii da afara, stiu saraci it-sti, chiriasi la banca, vomeaza tot ce aud si vad, fosti puscariasi, curve, evazionisti, etc