în fiecare minut, unui copil îi este răpită, pentru totdeauna, bucuria de a vedea

Ce culoare are haina ta azi? Probabil zâmbești pentru că este o întrebare prea simplă pentru tine, dar pentru un copil nevăzător, această întrebare nu avea, până acum, un răspuns din partea lui… Potrivit statisticilor, la fiecare treizeci de secunde, un om își pierde definitiv vederea. În fiecare minut, unui copil îi este răpită, pentru totdeauna, bucuria de a vedea. Florin Jurchiş, IT-ist și founder al companiei Milnesium din Cluj-Napoca, a dezvoltat împreună cu ajutorul lui Tudor Scripor, inventatorul Alfabetului Scripor, și al Asociației Scripor Alphabet, aplicația New Horizons.

Fondatorul companiei Milnesium, Florin Jurchiș, a oferit un interviu reporterului Gazeta de Cluj, alături de inventatorul Alfabetului Scripor, Tudor Scripor, în care aceștia explică conceptul aplicației New Horizons și vorbesc inclusiv despre beneficiile pe care o astfel de aplicație le aduce în viața unui om care nu are privilegiul de a deosebi culorile. 

Sabina Popescu: Cum se numește aplicația și cum a luat naștere conceptul din spate: a fost inițiativa dumneavoastră sau a altora?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Numele aplicației este New Horizons. Ca în orice inovație, necesitatea a stat la baza dezvoltării acestei aplicații. Colegii din Asociația Alfabetul Scripor, fără de care această aplicație nu ar fi fost posibilă,  discutând, lucrând cu nevăzătorii, înțelegând și cunoscând barierele cu care se confrunta în viața de zi cu zi nevăzătorii de pe întreg mapamondul, au văzut că lucrurile devin din ce în ce mai clare și anume că începi sa știi ce își doresc și de ce au nevoie. În acest sens, partenerul nostru și inventatorul Alfabetului Scripor, domnul Tudor P. Scripor vă poate oferi mai multe detalii.

Împreună pentru o lume mai accesibilă

Tudor Scripor, Inventatorul Alfabetului Scripor: Una dintre cele mai importante dorințe și nevoi ale persoanelor nevăzătoare, a celor care suferă de acromatopsie sau daltonism, a fost acum pe deplin, rezolvată datorită acestei aplicații: nevoia de a-și alege, recunoaște și asorta singuri hainele. 

Cu aceasta aplicație, lumea de fashion a devenit accesibilă nevăzătorilor, aceștia își vor putea diferenția zilnic culorile articolelor vestimentare în alegerile lor. De exemplu, în curând nevăzătorii își vor putea alege singuri hainele din magazinele preferate, mai mult, acasă, vor putea sa își aleagă singuri ținutele, și să-și aranjeze garderoba după bunul lor plac. 

Scripor Alphabet a implementat alfabetul tactil al culorilor chiar înainte de începerea pandemiei în cadrul unui club sportiv de arte marțiale, în care activează și sportivi nevăzători. De atunci, sportivii nevăzători ai Sport Group SAKURA își recunosc singuri culorile centurilor de arte marțiale, a echipamentelor, a drapelelor sau chiar a medaliilor. Ne dorim ca în viitor și alte cluburi sportive în care fac parte sportivi paralimpici sa urmeze exemplul celor de mai sus.

  Sportivii nevăzători ai Sport Group SAKURA

Sabina Popescu: Cu cine ați colaborat în vederea dezvoltării aplicației? Au existat finanțări în cazul acestui proiect?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Aplicația New Horizons se bazează pe algoritmul alfabetului tactil al culorilor, inventat de către Dl. Tudor P. Scripor. Colaborăm excelent cu echipa dumnealui, punându-ne la dispoziție tot ce avem nevoie.  Începând cu învățarea algoritmului alfabetului tactil al culorilor, până la simulări de etichete tactile pentru haine.  Noi, Milnesium prin parteneriatul cu  Scripor Alphabet, ne-am alăturat unei comunități în continuă creștere formată din copii, tineri și adulți nevăzători, educatori, profesori, doctori, IT-isti, sportivi, voluntari și mulți, foarte mulți OAMENI.

 Împreună cu partenerii din Asociația Alfabetului Scripor, considerăm cu tărie că atunci când trebuie sa faci ceva util pentru omenire, nu partea financiara trebuie să primeze, ci dorința de a face bine,  ceva ce poate schimba viețile unora, în bine. Nu au existat nici un fel de finanțări, toate costurile sunt suportate in-house.

Sabina Popescu: Ce beneficii aduce aplicația în viața unui nevăzător?

