Apostu si Bica asteapta eliberarea in saptamana Craciunului
Sorin Apostu si Radu Bica vor afla chiar in saptamana Craciunului daca petrec sarbatorile in libertate sau va fi mentinut arestul lor preventiv. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie se tem ca Aspazia Droniuc, denuntatorul in ambele cazuri, ar putea sa-si schimbe declaratia in fata instantei si din acest motiv incearca sa stranga probe in alte directii. Nu au reusit nimic in aceste directii, iar perchezitia informatica pe care au intarziat-o in mod special pentru a putea prelungi mandatul de arestare a lui Apostu a fost un adevarat soc pentru organele de cercetare. Acestia au descoperit ca calculatoarele lui Monica Apostu contin date care confirma ca si-a facut treaba pentru toate firmele cu care avea contract.
"Radu Bica are o noua cerere de eliberare sub control judiciar care se va judeca joi 22 decembrie. Ea a fost introdus de domnul Panzaru care a fost si prezent la urmarire penala. Eu am inceput sa lucrez de putin timp in dosar. Sorin Apostu are o noua cerere de eliberare de control judiciar care se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat pentru Gazeta de Cluj Tibi Ban, avocatul celor doi.
Radu Bica a mai primit confirmarea mentinerii arestului preventiv si la Curtea de Apel Cluj.
Aparatorul ales al inculpatului lui Radu Bica, avocat Tiberiu Ban solicit in cadrul instantei in principal, admiterea recursului, casarea incheierii atacate si rejudecand cauza, pronuntarea unei noi hotarari prin care sa se dispuna revocarea masurii arestului preventiv cu punerea de indata in libertate a inculpatului. In subsidiar, solicita inlocuirea masurii arestului preventiv cu o alta masura neprivativa de libertate, respectiv masura obligarii inculpatului de a nu parasi localitatea sau tara. Temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestului preventiv nu mai subzista in prezent, iar altele noi nu au aparut. Raportat la prevederile art. 143 Cod procedura penala masura arestarii preventive nu poate fi luata fata de inculpat deoarece in cauza nu sunt indicii temeinice sau probe din care sa rezulte ca inculpatul a comis fapta prevazuta de legea penala, o simpla declaratie a inculpatei Aspazia Droniuc neputand fi avuta in vedere, deoarece aceasta nu se coroboreaza cu nici o alta proba din dosar. Se mai arata ca, nu exista la dosarul cauzei temeiuri noi, din care sa rezulte in primul rand ca inculpatul s-ar face vinovat de fapta comisa, iar mai apoi ca acesta trebuie sa fie cercetat in stare de arest preventiv, deoarece temeiurile de arestare aratate de parchet, sunt cele generale, fara a se arata in mod strict si concret, de ce este necesara mentinerea masurii arestarii preventive a inculpatului. Se mai arata ca, organele de urmarire penala nu au efectuat in cauza o ancheta temeinica, intrucat in cauza a fost cercetat si un avocat, motive pentru care propunerea de arestare preventiva a fost solutionata de Curtea de Apel Cluj, urmand ca prin rechizitoriu, respectivul avocat, sa fie scos de sub urmarire penala. Nu exista motive din care sa rezulte ca inculpatul s-ar face vinovat de fapta retinuta in sarcina sa.
In final, solicita a se avea in vedere si persoana inculpatului, imprejurarile in care fapta ar fi avut loc, precum si lipsa pericolului pentru ordinea publica. Nu exista nici un risc, daca inculpatul va fi cercetat in stare de libertate, intrucat inculpatul nu va avea nici o modalitate de influentare a bunului mers al procesului penal.
Fara probe certe si verosimile
Celalalt aparatorul al lui Bica, avocat Anatol Panzaru, solicita admiterea recursului, casarea incheierii atacate si rejudecand cauza, pronuntarea unei noi hotarari prin care sa se dispuna revocarea masurii arestului preventiv cu consecinta punerii inculpatului in stare de libertate. In continuare se arata de aparatorul inculpatului ca, in cauza nu sunt indeplinite prevederile art. 148 lit f Cod procedura penala. Inculpatul nu s-a bazat niciodata pe o conduita neconforma cu normele sociale, astfel ca mentinerea acestei masuri preventive nu poate fi justificata din nici un punct de vedere, deoarece nu exista temeiuri din care sa rezulte ca odata lasat in libertate inculpatul va prezenta pericol pentru ordinea publica. Declaratia coinculpatei Aspazia Droniuc nu are cum sa reprezinte o proba certa si verosimila din moment ce nu se coroboreaza cu alte mijloace de proba din dosar.
