Acoliţii lui Cherecheş, care au ocupat blocul ilegal construit în Cluj-Napoca şi obişnuiau să formeze o gaşcă închegată în trecut, au început să se mănânce între ei. Deşi există o notificare ce prevede suspendarea vânzării apartamentelor din blocul buclucaş, în baza deciziei civile 129/9.03.2021 a Curţii de Apel Cluj, apartamentele continuă să fie vândute, prin legături bolnăvicioase, la preţuri derizorii, mult sub preţul pieţei. Mai mult de-atât, arhitectul blocului, Dinculescu, pe atunci condamnat definitiv pentru corupție, l-a convins pe Crin Iosif Gălățean să cumpere 17% din proiect. Ulterior, Dinculescu susţinea că  Crin Iosif Gălățean ar fi primit 17% din bunurile deținute de firmă și nu 17% din întregul proiect, așa cum fusese înțelegerea inițială. Totodată, Dinculescu ar fi închiriat o maşină în leasing pe care nu ar mai fi achitat-o, rămânând astfel cu o creanţă de aproximativ 20.000 de euro către Budeanu Carmen şi 10.000 de euro către firma Modrin, care a apelat, la executorul Morari şi Asociaţii, pentru  a-l executa silit pe arhitect de  cele 17% acţinui deţinute la firma Mordin SRL – care, în cifre exacte, înseamnă 17% din cele 25 de apartamente şi 25 de locuri de parcare deţinute de către societatea comercială în cartierul Gruia – la fabuloasa sumă de aproximativ 50.000 de euro. După un calcul simplu ne dăm seama că apartamentele au fost subevaluate la un preţ derizoriu de  aproximativ 10.000 de euro pe bucată de către executor. Decizia a fost ulterior contestată în instanţă de către Gălăţean, care, la rândul său, l-a creditat pe arhitectul Dinculescu cu 300.000 de euro. 

Între timp, s-a început şi urmărirea penală a lui Ioan Moroz, asociatul majoritar din firma Mordin, pentru fraudarea asociatului minoritar. Însă, cel care  ţine, în realitate, frâiele firmei Mordin este Mihai Moroz, fratele lui Ion, apropiat al fostului primar Cherecheş, fost consilier în Baia Mare.   

Bloc ilegal, tranzacţii liegale

Tranzacțiile dubioase cu apartamente din blocul de pe Romulus Vuia au continuat, deşi vânzarea acestora a fost suspendată de către Curtea de Apel Cluj.

Avocaţii acţionarului minoritar din firma Mordin SRL au notificat notarii Căpuşan Niculina şi Stoica Ioan Alin să nu mai dea curs niciunei vânzări de bunuri, respectiv apartamente, din societatea comercială menţionată mai sus, în anul 2021. 

 „Reiterăm solicitările iniţiale, în sensul:

  1. de a respecta dispoziţiile deciziei civile 129/9.03.2021 a Curţii de Apel Cluj prin care s-a suspendat vânzarea imobilelor menţionate în cuprinsul hotărârii AGA din 27.11.2020.
  2. de a nu proceda la întocmirea şi autentificarea vreunui act notarial cu privire la apartamentele din patrimoniul societăţii Modrin Construct SRL şi care nu fac obiectul HAGA din 27.11.2020 a cărei suspendare s-a dispus prin decizia Curţii de Apel Cluj, vă solicităm să nu procedaţi la autentificarea vreunui contract la vreun preţ mai mic de 1800 de euro/ net mp util la care se adaugă preţul aferent parcărilor, balcoanelor, altor suprafeţe etc. (având în vedere că există suspiciuni rezonabile cu privire la intenţia asociaţilor administratori de a încasa o parte din preţ la negru)”, se arată în notificarea primită

Niculina Căpuşan nu s-a putut abţine chiar dacă a fost notificată şi, pentru sora ei, şi-a băgat şi asociatul notar în schemă. Stoica Ioan Alin, a autentificat un contract chiar către sora Niculinei, Susana Mihaela Abrudan (şi soţului acesteia, Călin Abrudan), care e învăţătoare în Căpuşu Mare. Apartamentul a fost cumpărat la un preţ derizoriu, aproximativ 1.560 de euro/mp, cu TVA inclus, plus loc de parcare la demisol. Preţul contractului de vâzare-cumpărare este de 45.000 de euro. 20.000 de euro au fost achitaţi anterior semnării înscrisului, iar restul sumei a fost achitat în două tranşe. Am contactat-o telefonic Susana Mihaela Abrudan, iar aceasta nu a putut răspunde concret şi  plauzibil cum a putut achita o sumă atât de mare de bani înainte de a avea un contract semnat. Acest gest îi dă de gol, ba mai mult de-atât, lasă  o urmă de îndoială asupra acestei tranzacţii, având în vedere că sora acesteia, notăriţa Niculina Căpuşan, chiar descurjează, prin natura meseriei ei, datul banilor fără contract şi fără o vizită la notar în prealabil. Ceea ce ne face să credem că tranzacţia este una fictivă, făcută cu scopul de a goli activele firmei, încât Crin Gălăţean să nu mai aibă ce să execute din firmă. În următorul număr vom prezenta mai detaliat schema prin care apropiaţii lui Chercheş încearcă să aducă acest plan la bun sfârşit. La fel ca asociatul ei, notăriţa Niculina a prefectat contractul de vânzare cu Chinea Laura Teodora și cele cu familile Hofer sau Rob. Acestea au fost instrumentate de asociatul Stoica, însă contractele au fost semnate electronic de notăriţa Căpuşan Niculina.

