Apostu si Bica, in arest fara argumente

Primarul Sorin Apostu nu conduce RATUC, detinea telefoane stricate si avea cunostinte. Acestea sunt fapte a caror natura nu este penala conform legislatiei din Romania, dar procurorii Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) au ajuns printr-o circumstanta sa lege aceste informatii in aşa fel incat sa "cladeasca" un dosar bazat mai mult pe legaturi bolnavicioase decat pe probe solide. In celalalt caz al DNA, procurorii au gresit facand cererea de arestare preventiva la Curtea de Apel fara sa citeze invinuitul, care a solicitat acest lucru. Atat vicele CJ, cat si primarul Clujului raman in arest chiar daca dosarele lor nu sunt solide si nu contin probe. Gazeta de Cluj va prezinta declaratiile primarului in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie

"Nu am avut cunostinta ca Aspazia Droniuc a avut vreun contract cu RATUC (Regia de transport in comun din Cluj-Napoca). Primarul nu are atributii in atribuirea contractelor incheiate de regiile subordonate Consiliului Local. Asta e o prerogativa a Consiliului Local. Nu stiam ca Aspazia Droniuc avea sa incheie noi contracte cu RATUC. Nu am discutat cu directorul RATUC despre Aspazia Droniuc. O cunosc pe invinuita Droniuc de 10 ani de pe vremea cand lucra in presa. A detinut calitatea de membru PDL pentru o scurta perioada, dar in prezent nu mai este", a declarat Apostu in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Presedinta completului de judecata intervine si il intreaba pe Sorin Apostu cum isi explica denuntul Aspaziei Droniuc. Apostu raspunde:
 “Din declaratia ei inteleg ca ea a presupus ca eu as fi vorbit despre ea si contracte cu domnul Liviu Neag directorul RATUC. Subliniez ca Aspazia Droniuc nu mi-a cerut si nu i-am acordat nici un fel de favoare de acest gen. Ma intalneam periodic cu directorul RATUC. Nu am avut o relatie extraprofesionala cu el. Nu aveam nicio calitate sau atributie sa verific contractele RATUC”, spune Sorin Apostu.

Apostu a aflat in timpul urmaririi penale de contracte

“Am aflat de aceste contracte in timpul urmarii penale(n.r. contractele de consultanta ale sotiei). Nu cunosteam ce contracte a incheiat sotia mea. Eu si sotia mea avem o intelegere sa nu discutam problemele profesionale acasa. Timpul este si asa prea scurt si am decis sa il dedicam familiei. Ulterior am aflat de contractul cu Aspazia Droniuc si celelalte contracte”, spune Sorin Apostu.

“Licitatia pentru concesionarea serviciului de salubrizare s-a realizat in baza unui caiet de sarcini aprobat de Consiliul Local, iar eu nu am facut parte din comisia de licitatie. Nu am avut nici o atributie in atribuirea acestui contract. Ordinul de constituire a comisiei de licitatie a fost semnat de primar dupa ce a fost avizat de compartimentul de specialitate.
 Licitatia a fost contestata de toate firmele care au concurat, inclusiv de compania castigatoare. Pe zona de vest a castigat Compania Bratner-Veres, iar contractul a fost semnat numai dupa ce licitatia a fost validata in instanta. Primaria in baza acestui contract nu plateste nimic, ci primeste o redeventa de 50 000 euro pe an. Inaintea acestei licitatii Bratner-Veres detinea 80% din serviciul de salubritate iar dupa aceasta licitatie detine numai 50% din acest serviciu.
Legat de faptul ca Stoia Calin mi-ar fi cerut sa intervin pentru alte persoane mentionez ca nu am intervenit pentru nimeni si nici nu mi s-a cerut. De altfel la Primaria Cluj-Napoca exista un sistem care inregistreaza toate documentele, cererile si avizele pe care cetatenii pot sa le urmareasca si sa verifice situatia acestor documente. Acest sistem exclude orice fel de interventie.”
“Din cele 17 telefoane eu si sotia mea folosim doar 4 aparate. Restul telefoanelor erau nefunctionale”
Magistratul il intreaba pe Apostu daca el colectioneaza telefoane mobile.
“Nu sunt colectionar. Multe din aparate erau primite la diverse promotii sau bonusuri.”, mai spune Sorin Apostu.
“Resping acuzatiile procurorilor, avem camere video in tot parkingul. Este un spatiu public. Cu Muresan Simion Adrian, reprezentantul Electrogrup, m-am intalnit in parking de doua ori: o data am discutat despre o onomastica si inca o data am vorbit tot asa ceva personal. De asemenea procurorii au mentionat ca am primit de la Muresan Simion cazarea in Grecia. Mentionez ca intr-adevar am fost impreuna in concediu, dar eu mi-am platit cazarea 80 euro/zi. Legat de vacanta din Austria din nou eu mi-am platit toate cheltuielile. La fel si in cazul excursiei din Dubai. Legat de acuzatia ca as fi apelat la cineva sa imi schimbe codul IMEI, mentionez ca am apelat la Pop Lucian cunoscut impatimit IT caruia i-am cerut sa imi imbunatateasca capacitatile telefonului”, spune Sorin Apostu

Certat cu Bekar

“Legat de domnul Bekar, il cunosc ca şi contractant al primariei Cluj-Napoca. Legat de faptul ca dumnealui mi-a luat un bilet de avion Bucuresti-Mures si mi-a platit cazarea la un hotel din Capitala: Am avut un congres la PDL si mi s-a cerut sa raman o zi in plus fata de programul initial. L-am sunat pe domnul Bekar sa imi retina un bilet de avion si sa imi faca o rezervare la un hotel cat mai apropiat de Palatul Parlamentului. Mentionez ca este de notorietate ca inainte sa fiu primar l-am cunoscut pe domnul Bekar in cadrul comisiilor de licitatii si am fost in relatii conflictuale pentru ca unii dintre angajatii sai nu si-au facut treaba. ”, spune Sorin Apostu

“Nu am avut nici un fel de atributii pentru eliberarea autorizatiilor de comert stradal. Aceste autorizatii sunt eliberate de departamentul de specialitate. Nu am pretins si nici nu am primit bani pentru eliberarea acestor autorizatii”, spune primarul Apostu.

