Florești, Bragadiru, Popești Leordeni, Năvodari, Dumbrăvița, Giroc, Șelimbăr, Cisnădie. Majoritatea locuințelor finalizate în principalele piețe rezidențiale ale României au fost în localitățile limitrofe marilor orașe.

Constanța a devenit anul trecut a treia piață rezidențială regională în care se livrează anual peste 3.000 de locuințe, alăturându-se piețelor din Cluj-Napoca (5.403) – cea mai mare după regiunea București – Ilfov – și din Timișoara (3.484), potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker România (CBR), pe baza informațiilor Institutului Național de Statistică.

Următoarele poziții în topul celor mai mari piețe rezidențiale locale sunt ocupate de Sibiu și Iași, ambele cu 2.500 de unități livrate anual, Brașov (1.700), și Oradea, intrat în premieră în rândul orașelor în care sunt finalizate anual peste 1.000 de locuințe, incluzând și localitățile limitrofe.

Majoritatea locuințelor finalizate în 2017 în principalele piețe rezidențiale din România – incluzând regiunea București – au fost în localitățile limitrofe marilor orașe (54%), conform Profit.

Proprietarii de terenuri fac jocurile în marile orașe

”Localitățile limitrofe marilor orașe regionale continuă să atragă cea mai mare pondere a finalizărilor de locuințe noi deoarece oferă terenuri pentru construcții în parametri rezonabili de preț și un grad redus de birocrație în autorizarea lucrărilor de construire, comparativ cu marile orașe, unde autoritatile locale sunt mai puțin prietenoase, iar vânzătorii de terenuri au de multe ori așteptări nerealiste privind prețul terenurilor propuse spre vânzare.

Prețurile nerealiste sunt o consecință a faptului că în orașe precum Timișoara, Iași, Cluj-Napoca se aplică proporția 80%-20% când vine vorba de concentrarea terenurilor bune în portofoliile unui grup restrâns de proprietari.

În situația în care cererea și oferta pentru terenuri centrale sau semicentrale se vor întâlni, vom asista la o majorare a segmentului middle market și în marile orașe din România și la o evoluție calitativă a conceptelor ce stau la baza proiectelor de la periferia marilor orașe”, a declarat Bogdan Voica, director general al CBR.

Noutăți în top: Năvodari, Dumbrăvița, Cisnădie

Cele mai mari suburbii după locuințele livrate au fost Bragadiru (București), cu mai multe finalizate comparativ cu Florești (Cluj-Napoca), localitate în care în ultimii 11 ani s-au ridicat 18.000 de locuințe – mai mult decât în majoritatea marilor orașe analizate, cu excepția Bucureștiului – și Năvodari (Constanța), Dumbrăvița (Timișoara), Cisnădie (Sibiu), în premieră cu peste 1.000 de livrări.

În Popești Leordeni (București) au fost livrate pentru prima oară în ultimii șase ani 1.000 de locuințe din pricina împuținării parcelelor de teren disponibile, în timp ce Giroc (Timișoara), Șelimbăr (Sibiu) s-au apropiat de pragul de 1.000 de finalizări.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here