Apostu si Stoia, lasati sa putezeasca bolnavi in arest

Chiar daca ambii inculpati sunt bolnavi si internati in spitalul penitenciarului, Curtea de Apel Cluj a decis ca ca acestia prezinta inca un mare pericol pentru societate si ca mai trebuie sa ramana dupa gratii. Procesul primarului suspendat Sorin Apostu si a omului de afaceri Calin Stoia a continuat la Curtea de Apel, unde ambii au cerut eliberarea sub control judiciar. Martorul cheie din dosar,  Aspazia Droniuc si-a facut din nou lipsita prezenta, neprezentandu-se in fata judecatorilor.  Avocatul care il reprezinta pe Sorin Apostu a depus o cerere cu privire la cinci vicii de procedura, asupra carora Curtea de Apel se va pronunta in data de 17 februarie.

Procesul in care primarul supendat Sorin Apostu si omul de afaceri Calin Stoia sunt acuzati de fapte de coruptie a continuat in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj, unde s-au depus si cereri pe fond, precum si cereri de eliberare sub control judiciar. Avocatul Tiberiu Ban, care il apara pe Apostu, a cerut constatarea existentei a cinci vicii de procedura la dosar, motiv pentru care dosarul ar trebuie retrimis catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru refacerea urmaririi penale. Mai precis, aparatorul fostului primar a aratat in fata instantei faptul ca in legatura clientului s-au incalcat mai multe dintre drepturile procesuale garantate de constitutie sau de Conventia Europeana a Drepturilor omului. Conform avocatului Tibi Ban, Apostu nu a fost audiat de catre DNA in timpul urmaririi penale, dupa cum avocatii nu au putut participa nici la audierea martorilor, intrucat numarul acestora a fost prea mare intr-un timp foarte scurt. Acesta a mai aratat faptul ca si actul de sesizarea a instantei este viciat, incalcandu-se mai multe prevederi ale codului de procedura penala.

Sergiu Bogdan, avocatul lui Calin Stoia, a declarat in fata judecatorului ca arguemntele aduse de colegul sau Tibi Ban sunt corecte din punct de vedere juridic, insa el si clientul pe care il reprezinta ar dori grabirea procesului, datorita faptului ca deja este vorba despre trei luni petrecute in arest.

Impotriva viciilor invocate de catre aparatori, procurorul Anca Marincean a declarat ca acestea nu sunt valabile, intrucat refacerea urmaririi penale de catre DNA ar prelungi inutil mersul procesului. “ Inculpatul Sorin Apostu a refuzat in prima instanta sa dea declaratii, iar ulterior acestuia i-a fost luat un punct de vedere cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala” a declarat procurorul Marincean.
Pentru judecarea viciilor de procedura invocate, judecatorul Vasile Goja a apreciat ca se impune un nou termen, astfel fixandu-l pentru data de 17 februarie 2012.
"Potrivit dispozitiilor procesuale inainte de citirea actului de sesizare pot fi formulate anumite cereri ori solicitari. Noi am invocat neregularitatea actului de sesizare in speta, faptul ca anumite incalcari ale dispozitiilor procesuale antreneaza pe cale de consecinta nulitatea absoluta a actului de sesizare. Am ridicat un numar de cinci exceptii si noi consideram ca sunt intemeiate urmeaza ca la termenul din 17 februarie sa se pronunte asupra acestora", a declarat la iesirea din sala de judecata Tiberiu Ban.