“Mentionez ca OMV nu si-a deschis nicio statie in Cluj de mai bine de 10 ani. Carrefour se afla pe teritoriul comunei Floresti, iar Viva Galati nu are nimic de a face cu societatea Viva, un dezvoltator imobiliar finantat de oameni de afaceri din Portugalia.

In privinţa Dedeman, fac mentiunea ca sotia mea a participat la elaborarea actelor de vanzare-cumparare a terenului afectat pentru spatiul comercial. Sotia mea a fost angajata de un notar.”, a aratat primarul in incheierea pledoariei.

“As vrea sa va asigur ca nu am nicio intentie sa ma sustrag cercetarilor sau sa zadarnicesc ancheta. Nu doresc decat ca adevarul sa iasa la lumina. Nu cred ca din datele prezentate reiese ca m-as face vinovat. Sunt si doresc sa raman un cetatean al Clujului”, marturiseste Apostu.

Tiberiu Hrihorciuc

4 COMENTARII

  1. Biografia americană a lui Mihai Dumitru Chezan este demnă de Chicago ÅŸi de istoria sa. ApariÅ£ia sa la Cluj ÅŸi derularea proiectelor imobiliare „Tower” au generat o succesiune de falimente implicând sute de persoane private, firme ÅŸi instituÅ£ii.

    Chezan s-a născut în Frata, judeÅ£ul Cluj, ÅŸi a făcut liceul la Zalău. Mai are o soră ÅŸi a părăsit România împreună cu alÅ£i credincioÅŸi penticostali din zona Salajului. Afacerile lui Chezan în SUA Å£in mai degrabă de autorităţi ÅŸi de folosirea cardurilor de credit. ÃŽn România, Mihai Chezan, împreună cu Mihaela Barbos, Dan Barbos, Nicolae Bocsa, Militaru Sorin Mihai, Coste Sorin, Nicolae Bocsa, Virgil Fiastru, Ion Bondane ÅŸi, nu în ultimul rând, deputatul Daniel Buda ÅŸi soÅ£ia luiÅŸ Liliana Buda, sunt oamenii implicaÅ£i în trei proiecte imobiliare (River Tower, Tower Park ÅŸi Silver Tower), prin intermediul mai multor firme care au în comun denumirea de „Tower”. ÃŽn plus, SC Mox Construction (antreprenorul acestor proiecte imobiliare) a jucat rolul antreprenorului general în proiectul Tower. Aceste societăţi au obÅ£inut avize de construcÅ£ie pentru mai multe blocuri de locuinÅ£e ÅŸi birouri, au cumpărat materiale de construcÅ£ii de la diverse firme ÅŸi au vândut mai multe locuinÅ£e din faza de proiect. ÃŽn momentul de faţă, o parte din aceste firme au ajuns în incapacitate de plată, iar creditorii ÅŸi instituÅ£iile statului au cerut începerea procedurilor de insolvenţă pentru a-ÅŸi recupera datoriile. Tower InternaÅ£ional s-a topit cu banii luaÅ£i de la clienÅ£i, iar Mox Construction, cu datoriile către diverÅŸi antreprenori lăsaÅ£i cu buza umflată pentru lucrările prestate ÅŸi neplătite. Amândouă, ÅŸi Tower ÅŸi Mox, sunt în insolvenţă.

    Mihai Chezan a operat în România în baza unui carnet de rezident seria PC nr. 307804 eliberat de Poliţia Cluj la data de 19 12 2007 cu CNP-ul nr. 1721202312951, publicat în Monitorul Oficial al României din 792 partea a IV-a din 2009. Ca deţinător al unui permis de rezidenţă, Mihai Dumitru Chezan nu este cetăţean român. Înseamnă că, la un anume moment al existenţei sale americane, a renunţat la cetăţenia română. Ceea ce înseamnă că raporturile sale juridice din România sunt de cetăţean american în trcecere, firmele sale înregistrate în paradisuri fiscale fiind administrate de diverse persoane, nu de un român care dă socoteală de faptele sale în baza legilor româneşti.

    Cum a fost posibil ca administraţia publică, persoane publice, bănci, firme şi sute de persoane private să colaboreze şi să facă afaceri cu Mihai Chezan, persoană judecată şi prezentată în raportul de anul trecut înaintat Congresului American de către Departamentul American al Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane? Chezan este trecut printre cei mai mari fraudatori ai banilor publici americani. Am prezentat într-un articol deja postat pe site-ul cotidianul.ro detalii despre o parte din fraudele comise de Mihai Chezan în Statele Unite, consemnate în Raportul către Congresul American, Raport menţionat mai sus. Dar fraudele consemnate în Raport erau doar o parte. Iată ce relatează din Statele Unite d-l Mihai Petruta, colaborator al ziarului american

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.