Tudor Scripor, Inventatorul Alfabetului Scripor: Principalele beneficii sunt independența și încrederea nevăzătorilor în a alege singuri ținuta vestimentară și accesibilitatea către diversitatea vestimentara.

Asocierea culorilor din ținuta unei persoane sau alegerea potrivita a hainelor ne influențează percepția asupra persoanei. Culoarea hainelor în alegerea ținutei pentru persoanele tipice este unul din principalele criterii de alegere.

Nevăzătorii vor putea identifica cu ușurință culorile hainelor și vor putea alege singuri ținuta potrivită. Fie ca vorbim de folosirea aplicației în procesul de cumpărare a hainelor sau a alegerilor din garderoba proprie, aplicația este o unealtă accesibilă și gratuită în comparație cu alte dispozitive asistive pentru identificarea culorilor. Spre exemplu, două cămăși din același material, dar cu culori diferite redau aceeași informație tactila dar ținuta vestimentara este diferită datorită culorilor.

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Nevăzătorii se bazează pe tehnologie și în special pe utilizarea telefoanelor smart. Fiecare are în mână un telefon mobil care a devenit o unealtă aproape indispensabilă. Aplicația are rolul de a simplifica provocările din viața de zi cu zi și a reduce numărul de dispozitive și costurile atașate acestora necesare în utilizarea zilnică. Prețul unui dispozitiv de detecție a culorilor începe de la aproximativ 200 euro echivalând cu prețul unui telefon de ultima generație.

Sabina Popescu: Pe ce fel de sisteme poate fi implementată aplicația?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Versiunea actuala a aplicației funcționează pe Android și va fi disponibilă și pe iOS.

Sabina Popescu: Aplicația este gratuită sau contra-cost?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Unul din principiile domnului Scripor a fost acela de a oferi umanității alfabetul tactil al culorilor cu titlul gratuit tuturor celor aflați în nevoie. Vom respecta acest principiu și viziunea dânsului. Aplicația se va putea descărca gratuit de către oricine care considera ca îi poate îmbunătăți și completa viața, într-un mod sau altul. În felul acesta, lumea devine mai accesibilă și mai inclusivă pentru cele 2.2 miliarde de persoane cu deficiențe de vedere de pe întreg globul.

Sabina Popescu: Câte solicitări au existat până în prezent, atât la nivel național, cât și la nivel de Cluj-Napoca?

Tudor Scripor, Inventatorul Alfabetului Scripor: Cum spuneam, această aplicație este destinata tuturor persoanelor nevăzătoare din întreaga lume, a celor care suferă de acromatopsie sau daltonism. Toți nevăzătorii care au auzit de această aplicație sau au participat la testarea acesteia își doresc sa poată avea versiunea finală cat mai repede.

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Momentan suntem în stadiul de fine-tuning, iar în curând va avea loc lansarea oficială, aplicația devenind disponibilă la nivel internațional prin intermediul Google Play. În momentul actual instalarea aplicației se face pe dispozitivele mobile prin sideloading independent de Magazinul Google Play. 

Sabina Popescu: Există și organizații interesate de sistemul dezvoltat- Asociația Nevăzătorilor, spre exemplu?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium:  Nimic pentru nevăzători, fără nevăzători! Asociația Alfabetului Scripor are colaborări și parteneriate de succes cu multe asociații de nevăzători din țară, dar mai ales din străinătate. Fiind parteneri, membrii acestora vor beneficia în premiera de această aplicație.

Tudor Scripor, Inventatorul Alfabetului Scripor: Referitor la Asociația Nevăzătorilor, ca și în fiecare organizație indiferent de domeniu sau profil, există oameni vizionari care vor să experimenteze lucruri noi și oameni mai reticenți la inovații și tehnologie. Este un lucru absolut normal și noi îi încurajăm pe toți sa îmbrățișeze tehnologia în general și soluțiile adaptate în mod special. Important este faptul că noi, îmbinând alfabetul tactil al culorilor cu tehnologia, contribuim substanțial la creșterea calității vieții și oferim independență și incluziune persoanelor nevăzătoare. 

Evident ne mândrim cu colaborări de succes cu asociațiile de nevăzători din țară  pe care le apreciem și avem semnale positive că în viitorul apropiat numărul colaborărilor va crește accelerat. Credem că acest aspect ar trebui rezolvat într-un ritm progresiv pentru beneficiul membrilor comunității. Totodată sperăm și facem tot posibilul ca în perioada următoare să definim un program sistematic coerent și bine coordonat la nivel național împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România. 