Nu exista nici un risc, ca inculpatul sa comita noi fapte prevazute de legea penala, intrucat acesta are experienta necesara de viata pentru a intelege cum anume se va desfasura acest proces penal. Se mai solicita a se avea in vedere ca inculpatul, de-a lungul anilor a reusit sa fie evidentiat in toate activitatile pe care le-a desfasurat, are o familie legal constituita, astfel ca sotia sa este manager la Spitalul Municipal Turda, iar fiica sa este studenta anul IV la Facultatea de Arhitectura. Inculpatul, daca ar fi cercetat in stare de libertate, nu ar avea cum sa modifice ori sa altereze probele ce urmeaza a fi administrate de instanta de judecata, in mod nemijlocit, solicitand in acest sens, revocarea masurii arestarii preventive.
Celebra litera “f”
Reprezentantul parchetului solicita respingerea recursului ca nefondat, cu consecinta mentinerii incheierii atacate ca fiind legala si temeinica. Procurorii se bazeaza pe celebra litera f care arata pericolul public al lui Apostu. Se apreciaza ca la aceasta data in cauza, exista, fara putinta de tagada, indicii temeinice si chiar probe, in sensul legii procedural penale, ca inculpatul ar fi comis fapta pentru care a fost trimis in judecata. In ceea ce priveste existenta celor doua conditii cumulative prevazute de art. 148 lit. f Cod procedura penala, instanta a constatat ca prima conditie este in mod evident indeplinita cata vreme, fapta pentru care este cercetat inculpatul este sanctionata cu pedeapsa inchisorii cu limite cuprinse intre 3 si 12 ani. Cea de-a doua conditie a textului evocat, este de asemenea indeplinita.
Comentarii disperate a la DNA si SRI
Procurorii DNA s-au aflat saptamana trecuta pe site-ul www.gazetadecluj.ro, respectiv acelasi IP care comenteaza la articolele de pe site-ul www.gazetadecluj.ro. Mentionam ca in fiecare secunda se afla pe site-ul nostru cel putin doua persoane de la baza militara secreta de langa Fagaras, loc din care au mai fost publicate comentarii pe site-ul Gazetei. Baza militara de langa Fagaras este cea mai mare baza de pregatire a ofiterilor de informatie din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Astfel, informatiile pe care noi le furnizam publicului larg prin intermediul site-ului de mass-media este atent monitorizat de SRI si DNA. Anchetatorii de la Directia Nationala Anticoruptie Cluj comenteaza la articolele Gazetei de Cluj. In loc sa caute informatii pentru a-si continua anchetele si a-si face datoria pentru care sunt platiti din banii publici, oficialii DNA comenteaza la articolele din presa, aratandu-si astfel disperarea.
Adresa de IP-ul 85.122.160.1 apartine Ministerului Justitiei, mai precis Parchetului National Anticoruptie Cluj, actuala DNA. Solicitam Directiei Nationale Anticoruptie sa-si probeze comentariile cu probe sau altfel ne vom simti nevoiti sa actionam conform legilor Romaniei.
Lipsa probelor, problema DNA Cluj
Surse din cadrul DNA Cluj au declarat ca dosarul lui Sorin Apostu incepe sa fie din ce in ce mai slab fundamentat in urma perchezitiilor informatice din cazul Apostu. S-ar parea ca procurorii au stiut de ce au amanat timp de mai bine de o luna perchezitia informatica, cel putin pana dupa prelungirea arestului preventiv a celor doi invinuiti, Sorin Apostu si Calin Mihai Stoia. Astfel, dupa ce au cercetat calculatoarele lui Apostu au constatat ca nevasta acestuia, Monica Udina Apostu are pentru toti clientii sai raspunsuri date acestor, negocieri cu acestia, intampinari, rezultatele negocierilor pentru cumpararea terenurilor si alte acte care tin de meseria de avocat. Scenariul conform caruia Sorin Apostu ar fi "mascat" mita prin intermediul pseudo-contractelor de consultanta semnate de Monica Apostu incepe sa pice, deoarece autenticitatea contractelor se vede din ce in ce mai tare in munca depusa de sotia primarului suspendat. Acesta este si motivul pentru care incadrarea a fost schimbata din luare de mita in trafic de influenta.
Curajosii de ocazie
Luarile de pozitie ale presedintelui Traian Basescu si Emil Boc au inceput sa se schimbe in cazul Apostu. Dupa ce Boc a fost rezervat in prima instanta in ceea ce-l priveste pe fostul sau coleg, ulterior primind informatii din directia serviciilor de informatii ca dosarul ar fi slab intocmit ar fi avut mai mult curaj in a-l sustine pe cel pe care l-a promovat la primaria Clujului.
Tiberiu Hrihorciuc