I-am conactat atât pe Căpuşan Niculina, cât şi pe asociatul acesteia Ioan Alin Stoica, dar nu au răspuns apelurilor telefonice. L-am contactat şi pe soţul notăriţei, Sergiu Căpuşan, singurul care a răspuns la telefon. Întrebat despre apartamentul din blocul ilegal, acesta ne-a urat: „Dă-i o **** la mă-ta”.

Cum a răsărit blocul ilegal al lui Cherecheş

Proiectul blocului în care s-au adunat, ca într-un cuib de viespi, apropiații lui Cătălin Cherecheș a prins contur în anul 2007, când consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe strada Romulus Vuia nr. 8-10, într-o zona de case din cartierul clujean Gruia. Beneficiarii proiectului erau Adamco Grup SRL, societate controlată de arhitectul clujean Mircea Dinculescu, alături de David Alexandru și Voichița Simion.  Pentru că vecinii au fost împotriva proiectului, Primăria Cluj-Napoca nu a dorit să autorizeze construcțiile. Cu toate acestea, în anul 2011, Mircea Dinculescu și soții Simion au reușit să obțină în instanță obligarea municipalității la emiterea autorizațiilor de construire. La acea vreme, pe scaunul de primar al municipiului Cluj-Napoca se afla actualul deputat Radu Moisin, care cataloga proiectul drept un caz foarte grav. El a susținut la acea vreme că beneficiarii s-au folosit de o lacună a Planului Urbanistic General. Lucrările au început în anul 2012, după ce Adamco Grup SRL și soții Simion au cesionat autorizațiile de construire către firma băimăreană Mordin Construct SRL, care a fost înființată cu puțin timp de deschiderea șantierului pentru construirea celor trei blocuri din Gruia. Dinculescu nu a abandonat proiectul pe care l-a proiectat, ci doar a schimbat strategia, asociindu-se în Mordin Construct SRL cu Vasile și Ioan Moroz, rude cu Mihai Moroz, fost consilier local al municipiului Baia Mare și apropiat al lui Cătălin Cherecheș. La data edificării şi proiectării blocului, Dinculescu era membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj. 

Aproape tot blocul a fost populat de băimăreni. Nu orice fel de băimăreni, ci unii cu funcţii, apropiaţi ai lui Cherecheş. Fostul manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, fostul viceprimar, familia unui fost consilier local sau șeful Ocolului Silvic Municipal au reuşit cu toţii să îşi cumpere un apartament în blocul cu pricina. Sigur că  oferta a fost una greu de refuzat în condiţiile în care apartamentele s-au vândut la preţuri de nimic, chiar şi de 1200 lei mp. 

5 COMENTARII

  1. Ciudat cum ” Dezvoltatorii ” de casa ai primarului sunt peste tot, inca liberi si prosperi. In Baia Mare aceleasi personaje monopolizeaza tot si fac tot ce vor, unde vor. In toate proiectele imobiliare apar aceleasi nume. Institutiile statului nu mai exista. Ignora orice si merg inainte. Nimeni nu se leaga de cei pentru care legea e doar o jena minora.

  2. O mare gainarie pe lângă ce a făcut Primarul Constanței care a băgat 20 milioane de euro pentru modernizarea unei străzi pietonale de numai 850 metri lungime și care nici astăzi nu – I finalizata ( după 4 ani de lucrări)Cică ar fi fost făcute niște fântâni cu apa minerala adusa cu căruțele din Elveția. ( ajută la îmbăierea prostănacilor).Lucrarea a fost dăruită unei firme de balcon din București….

  3. Nu am inteleg faza primarului penal ? O fi penal dar asa se scrie un articol de ziar ca și cum se stă la mâncat semințe și se bea bere in spatele blocului. Rușine pentru cine a scris articolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.