Sabina Popescu: Ce fel de tehnologie stă la baza aplicației?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium:Aplicația se bazează pe algoritmi de Inteligență Artificială de tip Computer Vision. Odată ce am creat acești algoritmi, ei încep să imite modul de învățare al creierului uman și devin inteligenți parcurgând materialele puse la dispoziție de partenerii noștrii. Învață precum un copil care merge la școală, singura diferență este că prin puterea de calcul actuală, calculatorul este capabi să parcurgă în doar câteva ore, zeci de mii de imagini care conțin caractere ale Alfabetului Scripor. În paralel am codat aplicația mobilă iar la finalul dezvoltării am încorporat în aceasta un model matematic compatibil cu dispozitivele mobile, care are acum cunoștințele deprinse de Inteligența Artificială în procesul de învățare.

Sabina Popescu: Care este principiul de funcționare al aplicației?

Florin Jurchis, Fondator Milnesium: Utilizatorul intră în aplicație și orientează telefonul înspre eticheta obiectului vestimentar sau către un element din mediul înconjurător care este inscriptionat cu caracterele alfabetului. Aplicația recunoaște caracterele respective și transmite utilizatorului un mesaj audio descriind culoarea obiectului respectiv prin intermediul caracterelor alfabetului tactil. Alte tipuri de dispozitive care detecteaza culoarea obiectului pot oferi rezultate eronate datorită modului în care cade lumina, pot fi infuențate de căldura culorii generată de corpurile de iluminat, etc. pe când caracterul Alfabetului Scripor rămâne același indiferent de factorii externi. Pe lângă această utilizare, aplicația ajută utilizatorii să adopte cu ușurință Alfabetul Scripor, astfel pe lângă rolul de asistență, aceasta are și un rol educațional pentru cei care nu sunt familiari încă cu alfabetul tactil.

Print-screen din aplicație în timp ce e testată

Aplicația New Horizons este în fază de fine-tuning pentru versiunea finală, însă dezvoltatorii au avut deja parte de o reacție pozitivă din partea nevăzătorilor. Declarații, în acest sens, din partea persoanelor care lucrează cu oameni cu astfel de deficiențe și, deopotrivă, din partea nevăzătorilor, prezentăm în continuare.

Declarația 1

Asociația Alfabetului Scripor: Cât de importante considerați că sunt culorile?

Belean Alexandru, Asistent Sportivi Paralimpici: Foarte importante.

Asociația Alfabetului Scripor: Ce părere aveți despre Aplicația New Horizons?

Belean Alexandru, Asistent Sportivi Paralimpici: Consider că aplicația este o idee foarte bună, aș dori să testez aplicația și consider că ar ajuta persoanele nevăzatoare când e vorba de asortarea hainelor în magazine și acasă.

Declarația 2

Asociația Alfabetului Scripor: Cât de importante considerați că sunt culorile?

Szanto Attila, Nevăzător: Culorile în viața mea au jucat un rol foarte important.

Asociația Alfabetului Scripor: Ce părere aveți despre Aplicația New Horizons?

Szanto Attila, Nevăzător: Din punctul meu de vedere este o aplicație foarte utilă, bine venită în ajutorul persoanelor cu dizabilitate de vedere. Eu consider ca m-ar ajuta foarte mult în asortarea hainelor și as dori să încerc această aplicație!

Declarația 3

Asociația Alfabetului Scripor: Cât de importante considerați că sunt culorile?

Elena Bodnar, Asistent Sportivi Paralimpici: Culorile au o importanță foarte mare în viață.

Asociația Alfabetului Scripor: Ce părere aveți despre Aplicația New Horizons?

Elena Bodnar, Asistent Sportivi Paralimpici: O aplicație care ajută la distingerea culorilor este ceva inedit care ar ajuta foarte multe persoane. Sigur ar ajuta foarte mult în asortarea hainelor în magazin și mai ales acasă, desigur ar fi interesant să putem testa această aplicație cât de curând.

Florin Jurchiş, fondatorul start-up-ului clujean Milnesium, este IT-istul care a dezvoltat împreună cu developerii interni ai companiei și aplicaţia Milnesium Mask Detector, apreciată inclusiv în Statele Unite. Milnesium a livrat cu succes aplicații software end-to-end pentru procesele principale și auxiliare ale companiilor locale și mari companii internaționale din industrii precum FinTech și cea a Echipamentelor Electrice.

Tudor Paul Scripor este un pictor clujean care a inventat Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare. Datorită acestuia, România a devenit prima țară din lume care a implementat acest concept. Invenția a fost premiată în 2019 la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă, existând posibilitatea ca acest concept să fie implementat la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.