Momente tragi-comice atuci cand s-a discutat arestul preventiv
Cum la data de 19 ianuarie cererea de eliberare sub control judiciar fusese judecata fara ca lui Sorin Apostu sa i se ia vreo declaratie, la ultimul termen s-a judecat din nou eliberarea acestora. In timp ce Sorin Apostu a cerut sa-i fie inlocuita masura arestului cu obligatia de a nu parasi localitatea, Calin Stoia a mers mai departe, cerand inlocuirea cu masura neparasirii tarii, si doar in subsidiar cea a neparasirii localitatii.
Pe rand, avocatii celor doi au aratat motivele pentru care arestul preventiv nu se mai impune, in incercarea de a convinge completul de judecata. Fiind primul care a luat cuvantul, Tiberiu Ban a aratat ca fostul primar Sorin Apostu nu mai ocupa functia care a dus la acuzatia de dare de mita, este un parinte responsiabil a doi copii minori si este in continuare iubit si stimat de catre cetatenii orasului. “Doar intr-o zi, Sorin Apostu  a primit peste 300 de felicitari si mesaje de incurajare de la clujeni” a aratat avocatul, referindu-se la ziua de 8 februarie in care fostul edil isi serba ziua de nastere. Sorin Apostu, profund emotionat de situatia stanjenitoare in care se afla, era pe punctul de a izbucni in lacrimi atunci cand i s-a dat cuvantul pentru a da declaratii. „Sunt bolnav. Activitatea mea publica s-a incheiat” a fost mesajul soc al fostului primar, care a lasat sa se inteleaga faptul ca activitatea sa publica ar putea fi incheiata.
De cealalta parte, avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan, a fost mult mai transant in ceea ce priveste motivele pentru care clientul sau trebuie eliberat. Acesta a aratat, exemplificand prin mai multe cazuri pe care Romania le-a pierdut in fata instantelor europene, faptul ca mentinerea lui Stoia nu se mai impune si ca nu exista motive pentru care acesta nu ar putea fi judecat in stare de libertate. “Nu inteleg de ce la Cluj nu poate fi judecat in stare de liberatate, in timp ce in cazuri similare care sunt pe rolul instantelor nationale inculpatii sunt liberi” a declarat Sergiu Bogdan. Cu privire la probele pe baza caruia Stoia sta de mai bine de trei luni in arest, avocatul a rugat instanta, daca poate, sa-i explice clientului sau motivul pentru care ar mai trebuie sa petreaca timp in arest. “Daca credeti de cuviinta, uitati-va in ochii lui si spuneti-i ca mai trebuie sa ramana in arest” i s-a adresat Sergiu Bogdan judecatorului Vasile Goja. Avocatul a mai aratat faptul ca jurisprudenta CEDO a remarcat faptul ca, odata cu trecerea timpului, indiferent de gravitatea acuzatiei, pericolul pe care incupatul il prezinta pentru societate scade, pana atunci cand nu se mai impune masura asiguratorie.
Fiindu-i dat cuvantul, Calin Stoia a starnit un moment comic in sala de judecata, atunci cand a declarat ca el va da citate dintr-un mare filozof roman, pentru ca a avut mult timp la dispozitie in ultima vreme. Dupa ce a impartasit instantei conceptiile filozofului referitoare la principii, Calin Stoia a tinut sa-si incheie cuvantarea cu un citat din nimeni altcineva decat procuroarea sef a DNA Elena Botezan, cea care l-a acuzat de dare de mita. “ Pot sa va citez cuvant cu cuvant spusele ei, pentru ca mi-au ramas intimprite in minte” a declarat in fata judecatorului Calin Stoia. “ Domnule Stoia, dumneavoastra ati fi putut fi judecat in stare de libertate fara nicio problema” si-a amintit omul de afaceri, precizand la final ca cele trei luni de cand se afla in stare de arest sunt mai mult de jumatate din minimul special prevazut pentru infractiunea de care este acuzat. 
Chiar daca avocatii inculpatilor au reusit sa demostreze faptul ca mentinerea in starea de arest nu se mai impune, judecatorul Curtii de Apel Cluj a considerat ca masura se impune in continuare, si, pe acesta cale, a respins cererile de eliberare sub control judiciar. Primarul Sorin Apostu a fost trimis in judecata sub suspiciunea ca ar fi luat suma de 50.000 de euro prin intermediul biroul de avocatura al sotiei sale, comitand astfel infractiunea de luare de mita. De cealalta parte, omul de afaceri Calin Stoia a fost acuzat ca ar fi savarsit infractiunea de dare de mita, in incercarea de a obtine o licitatie privind salubrizarea stradala in Cluj-Napoca.

Eliberarea provizorie sub control judiciar

Art. 1602 CPP:  Conditiile liberarii

(1) Liberarea  provizorie  sub  control  judiciar  se  poate  acorda in  cazul  infractiunilor savarsite  din  culpa,  precum  si  in  cazul  infractiunilor  intentionate  pentru  care  legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani.
 
(2) Liberarea provizorie sub control judiciar nu se acorda in cazul in care exista date din care rezulta necesitatea de  a-l impiedica pe  invinuit sau inculpat sa  savarseasca alte  infractiuni  sau  ca  acesta  va  incerca  sa  zadarniceasca  aflarea  adevarului  prin influentarea  unor  parti,  martori  sau  experti,  alterarea  ori  distrugerea  mijloacelor  de proba sau prin alte asemenea fapte.
 
(3) Pe  timpul  liberarii  provizorii  invinuitul  sau  inculpatul  este  obligat  sa  respecte urmatoarele obligatii:

a) sa nu depaseasca limita teritoriala fixata decat in conditiile stabilite de instanta;
b) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
c) sa  se  prezinte  la  organul  de  politie  desemnat  cu  supravegherea  de  instanta, conform programului de supraveghere  intocmit de organul de poli tie sau ori de cate
ori este chemat;
d) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura;
e) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme.

Sabin Ripan

2 COMENTARII

  1. Saracii! Mi se rupe inima de ei…cand erau in libertate, zburdau nu alta…acuma dintr-o data sunt putred de bolnavi…Fi-v-ar neamul a dracu Apostule, Stoia si Sabin Ripan!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.